18. aug
Trassviser og sårbeintvals: Hogne Moe (f.v.) Kristine Lundsbakken og Roger Strand med kjente og ukjente Prøysen-perler. Foto: Sigurd Arnekleiv Bækkelund.
 
Mangfoldig Prøysen
Kristine Lundsbakken viste fram Prøysens forfatterskap med hovedvekt på kvinner i konsertforestillinga «Jinter».

Publisert: 05.jul.2016 22:39
Oppdatert: 05.jul.2016 22:46

Trassviser, pikeønsker og slipsteinsvalser: Hvordan ser Prøysens forfatterskap ut om vi utelukkende ser på tekster som handler om kvinner?

Under Kristine Lundsbakkens konsertforestilling «Jinter» blir man presentert for et mangfoldig forfatterskap. Sammen med Hogne Moe og Roger Strand viser hun fram alt fra lune og humoristiske tekster til skarp samfunnskritikk – enten det er i form av viser eller som en av de berømte lørdagsstubbene.

Genservise

Reisen gjennom forfatterskapet begynner i en lun lenestol, og Lundsbakken sitter med strikketøy mens hun framfører Prøysen og Amdahls muntre «Genservise». Humringa brer seg gjennom salen idet man får høre om de stadig fåfengte forsøkene hovedpersonen har på å få en kjæreste som kan få genseren – og til slutt ender den opp hos en av publikummerne i stedet.

Deretter bærer det videre med både kjente og ukjente stubber og viser, gjennom «Vise for gærne jinter» til «Sårbeintvæilsen» og «Røken hennes Borgny».

Samfunnskritikk

Men Prøysen er ingen rural romantiker: Også de undertrykte og ulykkelige skikkelsene får sin plass i forestillinga. Alvoret er for eksempel fullt ut til stede for «Jinta ved storgrana», som har havna «i uløkka» og blir forakta og ignorert av bygdesamfunnet. Lørdagsstubben kombineres med den gripende «Trassvisa hennes Tora» og «Slipstæinsvæilsen».

Lundsbakken synger lyrisk, men lar også de dramatiske partiene komme til uttrykk, både i stubber og sanger. Den timelange forestillinga avsluttes med det artige ekstranummeret «Igjen og igjen», der Christian Hartmanns fengende melodi blir sunget over Moe og Strands rytmiske akkompagnement.

– Dette var flott! Det var fin sang. og de viste fram bredden hos Prøysen på scenen – jeg koste meg! sier en fornøyd Anne-Marie Stange etter konserten.

Forestillinga har også motstykket «Kara» med Asle Berteig, Hogne Moe og Roger Strand. Begge spilles som del av dagsprogrammet på Prøysenfestivalen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke