21. aug
FOTO: NRK / TEATER INNLANDET
 
Lyttespill for fire
Visuelt lyttespill på Monofon 2019 var velskrevet og uttrykksfullt, men rotet seg noen ganger bort i det visuelle. Dog var det en spennende og eksklusiv opplevelse.

Publisert: 27.jan.2019 19:16
Oppdatert: 27.jan.2019 19:20

Blant de mange muntligheter på Monofonfestivalen denne helga, hadde publikum også muligheten til å få med seg lyttespillet «Solveigs 2. sang» av NRK radioteateret og Teater Innlandet.

Radioteaterkinosal

Peer Gynt-adapsjonen skrevet av M H Hallum tok publikum – og kun fire om gangen – inn i Hamar teaters systue, som for anledningen var gjort om til radioteaterkinosal. Der inne fikk man hodetelefoner og lyttet til lydforestillingen, med visuelle bilder prosjektert på veggen – altså noe å bite i.

Solveigs 2. sang

«Solveigs 2. sang», regissert av Mathias Calmeyer, var full av mystikk og dynamikk.

Man møtte Solveig (stemmer av Charlotte Frogner og Eli Anne Linnestad) og Peer-karakteren, mannen som alltid må reddes, alltid må få, men aldri gir (stemme av Dennis Storhøi).

Gjennom handlingsforløpet som tar for seg Solveigs venting, hennes barmhjertighet og i adapsjonen også hennes motvillighet og avsky ovenfor denne rastløse og håpløse mannen, får man høre om et liv med lengsler, spørsmål og flukt. Det hele er krydret med sterke visuelle symboler, som epler varsomt plukket om sommeren for senere å bli knust under høyhælte sko. Eller en pike som venter på noen under epletreet i sommerkjole, imens snøen fyker forbi. Mot slutten må Solveig ha sitt oppgjør med mannen som hun alltid redder, men som bare vil at hun skal være slaven hans.

Formidling

Jeg hadde veldig sansen for det jeg hørte. Stemmene var uttrykksfulle og lydbildet hadde godt driv. Det visuelle hadde også flere perler, men ble noen ganger forstyrrende og tok til tider for mye plass. Selv om de prosjekterte bildene og videoene i «Solveigs 2. sang» ofte underbygget historien, ble ting noen ganger litt vel langt ute i luften. Dette dro karakteren fra fem til fire.

Det var dog en dyster og spennende opplevelse – tankevekkende og velformidlet. Det er kult at Monofonfestivalen kunne by på noe så eksklusivt og annerledes.

TERNINGKAST: 4

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke