19. aug
FILMSKAPER: Marthe Thorshaug bor i Øvre Vang, i sitt barndomshjem, sammen med mannen Christian G. Falch og parets to år gamle datter.
 
Marthes film vises verden rundt
Filmen «Legenden om Ygg» er laget av Marthe Torshaug (34) fra Hamar. Den er vist verden rundt.

Publisert: 06.des.2011 11:02
Oppdatert: -

Hestejenter

– Det er en historie om ekstreme hestejenter som dødsryttere, forteller Marthe Thorshaug.

– Og denne ideen, hvor fikk du den fra?

– Ideen kom etter at jeg jobbet på hestegård i Texas i 2003. Det gikk en historie der om at det inne i skogen fantes en gjeng som kaltes «The Black Gang», en gjeng som kledde seg i sort og red på svarte hester på highwayen om natta.

Og:

– Det er også et Islands sagn om ryttere som møttes på en så smal sti at det kun var plass til en, og en måtte vike – med katastrofale følger.

Og:

– Og, ja, fra såkalte «chicken race» fra filmen «Rebel with- out a cause» (-55), med James Dean, hvor to kjører hver sin bil mot et stup – og den siste som kaster seg ut av bilen er en «chicken».

I Marthes film brukes bygdevegen som rituell arena, og det er når mørket kommer, at jentene kler seg i mørkt, rir svarte hester, ut på vegen, der de møter bilene …

To veger

«Legenden om Ygg» tok egentlig to forskjellige veger etter at den ble vist på Momentum-biennalen i Moss i 2009. Den ble innkjøpt av Punkt Ø (fylkesgalleri for Østfold) til deres samling – og derfra ble den sendt til USA og Washington – hvor Utenriksdepartementet og Punkt Ø i samarbeid arrangerte en utstilling med kunst laget av Arne Ekeland (1908-1994), Bjarne Melgaard (1967-), Marianne Heske (1946-) – og Marthe Thorshaug (1977-) fra Hamar.

Samtidig ønsket representanter for Henie Onstad Kunstsenter seg i filmen til et globalt samarbeid mellom anerkjente gallerier (se faktaboks).

I Argentina, i Buenos Aires, i galleriet «Fundacion Proa», dukket selveste Maradona opp da galleriets utgave av utstillingen ble åpnet. I Oslo ble Marthes film vist i siste uka i august. Nå vises filmen i Whitechapel Gallery i London, i en kinosal, med plass til hundre personer, fram til midten av januar.

 

Filmen, som er 17 minutter lang, er godt mottatt – og for eksempel i The Washington Post heter det: «What is it about Scandinavia and creepy movies?» Selv om skribenten ikke tror dette prosjektet vekker Hollywoods interesse, så legger han faktisk til: «kanskje med unntak av David Lynch» (les: Twin Peaks).

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke