23. aug
2006: Ulf Storbekk var Under Brua Festivalens aller første artist. Han fikk topp karakter av HA's anmelder som skrev: «Vakre toner med sin fløyelsrøst.»
 
Lykkelig som liten
- Om vi ønsker å vokse? Ikke veldig mye, sier Under Brua-festivalens Jan Egil Løvbak.

Publisert: 10.aug.2011 14:33
Oppdatert: -

- Om vi ønsker å vokse? Ikke veldig mye, sier Under Brua-festivalens Jan Egil Løvbak.
Neste helg kommer det igjen lyder fra under Åkersvika Bru, brua ved det gamle meieriet, brua over til Vikingskipet. Det er festival fredag 19. august og lørdag 20. august.
«Under Brua er annerledesfestivalen. Der slentrer vi litt rundt, prater med kjensfolk som vi ikke har møtt på mange år, hører litt musikk og slentrer litt rundt igjen. Stemningen er avslappet, og både mygg og mennesker trives Under Brua», skriver ordfører Einar Busterud i sin årlige programhilsen.
For sjette gang arrangeres festivalen som startet med at initiativtaker Tor Melgalvis og artisten Haakon Haga en gang fant et strømskap under denne brua.
Hundre personer kom første året; for å oppleve Haakon Haga, Ulf Storbekk og Dan Viggen - Under Brua, eller «Under The Bridge» som det den gang het.
Det finnes festivalentusiaster som hadde gitt seg med forsøket. Men ikke denne gjengen. De startet umiddelbart med å planlegge festivalen for året etter - og snart uttalte de i Hamar Arbeiderblad:
- Vi tar det steg for steg. Og i 2010 skal vi ha den festivalen vi egentlig ønsker oss. Da skal vi ha to scener, kjøre kontinuerlig musikk, og ha et familieopplegg på dagtid.
Sa Tor Melgalvis og Jan Egil Løvbak.
Noe har det blitt, av planene, noe ikke. Under Brua ble raskt to dagers festival, i år er det for første gang et familieopplegg på dagtid lørdag - men ikke to scener, det ble det ikke - og kanskje til og med ble det hele litt mindre voldsomt enn det man en gang tenkte seg.
Sakte, men sikkert har det vokst seg til cirka litt i underkant av tusen betalende på lørdag. Langt færre fredag kveld. Til sammen noe slikt som 1.200 betalende i fjor.
- Jeg kunne vel tenkt meg at det vokste litt, til at det kom 1.500 personer lørdag. Politiet sier vi kan ha 4.500 mennesker her under brua, men så mange mener jeg det vil bli problemer med å holde orden på, sier festivalkoordinator Jan Egil Løvbak.
- Nå er vi jo allerede 16 vakter til enhver tid.
- Betyr det at du mener festivalen er lykkelig som liten?
- Ja, det mener jeg absolutt.

Denne gang har festivalgjengen kostet på seg litt ekstra, bokstavelig talt, faktisk, da man for første gang betaler for at en artist skal stille opp. Stjerne lørdag kveld er den tidligere vokalisten i bandet Manfred Manns Earth Band, Chris Thompson, som kommer for å blant annet framføre «Blinded By The Light» og «Davy's On The Road Again.»
Og litt har festivalen nok vokst, da budsjettet fra 2007 på 70.000,- er blitt til 350.000,- - og det er nærmere hundre personer involvert for at det igjen skal bli Under Brua-festival i Hamar.
Fredag kveld har arrangøren døpt til «punk'n'roll»; med band som Otto's Speedway action organ (Geir Birk Nilsen), Armatage Shanks og Odd Vidars, det er et eget opplegg for barna på dagtid lørdag med Toril Støa Karseth i spissen - og så er det klart for den store kvelden, lørdag: Eu De Vill, White River Junction, Haakon Haga, På Jørs, Perry and The Travellers, Built for Speed - og Chris Thompson & Mads Eriksen Band.

Som alltid bidrar mange kunstnere med å sette sitt preg på festivalen - og lørdag kveld deles også Under Brua-prisen ut, og denne gang er det Anne Flugstad fra Ottestad som mottar diplom og statuetten «Speilkvinnen», laget av Linda Bakke. Flugstad mottar prisen «for sitt arbeid som kulturformidler og artist».
Initiativtaker til festivalen, Tor Melgalvis, presenterte henne på denne måten i går:
«Når jeg tenker på Prøysen, så tenker jeg på Anne. Det har jeg gjort i alle år.»
Sa Melgalvis - som ønsket å framheve Anne Flugstad som en spesielt dyktig prøysentolker.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke