Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Ung bransje: Selv om avfall har blitt produsert siden tidenes morgen, er bransjen forholdsvis ung. Sirkula-direktør Grethe Olsbye tror fokuset på gjenvinning og gjenbruk bare vil øke i årene som kommer. Høy befolkningsvekst og økt levestandard for flere på verdensbasis vil tvinge fram nye løsninger og ordninger. FOTO: TROND LILLEBO
 
- Det er krevende å være Sirkula-direktør om dagen
Skrikende overskrifter, frustrerte hedmarkinger, gule søppelbiler som aldri kommer og som samtidig kjører til alle døgnets tider. Plutselig ble alle bekymret for de gråsvarte dunkene på gårdsplassen.

Publisert: 12.feb.2017 10:22
Oppdatert: 12.feb.2017 10:37

Sjokkert leste hedmarkingen om tilstandene i Oslo, der søpla aldri ble hentet og fløt i både portrom og kjellere. Så en dag fikk han selv problemer med å stappe den siste plastposen ned i sin egen dunk. Var det ikke lenge siden han hadde sett søppelbilen? Var det søppeltrøbbel også på Hedmarken?

– Jeg vil bare presisere at vi ikke sier søppel lenger. Vi er opptatt av at avfall er ressurser som skal bli noe nytt, sier Sirkula-direktør Grethe Olsbye.

– Med hånda på hjertet, var dere godt nok forberedt?

– Vi visste at det ville bli en innkjøringsfase. Det er det nødt til å bli, når så mange mennesker skal gjøre en jobb for første gang. Det vil både gå saktere, og det vil bli gjort feil. Foreløpig har vi vært litt for travle til å være etterpåkloke, men det er flere ting vi har sett disse ukene som vi kommer til å ta læring av. Men foreløpig er alle som kan være med på å gjøre en sånn vurdering, mest opptatt med å få ting på stell.

– Er det snart på stell?

– De fleste får hentet avfallet som planlagt. Så er det noen som beklageligvis må vente på tømming, og ikke bare en, men flere ganger. Det er flott at mange har tålmodighet. Jeg har ikke sett oppsummeringen for den siste uken enda, men det ser ut til at det har vært en stor forbedring. Hvis den utviklingen fortsetter, så skal vi ganske snart være der vi skal være. Når det gjelder avvik, så blir det aldri helt borte. Det er alltid forhold som gjør at det kan bli noen forsinkelser eller lignende. Det var det også tidligere.

– Hva med deg selv, hvordan er det egentlig å være Sirkula-direktør om dagen?

– Det krevende å være Sirkula-direktør om dagen. Vi er i en situasjon hvor vi har abonnenter som opplever at de ikke får den tjenesten de forventer. Det som er viktigst for oss nå, er å få dette i orden. Det jobber både ansatte i Sirkula og renovatøren RenoNorden for fullt med.

– Har media hausset opp situasjonen?

– Vi var ikke forberedt på at det så raskt skulle bli en så stor sak som det har blitt. Men samtidig tenker jeg at det som engasjerer leserne, er det som media er opptatt av å skrive om. Vi må rett og slett bare forholde oss til det, og håndtere det.

– Hvorfor er anbud og private aktører bedre enn kommunal regi av avfallet?

– Jeg mener ikke at anbud og private aktører behøver å være noe bedre enn kommunal drift. Her på Hedmarken er det lenge siden innsamlingen ble utført av det offentlige, det vil ta tid å føre det tilbake, og det tar lang tid å bygge opp en god organisasjon. Vi har god erfaring her på Hedmarken med å drive anbudsbasert. Om det er offentlig eller privat drevet er ikke det viktigste, det viktigste er at det er en organisasjon som er kompetent til oppgaven.

– Hvorfor har søppel blitt big business?

– Siden menneskene begynte å produsere avfall, så har det vært business. Etter hvert har avfallsmengdene økt, og den teknologiske utviklingen har gjort det mulig å utnytte de ressursene som er igjen i avfallet. Slik har det blitt interessant for aktører i næringslivet. Så er det en generell utvikling i samfunnet at aktørene blir større og det har også skjedd i avfallsbransjen. Selskapene spesialiserer seg, som RenoNorden, som er et dedikert innsamlingsselskap.

– Vil vi se noen nyheter på avfallsfronten?

– Her på Hedmarken har vi lenge vært langt fremme når det gjelder å utnytte ressursene som ligger i avfallet. Det har vært mulig på grunn av innsatsen som hver enkelt har gjort hjemme i sin kjøkkenbenk. Fremover vil det bli enda større fokus på å utnytte de ressursene som ligger i avfallet. Vi må få jordas ressurser til å vare lengst mulig. Vi vil få mye mer oppmerksomhet på det å ikke lage avfall og gjenbruk

– Har du noe konkret?

– Hvis vi ser inn i glasskula her og nå, ser vi ikke for oss at det blir mer sortering hjemme. Det vi tror kommer, er ettersorteringsanlegg for restavfallet, i stedet for at det forbrennes. Det vil komme strengere krav til materialgjenvinning enn det er i dag. Det sies at avfallsbransjen er ung, og det kommer til å skje mye framover.

– Hva gjør du når du skal koble av fra avvik og uavhentet søppel?

– Når jeg klarer å koble av, da, for det er kjempeviktig for meg at vi klarer å ordne opp i dette raskest mulig. Men når jeg gjør det, så gjør jeg vel det samme som de fleste. Det viktigste er å legge vekk PC og mobil, og kanskje ikke lese aviser akkurat da? Jeg liker å gjøre noe hyggelig sammen med familie, venner eller kollegaer.

– Om du skulle hatt en annen jobb, hva da?

– Nå trives jeg veldig godt med det jeg gjør, så jeg må spørre meg selv om det finnes en annen bransje som gir like mye mening, som har de samme humørfylte kollegaene og som har framtiden foran seg. Hadde du spurt meg for tjue år siden, da jeg flyttet tilbake til Hamar, så var drømmen faktisk å jobbe i Hamar Arbeiderblad.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke