22. okt
SMAKER AV SKOG: Gran Re­ser­ve, den nye skogsdrammen som matskribent Hel­ge Ha­gen fra Brumunddal har vært med på å ut­vik­le, smaker av skog.
 
Dram fra skogen
Matskribent Helge Hagen fra Brumunddal gikk en tur i granskogen og fant inspirasjon til en helt ny dram, Gran Reserve, som nå er tilgjengelig på Vinmonopolet.

Publisert: 12.nov.2011 08:03
Oppdatert: -

Det hele begynte i sommer da Hagen gikk i skogen og tenkte på den spanske vinbetegnelsen Gran Reserva. Han fantaserte og drodlet og fant ut at en liten omskriving av den spanske vinbetegnelsen til Gran Reserve kunne være et morsomt navn på en norsk snaps smakssatt med granskudd.

Historisk sett har granskudd vært brukt i syltetøy, saft, sirup og geleer. Det finnes også eksempler på øl smakssatt med gran, så hvorfor ikke snaps?
- De lysegrønne, myke og friske granskuddene er veldig aromatiske, forklarer Hagen.
Han tok kontakt med administrerende direktør Sjur Haanshus på Skogbrukets kursinstitutt på Honne, og sammen videreutviklet de ideen. Blant annet har de søkt om varemerkebeskyttelse på navnet Gran Reserve, og de kontaktet Ole Puntervold ved Agder Brenneri i Grimstad og spurte om det ville være mulig å lage en dram med smak av granskudd.
Svaret var ja, og da bestemte Hagen og Haanshus seg for å gjennomføre prosjektet.
Det var fremdeles tidlig på sommeren, og Helge Hagen og kona rakk å dra til skogs for å plukke fire kilo granskudd i Furnes allmenning.
- Vi tok ingen toppskudd, garanterer Hagen, noe som også understrekes på flaskeetiketten: Gran Reserve garanteres fri for toppskudd, står det å lese der. Granskuddene ble lagt i sprit, som ga et alkoholholdig uttrekk. Dette ble så destillert. Destillatet benyttes til å smakssette drammen.
Gran Reserve har også smak av vanilje. Vaniljesmaken kommer fra vanillin, som utvinnes fra granvedens lignin. Borregaard i Sarpsborg er verdens vanillinekspert, og den eneste i verden som lager vanillin fra vanlig tømmer, altså fra gran.
Hagen forteller at det første forsøket på skogsdram ble skjemmet av for mye vaniljesmak.
- Men nå har vi funnet den rette balansen, mener han. Den endelige utgaven av Gran Reserve ble endelig godkjent denne uka. Snapsen ble straks tappet på halvlitersflasker, etiketter ble klistret på, og fra i dag skal det være mulig å bestille snapsen via Vinmonopolets bestillingsutvalg. 1.000 flasker er produsert.
- Nå er vi selvsagt spente på om folk liker dette. Jeg vil omtale Gran Reserve, som en barsk og rustikk dram, sier Hagen, som sammen med Haanshus har lagt ned både arbeid og penger for å utvikle skogsdrammen. Blant annet er det stilt et depositum på 50.000 kroner, som sikrer produsenten i Grimstad betaling om Gran Reserve ikke skulle selge så godt.
- Dersom de 1.000 flaskene blir solgt, blir depositumet stående urørt, og Haanshus og jeg tjener 20.000 kroner på deling. Med andre ord, vi blir ikke rike av dette, men det har virkelig vært gøy å jobbe med skogsdrammen. Vi har dessuten litt destillat i bakhånd, så om det skulle bli en sjokkartet etterspørsel fra vedhoggere og juletreelskere, kan vi lage mer, sier Hagen, som håper og tror at Gran Reserve blir noe mer enn et engangsstunt.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke