buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
FILETERER: Norsk Skogmuseums direktør Stig Hoseth kan filetere fisk. Det beviste han med to ørreter fra Snåsavannet i Nord-Trøndelag.Foto: Helge Hagen
 
Brennesle, ørret og tyttebæris
Stig Hoseth er direktør på Norsk Skogmuseum. Retter av brennesle, ørret og tyttebær er derfor naturlige valg.   Les også: Alltid i kjøleskapet og Alltid i dypfryseren

Publisert: 04.jun.2010 04:12
Oppdatert: -

Stig Hoseth er direktør på Norsk Skogmuseum. Retter av brennesle, ørret og tyttebær er derfor naturlige valg.
På kjøkkenet til Stig Hoseth


- På denne tiden av året og i månedene fremover er de fleste nordmenn heldige som kan skaffe seg ypperlige, og kortreiste råvarer fra naturen til matlaging, sier Hoseth. Det er jeg opptatt av som privatperson, og slike emner og tradisjoner arbeider Norsk Skogmuseum også mye med, sier han. Og legger til at samboer Siv Storbekk har gitt både inspirasjon og uvurderlig praktisk bistand til matlagingen hjemme på eget kjøkken.

SUPPE AV BRENNESLE er en av vårens aller første muligheter til å høste av naturens goder. Det er verdt å merke seg at neslesuppe ikke bare er «litt rar mat», det er også veldig godt. Til fire porsjoner trengs:
125 g renset brennesle (friske, unge skudd)
40 g meierismør
2 sjalottløk
3 ss hvetemel
½ liter hønsebuljong
salt og pepper
1 ½ dl kremfløte
4 egg
Slik gjør du
Skyll neslebladene godt i kaldt vann. Kok dem i cirka fem minutter. Sil og ta vare på kokevannet. Skyll bladene i kaldt vann igjen, så beholdes den friske grønnfargen. Hakk bladene med kniv eller bruk hurtigmikser. Finhakk sjalottløk. Surr den raskt i smør i suppekjelen. Ha på hvetemel, rør sammen og spe med varm buljong og neslekraften. La det koke drøyt fem minutter. Ha i fløte og hakket nesle. Smak til med salt og pepper.
Server med et kokt egg i hver tallerken, gjerne med smilende plomme (ikke helt hardkokt, men ikke helt bløtt heller). Det italienske brødet grissini hører med.

GRISSINI er tynne brødstenger.
Ingrediensene er:
½ kg fint hvetemel
½ kg grovmalt hvetemel
8 dl melk
150 g smør
1 pose tørrgjær
100 g parmesanost
1 ts salt
litt finhakket timian
Slik gjør du
Bland sammen ingrediensene til brøddeig. Sett den til heving. Ta deigen på melet bord. Elt den godt og del opp små emner som trilles ut til minst 20 centimeter lange og lillefingertynne «brødemner». La dem etterheve på et lunt sted. Pensle med vann og dryss på litt maldonsalt. Stek brødstengene cirka 20 minutter ved 160 grader.

HOVEDRETTEN er ovnsbakte ørretrulader med bacon og timian.
Til fire porsjoner trengs:
4 ørreter (250 - 300 gram per stk.)
8 lange baconskiver
8 kvister med frisk timian
pepper
smør til steking
Slik gjør du
Fileter ørretene, fjern skinnet også. Legg en skive bacon og litt timian på hver filet. Lag rulader og hold dem sammen med tannpirkere (av tre så klart). Brun ruladene i stekepanne i meierismør i tre-fire minutter. Bak dem deretter i stekeovn cirka 15 minutter ved 200 grader.

TILBEHØRET er en grønn erterstuing (kunne godt vært neslestuing, men vi hadde jo neslesuppe til forrett) og en syrlig saus.
Til stuing:
300 g dypfrosne grønne erter
litt vann
½ rød chilipepper
salt og pepper
50 g meierismør
Slik gjør du
Ha ertene i en kjele. Tin dem opp og gi dem et oppkok. Mos ertene med rotstampejern eller kjør med hurtigmikser. Ha i smør og finhakket rød chili. Rør godt sammen. Smak til med salt og pepper.
Til sausen trenger du
½ syrlig eple
½ finhakket vårløk
litt smør
1 dl eplemos
300 g meierismør
Slik gjør du
Skrell eplet. Skjær det i terninger. Fres dem raskt i smør sammen med hakket vårløk. Tilsett eplemos og kok opp. Rør inn kaldt smør litt om gangen. Ikke la sausen koke etter at smøret er rørt inn.

TYTTEBÆRIS PÅ VALNØTTBUNN er en deilig dessert. Ingrediensene til bunnen er:
4 eggehviter
1,5 dl farin
200 g valnøtter
Slik gjør du
Pisk sukker og eggehviter stivt. Hakk valnøttene grovt og rør dem inn. Legg bakepapir i en springform. Bre massen utover bunnen i formen. Stek bunnen i 15 minutter ved 230 grader. Ta ut bunnen og avkjøl.
Til iskremen trenger du
4 eggeplommer
2 ss farin
1 ts vaniljesukker eller ekte vaniljefrø fra 1 stang
150 g frosne, sukrede tyttebær
3 dl kremfløte
Slik gjør du
Eggeplommer, sukker og vanilje piskes til stiv eggedosis med bollen i varmt vannbad. Kjør tyttebæra i hurtigmikser. Pisk fløten stiv. Bland eggedosis, pisket krem og tyttebær. Fordel blandingen på valnøttbunnen. Sett formen i dypfryser. Der må den stå minst fire timer før resultatet er spiseklart. Server med tyttebærsaus eller sjokolade.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat