22. okt
FRA SJØEN: Blåskjell og pommes frites er en slags nasjonalrett i Belgia. Dampet med øl er det et festmåltid.
 
Blåskjell og stout
Det sies at blåskjell smaker best i måneder med R, og aller best smaker de med et glass stout til.

Publisert: 18.okt.2008 06:19
Oppdatert: -
Blåskjell er deilig sjømat, og de sies å smake best i måneder med r. Det vil si at vi har noen bra blåskjellmåneder foran oss. De norske blåskjellene er både fyldige og gode på smak.

Blåskjell har et litt ufortjent dårlig rykte, men det er ingen grunn til å engste seg. Med korrekt framgangsmåte, er det en trygg matrett.
Som drikke passer det fint med det mørke ølet stout. Et godt tips er Aass Gourmet Stout, fordi dette ølet inneholder kullsyre i stedet for nitrogen, slik importert Guinness på boks inneholder. Ølet blir da friskere og uten det kremaktige skummet.


Moules Frites for to
2 kilo blåskjell
1 gul løk - finhakket
5 - 6 stilker stangselleri - hakket
2 dl vann
2-3 dl øl
Hakket kruspersille tilsettes mot slutten av koketiden
Tilbehør: Pommes frites
Slik gjør du:
Skyll og fjern skjegget av blåskjellene. De blåskjellene som er åpne før koking, må kastes, da de er døde. Du kan prøve å banke et skjell som så vidt har åpnet seg i benken. Hvis det lukker seg igjen, kan du bruke det. Hvis ikke, kast det.

Så surres hakket løk og stangselleri blank i litt olje, før vann og øl tilsettes i porsjonskasseroller eller en stor kjele.
(Portsjonskasserollene kjøpte vi i Belgia der Moules Frites er for en nasjonalrett å regne. Kasserollene var et genialt kjøp, for de rommer akkurat et nett med blåskjell.)
Så fordeles løk, selleri og væske i kjelene, før de vaskete blåskjellene tilsettes og det hele kokes opp.
Det er kanskje mest vanlig å bruke hvitvin til å dampe blåskjellene, men øl er ingen dårlig erstatning. Vi har prøvd både belgisk gueuze (villgjæret øl), et svensk øl med urten pors og vanlig pils. Kraften blir også god med øl. Mot slutten av koketida tilsettes en god neve hakket kruspersille.
Blåskjellene er ferdige når de åpner seg. Det kan ta fra fire-fem minutter til litt mer med god damping. De blåskjellene som ikke lar seg åpne etter dampingen må kastes.
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke