Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
FILMFOND: Inge Tenvik har fulgt TV- og film i Innlandet i mer enn ti år, som tidligere daglig leder for Film3 – og nå som filmkonsulent for det nye fondet Filminvest3. Foto: Remi Laakso
 
Tenvik vil gjøre filmbransjen i Innlandet større og sterkere
Inge Tenvik har delt ut titalls millioner til TV- og filmproduksjoner i Innlandet. Året 2016 ble et stort filmår – og det nye fondet, Filminvest3, skal bygge bransjen enda større og enda sterkere.

Publisert: 31.des.2016 09:25
Oppdatert: 31.des.2016 09:56

Det er femten år siden Innlandets filmfond Film3 ble stiftet. Inge Tenvik var daglig leder i mer enn ti år. Nå er Film3 og Filminvest Midt-Norge slått sammen til Filminvest3 – og Tenvik har blitt med videre, nå som filmkonsulent. Han gleder seg til en god framtid for TV- og filmbransjen i Innlandet.

– På kino ble Innlandet svært synlig i 2016, først og fremst med «Kongens Nei» (712.113 billetter solgt), «Snekker Andersen og Julenissen» (490.008 billetter solgt) og «Birkebeinerne» (271.374 billetter solgt). Og Henrik Dahlsbakkens filmer ble godt mottatt avkritikerne. Fikk vi oppleve det største filmåret for Innlandet noensinne?

– Det er fare for det, jeg kan i alle fall ikke komme på noe år som har vært bedre – og dette er lett å glede seg over.

– Hvilke av årets kinofilmer presentert på kino var filmfondet involvert i – og på hvilken måte?

– Vi var involvert i flere filmer, eksempelvis «Kongen Nei» hvor vi var med på å gi den første støtten og støtte til videreutvikling. Henrik M. Dahlsbakkens filmer, selvfølgelig – og «Birkebeinerne» var vi tidlig inne i en tidlig fase.

– Hva ble den største oppturen for deg?

– Den største oppturen var at vi fikk et nytt filmfond, Filminvest3. Vi fikk et fond for en større region, med større kapital og større ressurser.

– Inneholdt året også nedturer? I så fall hva?

– Det er alltid også nedturer, som eksempelvis at filmer vi har trodd på ikke solgte så godt. Henrik M. Dahlsbakken er en suksess, men det overrasket at «Cave» ikke solgte mer enn drøyt 20.000 billetter. Men vi må også huske på at filmen selger godt i utlandet. Det betyr at vi får tilbake penger som er investert, pluss at filmen gir avkastning.

– Er det flere eksempler på innlandsfilmer med suksess også i utlandet?

- «Kongens Nei» må jo nevnes. Filmen er jo med i kampen om en Oscar, Dahlsbakkens filmer er nevnt som filmer som selger bra i utlandet, og jeg tror også det gjelder «Birkebeinerne».

- Er det i det hele tatt et poeng, at filmene skal eksporteres – og i så fall hva kommer ut av det?

– Det er et stort poeng. Hvis vi skal ha muligheter til å utvikle oss, så må vi ha et salg til utlandet. Jo mer penger filmskaperne klarer å tjene, jo mer egenkapital får de – og det har jo vært kritikken, at det ikke har vært nok egenkapital. Når det gjelder utlandet handler det også om finansiering, distribusjon og annet samarbeid.

– Innlandets filmfond Film3 ble en del av Filminvest3 i 2016. Hva ble den store forskjellen?

– Mer kapital, selvsagt. Vi ble dobbelt så store, og vi har tilgang på flere spesialister. Vi må ikke til Oslo for å hente mannskap til filmene, og vi har de fasiliteter vi trenger.

– Det er 15 år siden Film3 ble etablert. Hva vil du si er det viktigste som har kommet ut av filmfondet?

– Uten fondet hadde vi ikke hatt den bransjen vi har i dag, så enkelt er det.

– Har Innlandet, både det offentlige og det private, utnyttet mulighetene godt nok?

– Det kan vi jo spørre oss om. Kanskje kunne vi vært enda flinkere til å utnytte mulighetene, men filmen «Kongens Nei» er jo en fin mulighet; både for besøksnæringen, turisme – men også kan filmen åpne mer opp for Norge som et land for filmproduksjon.

– Hvor mange bedrifter i Innlandet er i dag tilknyttet film- og TV-produksjon?

– Mellom åtti og hundre.

– Om vi skulle ønske oss enda mer kraft i film- og TV-produksjon i Innlandet, hva ville kunne løfte dette ytterligere?

– En intensivordning uten tak ville gitt mer kraft. Det ville gitt en mer kontinuerlig produksjon. Og dette er jo en ordning som i realiteten ikke koster noe.

– Hva kan vi forvente oss i 2017?

– Vi forventer en videre vekst. Fabelaktiv er jo i gang med en ny TV-serie, «Helium», og vi har jo som mål å få til en spillefilm til neste år – og kanskje enda en TV-serie.

– Hva ser du personlig mest fram til?

– Jeg gleder meg til å se alle i bransjen spille sammen på et lag, og at vi klarer å utnytte ressursene på en best mulig måte.

– Arbeidet med TV-serien «Trio» har også blitt til en spillefilm, «Trio -jakten på Olavsskrinet» (premiere 17. februar). Du var tidlig med i utviklingen av TV-serien, og nå er det blitt film. Gleder du deg litt ekstra til denne?

– Jeg var bare med på et tidlig idémøte, men jeg gleder meg, absolutt. Men jeg gleder meg alltid ekstra mye når vi har vært med på å legge til rette.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke