buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
Kayseri escort bayan
sirinevler escort beylikduzu escort atakoy escort sisli escort atakoy escort sisli escort sirinevler escort beylikduzu escort beylikduzu escort
ankara escort ankara escort bayan
17. okt
POTTIT, EGG OG FISK: På den enkleste måte serveres den eksklusive atlanterhavslaksen. Prisen for å få laksen på kroken? Den snakker man helst ikke om.
 
Den aller dyreste tallerken
Det koster å være kar. I alle fall om en vil by på egen fangst.

Publisert: 28.okt.2011 04:12
Oppdatert: -

Det koster å være kar. I alle fall om en vil by på egen fangst.
Det ble voldsomt med skriving da superkokken Terje Ness inviterte til sin nye restaurant Onda Mezzanine på Aker Brygge, og fortalte at prisen var minimum 3.000,- per person - og at minst fire personer måtte sitte ved bordet. Skulle man falle for fristelsen å være litt ubetenksom når man blar i vinlisten, så melder oslopressen om hvitvin til flere hundre kroner glasset.
Saken er at egen fangst på egen tallerken kan være langt dyrere.
Det vet fiskere og jegere. Og dem er det mange av i Hedmark.
I disse dager fylles frysere med kjøtt etter jakta. Sommerens fangst fra fiske ligger også nedpakket.
For egen del fikk jeg igjen egen laks fra fiskehandleren, ferdig røykt og klar til å servere - og det var da det slo meg, det som vi fiskere, og antakelig alle jegere, fortrenger - eller i alle fall holder godt skjult for våre nære omgivelser:
Hva kostet dette, egentlig?
Det finnes nærmest ingen grenser. Spørsmålet er bare hvor man vil fiske etter laks, under hva slags forhold, til hvilke tider, om man vil ha guide og/eller en til å ro, om man vil ha frokost, lunsj, middag og kveldsmat servert, om man ønsker boblebad og frakt av både seg selv og utstyr. For å nevne noe.
Det er bare snakk om hvor mye man er villig til å bla opp.
Det går fint an å fiske laks på statens grunn, og pris på avgift og fiskekort er ikke mange hundre kronene. Men det er mange av oss som leier oss inn på private områder. Og det setter selvsagt ekstra fart i kalkulatoren.
30.000,- til 40.000,- for fiske for et lakselag i ei norsk elv i en uke er nok ganske vanlig, og er man fire-fem fiskere, så er det lett å finne ut at døgnprisen er omkring tusenlappen per person. Tak over hodet er oftest med i prisen, og tilgang på bad og kjøkken og en peiskrok. Men den som leser dette skal være klar over at reise, mat, drikke og utgifter til fiskeutstyr (f.eks. stenger, sneller, snører, kroker, vadere) kommer i tillegg.
Skikkelig utstyr, det må vi jo ha. Og spise og drikke godt, det vil vi jo, gutta på tur - selv om kronene ruller raskt i løpet av en slik ferieuke.
Og: det er slettes ikke sikkert at man kommer hjem med en atlanterhavslaks.
Med stor sannsynlighet napper det ikke i det hele tatt. Mange er vi som har stått våre timer i lakseelver, dag etter dag, uten å være i nærheten.
Derfor er gleden stor når laksen slår på. For mitt vedkommende, i sommer, den aller første kvelden, sånn cirka akkurat da kveldsdimmen var i ferd med å bli nattemørke: laksen, en femkilos, hogg - og jeg gjorde umiddelbart tilslaget - og bestemte meg for å ikke fire en tomme mer enn nødvendig. Laksen gikk ned, før den skar oppover i elva, og jeg tippet størrelsen til å være som det etter hvert viste seg å være korrekt. Den kraftige villaksen dro ut mer snøre et par ganger, men ikke mer. Og jeg sto perfekt til, på en grunne, med godt med plass bak meg til å dra laksen inn på bredden.
Prisen for fangsten er ikke et tema i et slikt øyeblikk. Og kanskje ikke senere, heller.
Før denne gang, da jeg altså fikk laksen røykt, en jobb utført til noen små hundrelapper, og inviterte til laksemiddag på eget spisebord.
Men hvordan bør man håndtere denne eksklusive vare?
Jeg diskuterte litt fram og tilbake med meg selv, ringte en kamerat, og fortalte at jeg hadde begynt å tenke på hvor uvirkelig eksklusiv mat jeg faktisk var i ferd med å servere: egenfisket atlanterhavslaks!
Vi kom raskt til at dette måtte gjøres på den enkleste måte; med eggerøre, med potetsalat, godt med gressløk - og hvitvin som kunne håndtere denne type mat: På vårt bord en Grüner Veltliner. Og klassisk til røykelaks er, ifølge ekspertene, en Gewürztraminer fra Alsace.
Dette ble et måltid som nærmest ordnet seg selv, som kunne tilberedes i løpet av få minutter, i alle fall når fiskehandleren hadde røykt laksen for oss, og som likevel var av den aller ypperste klasse.
Det skal understrekes at en topptrimmet atlanterhavslaks er, også på tallerken, en nytelse, både i smak og i konsistens. Og opplevelsen av å ha lurt denne, på en elvebredd, i fantastiske naturomgivelser, og med spenningen sittende i kroppen, selv måneder etter at fangsten ble sikret, følger hver eneste gaffelbit inn i eget gap.
Da er kanskje ikke prisen så høy likevel. I alle fall liker vi å tro det. Vi som fisker.
Og om du lurer på hva kjendiskokken Terje Ness fra Førde serverer i superrestauranten Onda, så sjekk menyen. Der er mange av råvarene de samme som svært mange fiskere og jegere i Innlandet har i sine matkammer: Norsk fisk, fjørkre og vilt.

Oppskrift potetsalatdressing

Mange har spurt om en reprise på dressingen til potetsalat som ble presentert i HA tidligere i høst. Og denne kan utmerket godt også brukes til røykt laks. Her er oppskriften (hvor vi denne gang har fjernet hvitløken):
1 ss sennep
2 eggeplommer
1 ss eplesidereddik
1 desiliter olje (nøytral olje som f.eks solsikkeolje)
Litt sitron
Salt og hvit pepper
2 ss frisk gressløk

Bland sennep, to eggeplommer, eddik, litt sitron. Visp mens man forsiktig heller i oljen. Samme prinsipp som når man lager majones. Men ikke pisk dette stivt. Man merker når konsistensen er riktig for bruk som dressing til potetbitene. Smak til med salt og pepper. Og husk: gressløken.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat