buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
GODT KJENT: Her, på sitt lille kjøkken bak bardisken, steker Jan Henrik Knudsen en av de klassiske «Calles biff» på puben Irishman i Hamar sentrum. På en god dag steker han 35. Og rekorden er 110. - Men det kan også være dager jeg i
 
Calles biff - en klassiker
Calles: Rekorden er 110 biff på en dag.

Publisert: 27.apr.2012 06:20
Oppdatert: -

Den dagen ble det travelt på det fire kvadratmeter bittelille kjøkkenet bak baren på puben Irishman i Hamar.
- Det var 17. mai i fjor, forteller Jan Henrik Knudsen.
Det er nesten slik at han tørker svetten bare ved tanken på den dagen. Da serverte han også pizza, og stekte et trettitalls i tillegg til å håndtere alle biffbestillingene. Nå er pizza borte fra menyen. Det er også suppa.
- Det er best slik. Og er det ikke slik TV-kokken Hellstrøm også gjør, når han rydder opp på restauranter: stryker rått og brutalt i menylista, ler Jan Henrik.
Hos ham er det biff. Og litt karbonade, om noen ønsker det.
Biffen, den er en klassiker, oppkalt etter faren hans, Carl-Georg Knudsen, kjent som Calle Knudsen, og det var Calle som tok med seg Calles biff da han flyttet fra Calles bistro på Astoria til Irishman på midten av nittitallet. Siden den gang har biffen stått på menyen, og retten er knapt forandret - og den er like populær, hvis ikke mer populær. Og de som bestiller biff, de bestiller igjen og igjen. Og det må jo være en kokks ønskedrøm.
- Jeg er jo egentlig ikke kokk, da. Jeg har fagbrev som servitør. Men jeg kan steke en biff, altså. Og noen hemmelighet er det vel ikke. Her er det snakk om gode råvarer. Det er saken.
Når han snakker om råvarer, så snakker han om det som er hovedsaken: biffen.
- Det er ytrefilet, Gilde extra, ekstra mørnet. Og biffene er store, de beste er rundt fire kilo - og så skjærer jeg opp stykkene til 280-300 gram. Dette er råvarer som er kostbare. Også for meg. Jeg betaler 320 kroner kilo'n, men det er viktig å bruke god kvalitet. Slik har det vært og slik blir det, sier Jan Henrik Knudsen.
Han serverer biffen med kokte poteter eller pommes frites, stekt løk, om man vil, og salat med dressing - og bearnaisesaus.
- Bearnaisesaus lager jeg ikke sjøl altså, sier kroverten.
Han er ærlig på hva som serveres.
- Jeg steker biffen et par minutter på hver side, og øser smør over biffen flere ganger undervegs, så bruker jeg litt grillkrydder, litt peppermiks - og i det siste har jeg drysset litt hvitløkpepper på og det har slått an. Og så er det viktig at biffen får hvile noen minutter, påpeker han.
Han tar drøyt et par hundre kroner for en stor biff med alt tilbehør, og retten er akkurat hva man bestiller: en enkel og grov rett på en brun pub. Og alt sammen fungerer akkurat som det skal gjøre på et slik sted, en enkel rett med kraftig smakspreg, og passer til hva som tappes fra kran.
Han serverer også noe han kaller «barnemeny», som selvsagt ikke er for barn på pub, men som er en litt mindre rett: en 180 grams biff, med litt salat og pommes frites. Det er også blitt populært.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat