Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
KAMPKLAE: SP-leder Trygve Slagsvold Vedum er klar for å sette i gang med valgkampen foran stortingsvalget etter flere rekordmålinger. Men først håper han å sette skapet på plass i jordbruksoppgjøret. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 
«Vi kan ikke droppe å si hva vi mener fordi det er lurere å vente»
Mens Senterpartiet stormer fram på meningsmålene, tar ikke partileder Trygve Slagsvold Vedum en eneste stemme for gitt. Nå går han snart løs på valgkampen. Før det vil han sette skapet på plass i jordbruksdebatten i Stortinget.

Publisert: 27.mai.2017 12:28
Oppdatert: 27.mai.2017 13:07

Senterpartiet fortsetter å sette rekorder. Nylig viste en meningsmåling for mai i Dagens Næringsliv at Senterpartiet har en oppslutning på 15,3 prosent. Det gir partileder Trygve Slagsvold Vedum god grunn til å smile før han skal gå løs på valgkampen.

– Dere setter stadig nye rekorder gjennom meningsmålingene. Hvordan opplever du framgangen dere har?

– Først og fremst er det veldig motiverende med sånne målinger. Det handler om at folk er enige med oss. Vi har vært tydelige i diskusjoner om beredskap og rundt Heimevernet, men også i mykere ting som å ha skole og sykehjem i nærmiljøet og om kommunesammenslåing. Der regjeringen har vært usikre, har vi vært tydelige, for eksempel rundt det å sikre norsk eierskap og naturressurser. Men meningsmålingene er løypemeldinger. Vi har ikke fått noen stemmer ennå.

– Hvordan er det å være leder når det går så bra?

– Jeg føler på et stort ansvar. Det er mye som står på spill. Men jeg blir selvfølgelig glad når vi har de beste målingene noen gang. Det er tyngre å være partileder om man ligger på rundt fire prosent.

– Du frykter ikke at Senterpartiet har nådd formtoppen for tidlig med tanke på høsten valg?

– Politikk handler om interesser. Vi må si det vi mener er rett. Slik som i rovdyrsaken i vinter der vi var klare på at man må ta hensyn til lokale interesser. Vi kan ikke vente med å si hva vi mener i februar eller mars fordi det er lurere å si det i mai. Mye handler om politisk spill, men jeg tenker ikke sånn.

– Hvor stor er sannsynligheten for at Senterpartiet kan få to representanter fra Hedmark på Stortinget etter høstens valg?

– Det er mange faktorer som avgjør det, men slik målingene er nå er det absolutt innenfor rekkevidde. Vi må bare stå på og vise oss tilliten verdig. En utfordring for Frp, for eksempel, er at de har lovet mindre bompenger, vegen skal bygges raskere enn noen gang og lavere drivstoffavgifter. Det er mange store ord, men lite handling.

– I mediene den siste tiden, blant annet i VG, har det vært skrevet om at Politidirektoratet har forsøkt å stoppe samlokalisering av alarmsentralene, som Stortinget har bestemt. Hva er ditt syn på den saken?

– Jeg er bekymret over at Politidirektoratet har vokst så voldsomt de siste årene. Det er blitt brukt veldig mye ressurser og styringen av justissektoren har vært lite tillitvekkende. Det har vært et ønske innad at avgjørelsene skal tas hos direktoratet og ikke hos ministeren. Om vi får være med å styre etter valget vil vi gjøre det vi kan for å skape ro internt hos politiet. Nærpolitireformen virker mer som en fjernpolitireform. Her i Hedmark har man også følt på få ressurser og mange i politiet har følt seg presset de siste årene.

– Denne uken var flere tusen i bønder i Oslo for å aksjonere mot jordbruksoppgjøret. Er du fortsatt på krigsstien i den saken?

– Det blir en hard kamp i Stortinget, og vi håper flere vil være med å sette skapet på plass. Vi mener det er viktig for landet å ha egen matproduksjon, både i tilfelle noe skulle skje, og for at det skaper mange arbeidsplasser. Se bare på slakteriet på Rudshøgda, det er over 500 i jobb bare der. Inntektsutviklingen må følges opp bedre. I den saken er Stortinget og regjeringen i konflikt.

– Jernbanedebatten raser fortsatt i Hamar. Hva skal til for å få en avgjørelse der?

– Kommunen er planmyndighet, men et er til sjuende og sist regjeringen som må ta en beslutningen i saken siden det handler om nasjonale interesser. Jeg vil være forsiktig med å forskuttere noe, men vi må få jernbanen inn til Hamar. Stange er en fin plass, men den kan ikke stoppe der. Det er ulike interesser, og vi må høre på både Hamar og fylkeskommunen. Det må bli tatt en beslutning fort, men den må være gjennomtenkt.

– Etter høstens valg kan vi få en situasjon der det kun er fire partier (Ap, H, Sp og Frp) som skal styre landet. Hvordan ser du på en slik situasjon?

– I utgangspunktet tror jeg flere partier kommer over sperregrensen, men det er velgerne som bestemmer, og det er det mest ekstreme utfallet som kan bli. Min jobb er uansett å sikre at vi gjør et godt valg, og jeg må gjøre en best mulig jobb mot det.

– Over til helt andre ting: Hva er dine planer for sommeren?

– Jeg håper å få vært mest mulig i, rundt og gjerne midt oppi Mjøsa om temperaturene i vannet tillater det. Jeg håper det også blir tid til å være hjemme. I tillegg skal jeg en tur til Italia. Og så klart skal vi starte valgkampen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke