buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
ELGSTUA: Et supert konsept som kanskje kan utnyttes enda bedre.foto: Geir Vestad
 
Æljsted i særklasse
Elgstua er et fenomen, men mulighetene kunne vært enda bedre utnyttet.

Publisert: 23.sep.2011 04:12
Oppdatert: -

I bilen til Elgstua bestemte vi oss for å unngå alle ordspill på han derre elgen Helge.
For det er nok av andre poenger å ta av når det gjelder Elgstua. For eksempel at kundene i løpet av et år setter til livs ikke mindre enn 6000 kilo elgkjøtt. Eller at Elgstua på de mest besøkte ukene i sommermånedene serverer mer enn 600 middager daglig, og de produserer mer enn 3000 håndlagde kjøttkaker - i uka.
Og selv om ikke alt er av elgkjøtt, er det godt mulig at det lar seg forsvare at Elgstua er «kanskje verdens mest kjente elgerestaurant», som det heter på hjemmesida deres.
Samme sted hevdes det at Elgstua er «kanskje et av innlandets mest kjente merkevarer».
- Det er lov å strekke seg, sa den ene.
- Det er mulig å forstrekke seg også, sa den andre.
Her er i hvert fall både historie, miljø og meny på plass for å skape et skikkelig elgested. Elgstua har eksistert i over 50 år, og det betydelige salgsvolumet av elgkjøtt kan ikke bety noe annet enn at kundene liker det de spiser.
Men av et sted som til de grader assosieres med elg-middager, kunne en også ventet at de ville ha gått i front når det gjelder utvikling av rettene. Det gjør ikke Elgstua. Her satses det tradisjonelt, både på meny, tilberedelse og presentasjon.
Under vårt besøk rett før elgjakta, lot vi oss igjen friste av elgkarbonadene, siden vi vet at dette er ekte vare som faktisk i hovedsak inneholder elgkjøtt, og det er i seg selv prisverdig.
Og elgkarbonadene (178 kroner) er helt greie, de. Grunnen til at vi ikke kan skryte noe mer av dem, er etter vår smak litt mye dominans av salt, og for hard varmebehandling som gjør karbonadene litt tørre. Sausen er god og fyldig, men grønnsakene blir litt kjedelige.
Med sin kunnskap om elgkjøtt som råvare, mener vi John Tømte og hans kjøkkensjef bør kunne utnytte mulighetene til å løfte denne flotte kafeteriamaten opp på et noe høyere nivå.
I utgangspunktet presenterer Elgstua seg som en kafeteria. Du handler ved disken, og selv om du ikke får maten med det samme, er det ikke satset på å presentere den på tallerkenen på annen måte enn på kafeteriaer.
Bortsett fra elgrettene er det forsøkt å holde en lokal tradisjons- profil, og det er det all grunn til å sette pris på. En av rettene er salt kjøtt, flesk og erter, med rotgrønnsaker. I motsetning til elgkarbonadene, kunne kjøttet denne gangen ha vært mer salt, mindre forsiktig, og dermed også vunnet på særpreget sitt. For det er klart dette er en rett som hører hjemme her. Men den kan også med fordel spisses litt.
Dessertene er tradisjonelle for kafeteriemenyen. Riskrem (45 kroner) og jordbæris (55 kroner) fornærmer ingen og imponerer ingen.
De siste årene har eierne av Elgstua John og Siri Tømte sørget for en betydelig oppgradering og utvidelse av lokalene, både når det gjelder spisestedet og overnattingsstedet. Nå står en ny utvidelse for tur. Det er klart at Elgstua Gjestgiveri skal bli Elgstua hotell; ifølge hjemmesiden skal byggingen av det nye seks etasjes hotellet starte allerede ved årsskiftet 2011/2012, og stå ferdig et år senere. Elgstua skal fortsatt eksistere i sin nåværende form. Men ifølge planene skal hotellet også romme en restaurant, og da kan en alltids håpe at det er der at elgens og tradisjonsmatens muligheter på menyen skal utvikles mer enn kafeteriakonseptet på Elgstua tillater.
- Jeg ble egentlig bittelitt skuffet, sa den ene på vegen hjem. - Jeg hadde håpet de kunne gjort mer ut av det.
- Vi prøver igjen på Elgstua hotell om et drøyt år, sa den andre.
På vegen hjem gjennom Løten påsto den ene at han så det gliste i tanngarden til Helge Elg uti skogen, men det er ikke sikkert det var tilfellet.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat