24. aug
 
Lutefiskfesten i gang
Selv om det «bare» var tirsdag ble Lutefiskfestivalen i går sparket i gang med det som har fått navnet «Akevitt til lutefisk».

Publisert: 28.okt.2014 22:50
Oppdatert: 29.okt.2014 06:57

Selvfølgelig skjedde smakstestingen i lag med et godt lutefiskmåltid på Atlungstad brenneri.

- Nå får vi komplett festival, ivrer en oppglødd og forventningsfull festivalsjef Oddvar Hemsøe.

- Fra før har vi etablert et godt samarbeid med Atna øl. De har i år som i fjor brygget et eget lutefiskøl. Nå har vi utvidet enda noen hakk med blant annet et nært samarbeid med Arcus og Atlungstad brenneri. - Å få en egen akevitt til festivalen er stort for oss, sier Hemsøe

Kun på festivalen

Dette er ikke en akevitt som skal selges på Vinmonopolet. For å oppleve den unike akevitten, må man oppsøke et av spisestedene i festivalhelga. Den spesielle akevitten blir også kun produsert i 200 flasker. En stolt sjefsdestillatør Halvor Heuch på Arcus redegjorde for utviklingen av «Akevitt til Lutefisk».

- Vi har tatt utgangspunkt i fisken og ikke tilbehøret, sier Heuch. - Med ingrediensene god fisk og god potet, smakes akevitten fram. Sprit fra Atlungstad i botn, karve, koriander og fennikel gjør sammen et helhetsbilde av de edle dråper. - Den skal heller ikke være for sterk, derfor har vi lagt oss på 40 prosent, forteller Heuch.

Festet til film

Produksjonsselskapet Tellusworks hadde rigget seg til for filmopptak denne kvelden. Filmen vil bli en del av den internasjonale programserien «New Scandinavian Cooking». TV2 kaller den «En bit av Norge». Nåværende programleder er Andreas Viestad. Denne serien er stor i utlandet og blir vist i over 200 land med rundt 100 millioner seere.

Filmteamet tok kontakt med festivalen for å kunne lage et program viet julemat på Hedmarken. Da hører selvfølgelig lutefisken med.

Tor Karseth er blitt en fast del av festivalen. Han opptrådte tirsdag kveld med sin egen sang «Lut og kaldt vatn». Tidligere på dagen ble det holdt kurs for elever og lærere på Storhamar videregående skole. Med spesialister fra Tromsø og Lofoten, ble hele prosessen gjennomgått fra skreifangst, tørking og luting, samt ulike historiske tradisjoner og tilbehør. Kokk og servitørlinja fulgte opp og var servitører på kvelden.

Nå kan forventningsfulle ganer bare innstille seg på noen gode måltider til helgen.

SE FLERE BILDER PÅ H-A.NO

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke