Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
I SENTRUM: Anne Dobloug (55) er i gang i sin jobb som sentrumsleder i Hamar. Her er hun fotografert på en av byens populære møtesteder, Cafe Larsen. Foto: Remi Laakso
 
«Jeg har sett Hamar fra vinduet hjemme i mer enn femti år»
Det var hun som sa «hvorfor skal vi vaske og holde på, når det er mer artig å slappe av og drikke vin». Møt Anne Dobloug (55), Hamars nye sentrumsleder.

Publisert: 05.feb.2017 09:21
Oppdatert: 05.feb.2017 09:30

Sitatet er hentet fra en artikkel den gang Nes Friteaters «Cabary-damene» skulle gjøre comeback før jul i 2015, men det er så stas å trekke fram disse ordene – og er det ikke det vi skal gjøre nå, da, kose oss litt, i den trivelige småbyen vår, Hamar ...? Anne Dobloug er i alle fall ikke i tvil. Hamar er en så feiende flott by, en Innlandets hovedstad, med perfekt beliggenhet inntil Mjøsa, ja, nærmest som en av Helgøyas bedre attraksjoner ...

– Du er født på sekstitallet, oppvokst på Helgøya, hva er ditt aller første Hamar-minne?

– Jeg har jo sett Hamar fra vinduet hjemme i mer enn femti år. Jeg husker lyset i Strandgata fra jeg var lita, og nå er det lys fra Stange, gjennom Bekkelaget, til Ridabu, og helt til Brumunddal, bare avbrutt av et bitte lite stykke, akkurat ved Furuberget. Og så husker jeg jo at vi tok Hamar-Kapp-ferja til Hamar ... Og bestefar og far brøyta jo isveg til Hamar, og i garasjen sto jo disse skiltene sommerstid, «kjør på eget ansvar».

– Hendte det at folk kjørte gjennom isen, at det endte med ulykker?

– Ikke som jeg husker, men det hendte at det var overvann – og far ga alltid klar beskjed til oss ungene i baksetet om å ta av sikkerhetsselen og holde hendene klare på døråpner’n. Men jeg var aldri redd, altså.

– Er Hamar eller Brumunddal nærmeste tettsted/by for Helgøya-folket?

– Hamar har alltid vært nærmeste by for meg. Jeg har vokst opp med Hamar som min by og jeg er stolt av Hamar. Som jeg sa, så har jeg alltid sett Hamar – og da vi ble 18 år, så kjørte vi bil til Hamar og polet, stolte, men så skulle vi lukeparkere, og det gikk jo ikke, så vi måtte finne en større parkeringsplass.

– Ski er naturlig nok ikke aktuelt på Mjøsa for tiden, men bruker du båt eller bil til jobben nå i februar?

– Dessverre bil. Jeg bruker jo gjerne ski eller båt.

– Hvordan var første dag på jobb for Hamar? Hva skjedde den dagen?

– Det ble vel som første dag på jobben gjerne blir, at det handler om å gjøre seg kjent.

– Fortell litt om den nye jobben din som sentrumsleder.

– Stillingen er et spleiselag mellom Hamar kommune, Hamar Sentrum AS og Hamar Gårdeierforening. Det er en prosjektstilling, seksti prosent, to år. Det kommer til å handle om å jobbe fram et positivt renommé og være en koordinator.

– Det første først, hva er viktigst å ta tak i?

– Jeg har vært litt rundt og besøkt flere. De som driver butikker i sentrum er entusiastiske, opptatt av service og de er produktsikre. Dette må vi få fram.

– Kjøpesenter i sentrum, for eller mot?

– Vi må forholde oss til situasjonen slik den er, de som driver kjøpesenter er bra på det, sentrumsbutikkene må jobbe med hva de er bra på.

– Er du en innleid hærfører mot kjøpesenteret?

– Nei, absolutt ikke. Jeg er en hærfører for å få fram Hamar sentrum.

– Må det være et enten eller? Kan kjøpesenteret og butikkene i sentrum trekke en fordel av hverandres tilstedeværelse?

– Absolutt, jeg tror på å være på samme lag.

– Jernbane i sentrum, for eller imot?

– Her skal jeg være ytterst forsiktig, men jeg skjønner at dette er en vanskelig problemstilling; i et valg mellom å bevare sjøfronten å trekke folk inn til sentrum.

– Fri parkering i sentrum, for eller imot?

– Fritt fram er vanskelig, da mange vil bruke sentrumsparkeringene som jobbparkering – men fri parkering i et par timer kan være en løsning.

– Statsviter og spaltist i DN med tema byutvikling og arkitektur, Erling Dokk Holm, mener Hamar bør være motoren i Innlandet, hovedstaden, og at dette er avgjørende for Innlandets framtid. Hva tenker du?

– Det synes jeg høres bra ut, helt klart – og det er naturlig, slik Hamar er plassert, sentralt i Innlandet, ved Mjøsa og med kommunikasjonen mot Oslo og Gardermoen.

– Om «Helgøya er Norges Hawaii», som du så elegant har uttalt, hva er Hamar da?

– Da er det Innlandshovedstaden, da, hehe.

– Vi må si litt om Mjøsa, den har i alle fall Hamar og Helgøya felles. Hva tenker du om bruken av Mjøsa? Er vi flinke nok til å kose oss med denne naturperlen?

– Vi er blitt flinkere, spesielt i forbindelse med ferier – men fortsatt kan vi bli flinkere til å ta i bruk Mjøsa for hverdagsøyeblikkene. Mjøsa ligger der, rett foran oss.

– Og til slutt, Anne, for å sette deg i ei skikkelig klemme: hva er egentlig aller viktigst for Hedmarken, Hamar eller Helgøya?

– Hoi og hoi, dette er å klemme folk opp i et hjørne, nei, det går ikke an å sette disse stedene opp mot hverandre.

– Nekter du?

– Ja.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke