19. aug
FIGURTEATER: Tornerose danser i søvnen. Dokken er meget naturtro, og laget av Yngvild Aspeli sammen med den anerkjente figurmakeren Polina Borisova. Foto: Paula Bjertnes
 
Magisk teater for alle
Eventyret om Tornerose har blitt til en eventyrlig familieforestilling, med premiere 2. mars.

Publisert: 27.feb.2017 19:37
Oppdatert: 27.feb.2017 20:24

-Tornerose er et tidløst eventyr. Det utvikler seg gjennom tiden, og vi har laget en forestilling som er tilpasset vår tid, sier regissør Yngvild Aspeli.

Alle vet at Tornerose sov i 100 år. Men hva hvis Tornerose hadde vært en ungdom i dag? Hva hadde hun da drømt om?

Familieforestilling

– Det er en forestilling som passer til alle. Det er en blanding av skuespill, figur- og skyggeteater og live musikk, sier Aspeli.

– Med en blanding av klovneri og figurteater har det blitt både komisk og magisk, slik at også små barn vil elske det, sier skuespiller Matthew Wells.

Foreldre vil kjenne igjen sitt kanskje trøblete forhold til tenåringsbarn. For hvor frustrerende kan det ikke være å ha en tenåring i huset som bare vil sove og aldri stå opp?

– Det er også et ypperlig stykke for selv tenåringene, sier Aspeli, og håper at de vil ta seg en tur.

Det handler tross alt om en tenåringsverden fylt med følelser og opp- og nedturer. De kan kjenne seg lett igjen, for hvor vanskelig og kipt kan det ikke være å være tenåring?

Også røft utseende med utgangspunkt i 80-talls rock vil tale til mange, og det er Sylvia Denais som står for kostymedesign.

unikt samarbeid

– Stykket har blitt til gjennom et samarbeid. Jeg er en del av det engelske teaterkompaniet Jammy Voo. Det er første gang vi jobber sammen med skuespillere fra det også engelske Rhum and Clay. Vi kjenner hverandre fra utdannelsen fra teaterskolen Ecole J. Lecoq i Paris, sier Aspeli

- Selv om jeg har regien, har alle vært delaktig i prosessen, som baserer seg på ren improvisasjon. Vi har en felles idé, og det er nå de siste ukene at vi ser hvilken retning stykket har tatt. Det er spennende å se hvordan alt har kommet sammen, sier Aspeli og Wells.

Resultatet er en enkel fortelling, og er som bilder i bevegelse, med lite tekst, og bruk av mange forskjellige stiler.

- Det handler til sist om å være menneske, og hvordan alt er i forandring, sier Aspeli.

Stykket skal turnere i to måneder i Hedmark og Oppland, og skal være en del av den kulturelle skolesekken i Kongsvinger. Neste år skal det vises i England.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke