20. aug
Dag Rønning har sittet i juryen for utvelgelse av hvem som skal få fylkets kulturpris.
 
Marja får fylkeskulturprisen
19-åring får fylkets kulturpris.

Publisert: 26.nov.2013 10:02
Oppdatert: -

Hedmark fylkeskommunes kulturpris går i går til 19 år gamle Marja Helena Fjellheim Mortensson fra Engerdal. Hun er en av få hundre personer som snakker sørsamisk. Marja Helena kommer fra en reindriftsfamilie i Elgå Reinbeitedistrikt i Engerdal.

Hun er en av få som snakker sørsamisk og er den første i sin familie som fikk bo hjemme og samtidig lære sørsamisk på skolen.

Allerede i 1. klasse på Elgå skole begynte Marja Helena Fjellheim Mortensson med sang og joik, og har fortsatt å synge, skriver Hedmark fylkeskommune i en pressemelding.
Hun går nå siste året på musikklinja på Stange videregående skole.
 

Marja Helena Fjellheim Mortensson er 19 år og kommer fra en reindriftsfamilie i Svahken Sïjte/Elgå Reinbeite distrikt i Engerdal kommune. Hun er den første i sin familie som fikk bo hjemme og samtidig lære sør-samisk på skolen. Allerede i 1. klasse på Elgå skole begynte Marja med sang og joik, og har sunget siden. Hun går nå siste året på musikklinja på Stange videregående skole.
Marja lar seg inspirere av alt fra listepopp til jazz og joik, men ønsker også å lære mer om de tradisjonelle joikene som danner urkraften i den sørsamiske musikken og kulturen.
Marja skriver sanger og komponerer joiker om det som opptar henne; alt fra natur til politikk. Musikken hennes har budskap som formidler den sørsamiske kulturen. Hun er kjent for blant annet sangen «Aaltoej sårkoe - Simlens sorg» og «Håhnkoe - håp». Målet med sangene er å skape en større kulturforståelse. Siden hun synger på et heller ukjent språk kombinerer hun gjerne musikken med visuell kunst som virkemiddel.
Joikeren og sangeren har en unik sangstemme og håper i fremtiden å kunne leve av å skrive og fremføre sørsamisk musikk.

Noen av Marja Helena Fjellheim Mortenssons opptredener:
• Kongens besøk i Røros kirke i april
• Minnemarkering for 22. juli i Sametinget i 2011
• Åpningen av Sametinget i 2013
• Samisk Hus, Oslo i anledning Stemmerettsjubileet, oktober 2013
• Fjernsynsserien «Den stille kampen: kampen for språket» på NRK2
• Indigenous Song Lines 2013 (en sangkonkurranse for urfolk rundt om i verden)

Begrunnelse for prisen:
Marja Helena Fjellheim Mortensson er en ung sørsame som på en utmerket måte formidler og fornyer den sørsamiske kulturen. Hun komponerer og fremfører egne sanger og joiker, gjerne ledsaget av visuell kunst for å understreke stemningen og budskapet, da kun noen få hundre individer forstår og snakker det sørsamiske språket.
Hedmark fylkeskommunes arbeid med den samiske kulturen og andre nasjonale minoriteter er forankret i både grunnloven og ulike konvensjoner. Fylkeskommunen har en egen samarbeidsavtale med Sametinget.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke