22. okt
Spekemat til jul? Den kan gjøre julematen sur! FOTO: TROND LILLEBO.
 
- Spekematen kan gjøre julepålegget surt
Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Bugnende og lange julefrokoster er godt. Men står fatet på bordet for lenge, kan spekematen spille deg ett puss og gjøre det ferske kjøttpålegget surt.

Publisert: 22.des.2011 10:54
Oppdatert: -

Julefrokostene er ofte lett overdådige måltid. Gjerne med ulike kjøttpålegg pent dandert ut over fatet. Men skal du beholde kvaliteten på det dyrt innkjøpte pålegget, må du passe på: Spekepølsa er nemlig full av melkesyrebakterier, som kan smitte over på annet pålegg.
- Det er ikke noe farlig. Spekepølsene er fermenterte. De inneholder bakterier som lager melkesyre, og syren har gjort pølsene syrlige. Spekepølsene skal være sure. Men hvis disse bakteriene kommer over på kokt skinke, begynner de å vokse der også. Du risikerer at den kokte skinka smaker surt, sier seniorforsker Askild Holck i Nofima til NTB.
Han er ekspert på trygg og holdbar mat og har full oversikt over de mikrobiologiske prosessene som kan gjøre maten dårlig eller farlig. I romjula går mange julerester i søpla, ofte fordi kvaliteten har blitt dårligere.

God tid

- Setter du påleggsfatet inn i kjøleskapet med en gang er det greit. Men i julen har man god tid til frokost. Da står pålegget ute ganske lenge. Og når temperaturen stiger, begynner bakteriene å vokse. Gjør du dette over flere dager og lar frokosten stå ute halvannen time, kan det øvrige kjøttpålegget surne, sier Holck.
Ifølge mateksperten er det ikke helsefarlig at pålegget surner på denne måten.
- Helsemessig er det å holde maten kald det viktigste du som forbruker kan gjøre. Da gjelder det å ha riktig temperatur i kjøleskapet, og å plassere maten riktig i kjøleskapet, sier Holck.

Varierende kjøleskap

Dette kan være en større utfordring enn det høres ut som. Temperaturen i kjøleskapet varierer. Generelt skulle det bli varmere jo høyere i kjøleskapet du oppbevarer maten. Men kjøleskapene er designet på ulik måte. I noen er motoren nederst, med en glassplate for grønnsaker like over. Da er ikke temperaturen lavest nede i skapet.
- Det er også alltid kaldere inne i kjøleskapet enn ved døren. Det innebærer at melk som skal stå kaldt, ikke bør stå i døren dersom du bruker lang tid på en melkekartong. Dette gjør ingenting om du har sultne unger i huset. Da drikker de opp melken med en gang, sier Holck.

Holdbarhet

For å unngå ødelagt julemat, kan det være avgjørende å være oppmerksom på hva holdbarhetsdatoen egentlig sier.
- Holdbarheten gjelder en uåpnet vare som er lagret ved anbefalt temperatur, påpeker Nofima-forskeren.

Emballasje

Med en gang temperaturen stiger, vil holdbarheten avta. Når påleggspakken er åpnet, gjelder helt andre betingelser enn det som står på etiketten. Kjøttpålegget er ofte pakket i en atmosfære som ikke inneholder oksygen, normalt nitrogen eller en blanding av CO2 og nitrogen. Denne beskyttende atmosfæren gjør at bakterier ikke vokser.
- Med en gang du åpner pakken, kommer det luft til. Da vil holdbarheten synke dramatisk, sier Holck.
Hvor mye holdbarheten reduseres varierer stort, og Askild Holck finner det vanskelig å gi generelle råd.
- Det er så mange produkter med veldig ulik holdbarhet i utgangspunktet, at det ikke er mulig å si hvor lang holdbarheten i en åpnet pakke kjøttpålegg er. Men det er en god regel å behandle alt kjøttpålegg som ferskvare etter at pakken er åpnet, sier han. (©NTB)
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke