Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Grønnegata 33: 17 år gammel ble Hamar-gutten Sverre Amundsen nattredaktør i Nye Stiftstidende. Det syntes Arbeidstilsynet var vel drøyt.

Publisert: 05.des.2016 07:43
Oppdatert: 05.des.2016 07:48

Sverre Amundsen (62) har levd et langt liv som pressemann. Han kan vise til en CV som tar helt pusten fra kollegaer. Innledningsvis skal vi bare nevne at Sverre Amundsen har sittet i ledergruppen i Schibsteds aviser i 22 år. Først tre år i VG, deretter 19 år i Aftenposten.

I Hamar møtes vi i Grønnegata, det som en gang hadde nummer 33 og huset Hamar Stiftstidende – eller Stikka som avisa ble kalt på folkemunne. Her levde avisa som første gang kom ut med navnet Hamars Budstikke i 1847, fram til 18. mai 1972 – om enn med ulike navn.

I dag er hele kvartalet revet, og sånn sett kan det være et aldri så lite bilde på det Sverre Amundsen var med på i sine første år som journalist.

– Jeg var med på tre avisnedleggelser på drøyt to år. Først gikk Stikka konkurs. Like etterpå forsøkte Nye Stikka seg, men også den gikk snart inn. Så prøvde Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti seg med Hedmark Fylkesavis, men heller ikke den avisa hadde livets rett, forteller Amundsen, som kort tid etter dro til Gjøvik-avisa Samhold Velgeren.

Ja, også den skulle gå inn etter hvert.

Åkke som. Den unge Hamar-gutten var aldri i tvil om at han ville ofre ei lovende ungdomskarriere både på skøyter og i friidrett for journalistikken så fort det var mulig. For allerede som ti-åring begynte han å lage sine egne skøytereferat fra TV-stolen, og interessen ble ikke mindre da han i arbeidsuka på ungdomsskolen fikk utplassering i HA. Han skulle fortsette som frilanser i HA flere perioder, men før Sverre Amundsen gikk ut av Børstad ungdomsskole, hadde han sikret seg lærlingplass som journalist i sportsredaksjonen i Gudbrandsdølen Lillehammer Tilskuer.

Da redaktøren lurte på om Hamar-gutten hadde fylt 16 år, tok 15-åringen en spansk en og svarte bekreftende på det.

Men det skulle ikke gå lange tiden før unggutten traff Stiftstidendes sportsleder Roger Synstad på jobb. Og snart var Amundsen på vei til Hamar igjen.

I Stikka hoppet man over lærlingperioden, og som 16-åring var Sverre Amundsen i full jobb til full lønn fra desember 1970. Snart var han avisas utsendte på skøyte-VM i Göteborg.

Men tilbake til Grønnegata. Sverre Amundsen gikk inn i Stikka som en tynn, veltrent tenåring og gikk ut igjen noen år senere atskillig tyngre og ikke spesielt veltrent. En sulten journalist rakk sjelden faste måltider, og Sverre Amundsen fant fort ut at veien til Elvsveens pølsebu på Østre Torg bare var noen ganske få meter og at Spesial med varmstekt løk ofte var uovertruffen mat både til frokost, lunsj og middag.

I Nye Stikka steg Amundsen raskt i gradene. 17 år ung ble han nattredaktør i avisa: Redaksjonens sjef på kveldstid.

– A-magasinet kom vinteren 1972 for å lage en reportasje de kalte «Aviseksperimentet på Hamar». Arbeidstilsynet reagerte da de så et bilde av meg, og ledelsen i Stikka fikk påpakning for at en 17-åring var satt til skiftarbeid.

– Jeg var avbildet med pipa i munnen, og det avstedkom også et brev fra en kar i Tobakkskaderådet, som gjorde det klart at røyking var skadelig, smiler Amundsen og tar et drag av pipa.

– Men hvordan var det for en 17-åring å lede et langt eldre journalistkorps med en politisk Jon Michelet i spissen?

– Jeg kan ikke huske at det var noe problem, men jeg fikk jo en helt annen ungdomstid enn de andre jeg gikk sammen med på skolen. Ble raskt en del av journalistmiljøet og fort voksen.

– Tiden i Stikka formet meg som journalist, og spesielt sportsjournalistikken. Sporten skulle lage mange sider, og det var få folk. Her var det om å gjøre å jobbe raskt og effektivt. Jeg fikk fort et helhetsbilde av hvordan det er å arbeide i avis, og det er den beste skolen jeg kunne ha gått. Men i dag kan jeg slå fast at jeg var blant de absolutt siste generasjonene som kan komme seg fram uten teoretisk utdanning, fastslår Amundsen.

Etter tiden i Stiftstidende var han journalist, sportsredaktør og nyhetsredaktør i Samhold Velgeren. Så ga han ut sin egen rallyavis, Racingrevyen, kjørte som kartleser i rally for blant andre Per Engseth, var sportsredaktør i Osloavisen, redaktør i Østfoldposten, redaktør i SøndagSøndag, vaktsjef, produksjonssjef, personaldirektør i VG, redaktør i aftenutgaven av Aftenposten, sjefredaktør i Avis 1, redaktør og administrerende direktør i Aftenposten Multimedia, utviklings- og kommunikasjonsdirektør, opplagsdirektør, utviklingssjef i Aftenposten Forlag og redaktør og skaper av flere magasiner. Og sikkert enda mer.

– Det var mye, Amundsen?

– Jeg har alltid vært opptatt av alt som rører seg i bedriften, og når de som betaler lønna mi ønsker at jeg skal gjøre noe nytt, ja, så gjør jeg det.

– Så det store spørsmålet. Overlever papiravisene?

– Ja, jeg mener de har et lengre liv enn mange har spådd. Tror også mange avisledere har gått i fella og latt seg forlede til å bygge ned papiravisene i for høyt tempo. Jeg ser jo at den digitale utviklingen skjer fort, men det er fortsatt papiravisa som er den viktigste inntektskilden i avishusene. Vi ser nok en tapt kamp om å få unge avislesere, men jeg tror det fortsatt vil være et par generasjoner som har råd til å holde papiravis. Etter min mening har papiravisa livets rett hvis en satser riktig og bredt nok. Jeg tror flere og flere av oss i avisbransjen har fått tilbake troen på papiret, sier Amundsen som har vært med på å skape en ny papiravis med suksess. Aftenposten Junior har i dag det tiende største avisopplaget i Norge med over 26.000.

 
1972: Her er Sverre Amundsen 17 år og nattredaktør på jobb med typograf Tore Larsson i Stikka. Faksimile: A-magasinet
1999: Sverre Amundsen var sjefredaktør i Schibsteds gratisavis «avis 1» som ble lansert i 1999. Foto: Per Løchen, SCANPIX
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke