18. aug
 
Lukashaugen med lystig og fin Børli-hyllest
Erik Lukashaugen tok med seg Børli sitt univers til Prøysenhuset søndag kveld, med en original vri.

Publisert: 28.okt.2018 22:19
Oppdatert: 28.okt.2018 22:21

Søndag kveld opptrådte Erik Lukashaugen fra Elverum med bandet Arbeidslaget og skuespiller Glenn Luijbregts på Prøysenhuset. Gjengen var der med konsertforestillingen til Lukashaugens kritikerroste Hans Børli-tolkninger.

Lukashaugen har gitt ut to plater med tonesatte Børli-dikt - Av en sliters memoarer i 2013, og Vi eier skogene i 2018.

Konsertforestilling

Det var gjort en aldri så liten vri utenom den tradisjonelle konserten, da Lukashaugen kom til Prøysenhuset med Børli i bagasjen. Konsertforestillingen vekslet mellom en blanding av dramatisering og framføring av dikt uten musikk, og musikknumrene til Lukashaugen og Arbeidslaget. Det var helt klart en god idé – og fanget interessen hos publikum.

Riktignok hadde Lukashaugens tolkninger og melodier, sammen med et suverent og spennende band vært godt nok alene, men Glenn Luijbregts sin rolle som «utforskeren» i Børli-universet bidro med liv og forståelse. Det var «tjo og hei», taktslag med vedkubber, eller med øks mot hoggestabbe, og med skrivemaskin – spenstig og originalt.

Baksiden av medaljen er at det noenganger ble litt vel mye av det gode. Skuespilleren hadde det med å ta litt mye plass og fokus til tider. To vedkubber som perkusjonsinstrumenter er artig det, men man får nok av det etter en stund også.

Glimrende band og melodier

Melodiene som Erik Lukashaugen har komponert til Børli-diktene, er både fengende, sarte, lystige og vakre. Sammen med tekstene til Børli, var det altså en god grunnstein i «Syng ditt liv».

Musikken ble formidlet veldig vel, med Arbeidslaget og Lukashaugen. Det låt skikkelig bra, og det ble tatt i bruk spennende og tradisjonelle instrumenter. Tarjei Nysted spilte blant annet på en nøkkelharpe, et instrument man sjeldent ser, og som låt utrolig fint. Det ble også kontrabass, diverse orgel, tangenter, feler og mandolin, sammen med Lukashaugens gode gitarspill. Tonene til Børli var godt krydret, og bandet fikk det til å svinge veldig godt.

Fin tråd i Børli-hyllest

«Syng ditt liv» var en lystig, lun og strabasiøs Hans Børli-hyllest, med fin tråd gjennom den lyriske og folkelige tømmerhogger-verdenen til hundreårsjubilanten Hans Børli.

TERNINGKAST: 5

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke