23. aug
Birkebeinerne: Knud Bergsliens maleri «Birkebeinerne» (1869) viser birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka som flykter fra baglerne med den vesle Håkon Håkonsson, kongssønnen, til Nidaros.
 
Manuset er klart til Birkebeiner-spelet
Ringsakers Birkebeiner-spel har kommet et langt skritt videre. Nå er Jan Ove Ekebergs manus klart. Men det begynner å haste om det skal spilles sommeren 2018.

Publisert: 20.okt.2016 22:12
Oppdatert: 20.okt.2016 22:25

– Jeg er veldig glad, nå som manuset er klart, sier Ringsakers kultursjef Asle Berteig, som hadde idéen til prosjektet og drar prosessen videre. En gruppe utvalgte lesere med ulike former for teaterbakgrunn har allerede lest et tidlig versjon av manuset, blant dem Lars Erik Holter og Marit Moum Aune. De har kommet med sine innspill, som Ekeberg nå har bakt inn i manuset som har fått tittelen «Birkebeinerprinsen».

- Det som nå er skrevet, er veldig scenisk flott, sier Berteig.

– Jeg tror dette kan bli en veldig fin forestilling.

Så har da også planene helt fra starten vært ambisiøse for Ringsakers eget birkebeinerspel. Berteig har ikke vært snauere enn å trekke linjen til både Peer Gynt på Golå, Stiklestad-spelet og Elden på Røros.

– Det er fint om det kan bli så stort at hele regionen kan gå sammen om det, sier Berteig.

Tenker 2018

Men ennå er det lang veg fram til mål, og det er ifølge Berteig ennå ikke avklart verken hvor det skal spilles, når det skal skje, og hvem som skal stå for det.

– Vi tenker nok fortsatt 2018, sier Berteig. Men om det skal spilles vinterstid eller på sommeren, er ikke avgjort. Heller ikke om det skal spilles på Sjusjøen, eller kanskje ved Mjøsa et sted? Eller kanskje på Strandsaga, når det måtte stå ferdig der.

Eller kanskje det ikke skal spilles utendørs i det hele tatt, men i teatersalen?

– Det begynner uansett å haste nå, ikke minst med å finne samarbeidspartnere, sier Berteig. – For vi vet ennå ikke om noen vil være med oss. Eller om vi må bygge opp en helt egen organisasjon.

Og når slike spørsmål er avklart, må det hyres en regissør. For det er regissøren som skal sørge for å lage forestilling av manuset de nå har.

sterke kvinner

I et spel om birkebeinerne, med vekt på Håkon Håkonssons historie, er det kanskje overraskende at det er flere sterke kvinneskikkelser som driver handlingen framover, sier Berteig.

Det er Håkons mor Inga fra Varteig som er den soleklare hovedpersonen, og det er hennes kamp som står i sentrum, påpeker han. Men det er også andre kvinner her som vi skal bli kjent med.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke