25. aug
I gang: F.v. Ole Elias Holck, Erik Jacobsen, Helga Guldvog, Trond Våge og Solveig Seem fra orgelkomiteen er i gang med innsamlingsaksjonen til nytt orgel i Hamar domkirke.
 
Maratonaksjon for nytt Hamar-orgel
Under slagordet «nå skal pipa får en annen lyd» er orgelkomiteen i Hamar domkirke i gang med innsamlingsaksjonen til et nytt orgel.

Publisert: 01.feb.2017 06:32
Oppdatert: 01.feb.2017 06:42

– Blant mjøsbyene er det domkirken i Hamar som av en eller annen grunn henger etter, det skal vi nå gjøre noe med, sier domkantor Trond Våge.

Som en maratonløper etterlater meter for meter på landeveien skal orgelkomiteen i Hamar domkirke samle inn penger til et nytt orgel. 42.195 meter løpes under en maraton og et nytt orgel vil bestå av omtrent like mange deler. Bit for bit skal orgelet finansieres, og 2 millioner innsamlede kroner er målet for 2017. Komitéleder Solveig Seem er optimistisk.

– Vi tar den tiden vi trenger, men vi håper at vi skal klare å samle de kronene vi trenger i løpet av 2017, sier Seem. Hun forteller at den totale byggekostnaden vil ligge på rundt 8,5 millioner kroner, og at målsettingen på to millioner kroner først og fremst skal fungere som orgelaksjonens egenkapital. Deretter skal Hamar kirkelige fellesråd bistå med ytterligere egenkapital samt eventuelt lånte midler, som igjen skal finansiere de resterende kostnadene. Komiteen håper dessuten på bistand fra Hamar kommune,

Utdatert orgel

Domkantor Trond Våge er klar på at det høy tid med et nytt og moderne orgel i Hamar domkirke.

– Orgelet vi har i dag fungerer greit som en menighetsorgel til de daglige tjenestene, men hvis man skal utøve musikk i et stort format kommer dette orgelet til kort, sier han. Samtlige i komiteen peker på at et nytt orgel vil bety minst like mye for kulturlivet i sentrum som det vil bety for selve menigheten.

– Mange har et forhold til domkirken. Ikke bare fordi de er døpt, konfirmert og gift i kirken, men også fordi kirken er en særdeles god konsertarena, sier Seem.

Innsamlingen er i gang

Nå har altså selve innsamlingen begynt, og orgelkomiteen har planlagt flere tiltak for å vekke engasjement blant næringsliv, privatpersoner og foreninger.

– Vi skal gjøre det vi kan for å være synlige i løpet av året, og vi har allerede modifisert et par orgelpiper til innsamlingsbøsser, sier Seem. Komiteen har dessuten engasjert lokale aktører til å bidra med konserter for innsamling til aksjonen. Ungdomskoret Defrost og Odd R. Antonsen Storband er blant de lokale aktørene som allerede har signalisert at de vil bidra med dugnadsarbeid.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke