buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
KRAFTKOST: Blodpølser, bacon - og hele pakka. Velkommen til England og frokostbordet.
 
Den ekte feriekosen
Her er den ekte feriekosen: Måltidene!

Publisert: 24.apr.2009 05:00
Oppdatert: -
Jammen er det mye rart å finne på i en ferie, men mat må vi ha - og hvorfor ikke like gjerne gjøre det til en del av ferieturen.

Det finnes så mye god mat, så mange steder. En ferietur er en alle tiders anledning til å kose seg med lokale råvarer. Tenk bare på hva som finnes; for eksempel i Frankrike, i Spania, i Italia, innerst i Middelhavet, ja, til og med i England…
Kanskje er vi nordmenn skeptiske når vi beveger oss vekk fra vårt eget frokostbord, med brød, brunost og melk - men det finnes litt av en matverden der ute. Det gjelder bare å bruke litt tid på å sjekke litt, gjerne før man reiser.


SJEKK FØRST AV ALT hva slags råvarer det er sesong for når du reiser til et bestemt sted. Er det tid for asparges, for eksempel, ja, så er det all grunn til å forberede seg for det. Er det tid for fersk frukt? Er det tid for lam? Er det tid for fugl? Eller er det toppsesong for skalldyr, eller en spesiell type fisk?

Den største tabben er å stikke innom et eller annet tilfeldig sted i siste liten. Da kan du være sikker på å bomme, og verst av alt er det å bomme så stygt at man rett og slett blir sjuk.
Nå er det ikke ofte akkurat det skjer, men… Det kan være greit å vite hva man spiser, og ikke minst:
Vite hva slags hygiene det er hvor du skal innta et måltid.


PERSONLIG SJEKKER JEG alltid toalettet først. Er det rent og ordentlig på restaurantens toalett, så kan man være rimelig sikker på at det er bra standard.

Som regel kan du fastslå stilen og de ansattes holdninger med en gang restaurantdøren åpnes; sjekk om bordene ryddes og rengjøres raskt, sjekk om det ligger rester og papirservietter under bordene, sjekk om servitørene ser rene ut, om de har rene klær og sko, sjekk bestikk og glass, sjekk klientellet, ta gjerne en liten smugtitt på rettene til de som allerede spiser - og se gjerne inn på kjøkkenet om du har muligheten.
Ser alt dette greit ut, ser det ordentlig ut på do, ja, da begynner det å ligne noe.
Da er det på tide å ta en prat med servitøren.


JEG HAR SNOKET og lett etter mat mange steder; etter genuin fransk bondekost i små, franske byer, etter koreansk kål, etter den originale paellaen, etter knivkvasse japanske teppanyaki-kokker, etter ekte napolitansk tomatsauspizza i de mørkeste smug, etter østamerikansk hummer-club-sandwich, etter meksikanske pepperomeletter, etter britiske margbein på slaktermarkedet i London, etter kinesernes sprøstekt andesvor… Ja, i det hele tatt.

Og jeg er ikke alene, det vet jeg.
Ofte treffer jeg folk i samme ærend, og ofte har jeg med meg venner som har gode tips og som mener dette må være feriens absolutte høydepunkt.


SÅ SITTER VI DER og kikker på menyen og kanskje er det en fransk Menu des gourmets med både tunfisk og spegris og blodpølser, og så makter vi ikke engang tanken på en smelt-i-munnen-sjokoladekake- - men har bare bitte litt lyst på litt sjokkis til kaffen. Da er det greit å vite at det finnes mye rart på et restaurantkjøkken - og at de som jobber der faktisk jobber akkurat for oss. Ikke nøl, men spør kelneren om en bitte liten sjokoladebit, selv om ikke dette står på menyen.

Eller kanskje vil du ha litt ost til vinrestene? Bare spør. Det finnes ost i enhver krok.
Knepet er å ha stor interesse for hva de driver på med på akkurat denne restauranten, og å holde en høflig dialog.
Jeg har til og med fått spise på en krakk bak hovmesterens skranke på en av Londons beste restauranter, da restauranten var full, jeg ikke hadde bestilt bord - men bare ønsket meg så veldig et lite måltid på akkurat denne restauranten.
Det er ikke måte på hva som går an, bare interessen er der - og du ber pent.


ER DET EN BAKER i nærheten av der du skal bo? Stikk innom første dag. Sjekk hva han har, og spør pent, om det er noe spesielt du ønsker deg. Og si fra hvor lenge du blir i nabolaget, og når på dagen du kommer innom for å plukke opp dine varer. Da har du en sann bakervenn, og de beste brød vil bli levert. Helt sikkert.

Akkurat det samme gjelder drikkevarer. Spør og du får smake og du får svar. En pubvert elsker kunder som er interessert i øltyper, en vinkelner står på pinne for den som liker vin.
De fleste restauranter er slettes ikke gourmetrestauranter på øverste hylle, og de fleste gjester er slettes ikke brukere av disse restauranter. Sannheten er at de aller fleste restauranter er ganske ordinære, og som oftest dumper det inn folk som ikke vet så mye om verken stedet eller maten.
Det betyr ikke at alt håp er ute.
Kanskje er servitøren interessert? Kanskje står det en kokk på kjøkkenet som tenner om han hører det er interesserte gjester i lokalet? Kanskje finnes det gode råvarer på kammerset?
Spør og du får svar.


IKKE TRENGER DET å koste skjorta, heller.

Og i alle fall ikke om du bruker lunsj som dagens varme måltid. I alle land med lunsjtradisjoner, så finnes gode tilbud på dagens spesialiteter - noe som alltid er laget med råvarer som er lett tilgjengelig for restauranten den dagen.
For ti euro kan du, om du ikke absolutt må sitte i det verste turisttråkket, spise en treretters; salat/suppe, en kyllingvariant/pasta, is eller kake - samt drikke til maten. Garantert!
Og du kan som regel være sikker på at dette er laget på de beste råvarer tilgjengelig, den dagen.
Sjekk menyen hos naborestaurantene. Samme råvareleverandør har helt sikkert gitt dem samme tilbud, samme dag.
Mat må vi ha, det vet vi. Og når vi er på ferie vil vi gjerne kose oss litt ekstra. Da kan det være greit å bruke bitte lite grann tid på forberedelser, før du setter deg ned ved et eller annet bord. Det er mitt råd.
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat