buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
 
Barna bestemmer maten
Hver sjette forelder gir barna kun favorittmaten. Mange gir barna usunn mat for å få husfred. - Dårlig kosthold er barnemishandling, mener ernæringsterapeut Gunn Karin Sakariassen.

Publisert: 03.jul.2009 05:05
Oppdatert: -
- Foreldre er altfor dårlige til å gi barna sunn og næringsrik mat. De bommer når de lar være å sette fram ting barna én eller annen gang har sagt nei til, sier Gunn Karin Sakariassen.

En fersk undersøkelse utført av Kompas Kommunikation viser at barna har stor påvirkningskraft på hva som skal stå på middagsbordet i halvparten av norske hjem. samtidig er 32 prosent av foreldrene bekymret for at barna ikke får i seg nok vitaminer og mineraler.
- Fisk bør være middag tre ganger i uken, og variert mat er viktig, ikke bare brødskive med brunost. Gi barna omelett og smoothie, da får de i seg ulike vitaminer og mineraler. Selv om grunnmuren er mat kan det være sprekker i den. Da er kosttilskudd en grei løsning, men ikke sleng i barna hva som helst, fraråder Sakariassen.
Hele 85 prosent av de 2504 spurte svarer at barna deres kun får i seg tre eller mindre frukt om dagen.
- En asjett med frukt i biter er utmerket kos til barne-TV, men dessverre velger mange foreldre enklere løsninger, sier Sakariassen.


MENN ER MER ETTERGIVENDE enn kvinner, og de yngste foreldrene lar seg lettest overtale av barna. 28 prosent mener at barna ikke trenger å spise det samme som de voksne. I noen tilfeller kan dette være riktig.

- Grønnsaker er bittert for barn. Barn er ikke noe glade i bitter smak. Vi voksne har drept smaksløkene våre, vi smaker bare søtt og salt. Det er for eksempel ikke noe vits i å streve med å lære barna å spise ansjos. Mange barn elsker makrell i tomat, og dét er like bra, sier Sakariassen.
Hun anbefaler foreldre å spørre barna om de vil smake innimellom, men at det ikke er noen poeng å lesse på flere skjeer.
- Gi dem en liten smakeprøve, og gi dem heller mer hvis de liker det. Ikke si at de må spise opp hvis de ikke liker det, da er det ikke sikkert de vil smake neste gang. Mange foreldre tenker heller ikke over at barna liker å se hva de spiser, så de blander det sammen. Barn vil helst ha ting hver for seg.


MATFORMIDLER OGKOKEBOKFORFATTER Marit Røttingsnes Westlie sier det er viktig for foreldre å tenke gjennom hva de setter på bordet.

- hvis du har et barn som bare spiser hvit pasta, kan du prøve med fullkornspasta. Ha alltid kokt brokkoli som tilbehør. Du kan starte med å la brokkolien stå på bordet, så vender barna seg til at den er der. Etter hvert kan du legge den på tallerkenen. Hvis de sier at de ikke vil ha kan du si at den skal ligge der selv om de ikke vil spise den. Etter en stund vil de sannsynligvis smake på den av seg selv, sier Westlie.
Hun fraråder foreldre å lage egen mat til barna, men heller prøve å vende dem til nye saker, trinn etter trinn. I tillegg anbefaler hun stenging av kjøleskapet mellom middag og kveldsmat.


- ALT HANDLER OM vaner. Dersom barna dine er vant til bare å spise pizza og pølser har du en stor jobb foran deg. Det går ikke an å snu om på dagen, sier Westlie.
Hun synes ikke det er så nøye om barna liker all mat, men at det er viktig å finne non sunne alternativer.

- Mine egne barn vil for eksempel ikke ha raspet gulrot, og derfor spiser vi gulrot heller i biter.
- Hva med de som prøver å lære barna sine å like surkål og rakfisk?- Jeg synes ikke det er så nøye om barna liker det. Hvis vi har rakfisk spiser barna mine flattbrød og lefse, og dét synes de er godt.
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat