buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
 
Bygg er tilbake på matbordet
Fra gammelt av var bygg vårt viktigste matkorn og en grunnpilar i ernæringen. Da hveten kom for fullt på 1800-tallet, ble bygget gradvis redusert til dyrefôr.

Publisert: 22.mai.2009 05:01
Oppdatert: -
Nå er bygg i ferd med å bli gjenoppdaget som fortreffelig menneskemat. Likevel trenger den kraftforspisende grisen neppe å engste seg for redusert mattilgang foreløpig. Bygg er den kornarten det dyrkes mest av i Norge. I 2008 var Hedmark omtrent jevnstort med Nord-Trøndelag i dyrking av bygg. Men uansett hvor bygget kommer fra, ender bare 0,7 prosent av norskdyrket bygg (2006) i menneskemager. Resten blir dyrefôr, siden det ikke maltes norskdyrket bygg til kommersiell ølbrygging her til lands.

MANGE VIL GJERNE oppgradere byggets status som menneskemat, og det med gode grunner.- Bygg er utrolig bra for helsa, sier forsker Ann Katrin Holtekjølen på Nofima Mat, Ås. Holtekjølen har en doktorgrad på bygg og er opptatt av dette kornets gode egenskaper og muligheter. - Bygg er et av våre sunneste kornslag, om ikke det sunneste. Årsakene er høyt innhold av løselige og uløselige kostfiber og mye antioksydanter. Bygg i maten bidrar også til lang metthetsfølelse, opplyser hun.

De løselige kostfibrene i bygg binder til seg vann, blir viskøs og «fanger opp» glukose (sukker) og kolesterol. De uløselige kostfibrene sveller og fungerer som en slags feiekost gjennom tarmsystemet. Bygg er også gunstig for tarmfloraen siden noen av byggets bestanddeler er velegnet mat for bakteriene i tykktarmen. Dermed kan denne livsnødvendige tarmfloraen trives og gjøre jobben sin best mulig.


BYGG ER VELEGNET til matlaging. Det kan erstatte ris i mange sammenhenger, og det kan brukes i baking til både brød og kaker.

- Faktisk er det bare brukerens fantasi som begrenser mulighetene, sier konditor Kent Svensson. Siden byggmelet har dårlige heveegenskaper vil brød med bare byggmel bli flatt, tungt og kompakt, sier Svensson. Likevel, det går fint å bake brød med 60 prosent byggmel. - Men dette har med forbrukerens preferanser å gjøre, sier konditoren, som også anbefaler bygg i diverse kakeoppskrifter.


- HØY UTMALINGSGRAD av byggkornet er en fordel for å få med mest mulig av godsakene, forklarer Holtekjølen. Mye av byggets fortreffelighet som matkorn ligger i de ytterste delene av kornet. Med høy utmalingsgrad menes at mest mulig av kornet fra innerst til ytterst blir med i melet.

I dagens byggmel er opptil 50 prosent av byggkornets ytterste deler slipt bort. Det er ugunstig, siden andelen helsegunstige forbindelser er høy ytterst i kornet.


BYGG HAR OVER en lang periode så å si bare vært brukt til dyrefôr. Det innebærer at all forskning på bygg har vært innrettet mot det nevnte formål. Selvsagt har dette vært negativt med tanke på bruken av bygg til mat.

- De mange sortene av bygg som dyrkes i Norge, har ulike egenskaper, store variasjoner i innhold av de helsegunstige stoffene og forskjellig smak, sier Holtekjølen. Siden det heller ikke foregår noen sortering av norskdyrket bygg, havner alt i samme silo. Brukerne av byggkorn eller byggmel vet derfor egentlig ikke hva slags råmateriale de har for hånden. Kvaliteten er ikke jevn, og egenskapene vil ha en viss grad av uforutsigelighet.
- Alt dette kompliserer selvsagt bruken av bygg i maten, understreker forskeren. Hun ser et klart behov for utvikling og utvalg av norskdyrkede byggsorter med god egnethet til bruk i mat. Sortering og omsetting må også skje på en slik måte at produktets kvalitet blir jevn, god og forutsigelig både til industrielt og privat bruk.


NOFIMA MAT har de siste årene drevet økt forskning på bygg. Det har resultert i større interesse for bygg som mat og har gitt kunnskaper om hvilke sorter som er mest optimale til menneskemat. Forskningen fokuserer også på hvordan miljø og forhold på dyrkingsstedet kan påvirke innholdet av de mange nyttige stoffene i bygg.
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat