buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
SPROSSA: Else Rønnevig, også kalt Sprossa, er bakeentusiast og har skrevet flere bøker om baking.
 
Duften av nybakt
Hva er vel bedre en duften av nybakt brød? Grove, fine, runde, flate, de kommer i utallige versjoner og former og passer vel så bra til frokost som tilbehør til middagen.

Publisert: 22.okt.2010 04:12
Oppdatert: -

Else Rønnevig, også kalt Sprossa, er bakeentusiast og sitter på mye kunnskap om gamle baketradisjoner og bakerovner. Else har skrevet flere bøker. Den siste Bakerovnen, verne - bygge - bruke ble utgitt i vår. Vi har vært så heldige og fått oppskriftene på hennes favorittbrød.

Tre grove urtebrød
12 dl vann
1 pk. gjær
1 kg hvetemel
1 kg grovbakstmel
2 ss salt
1 dl olivenolje
hakkete urter el soltørkete tomater og valnøtter
vann til pensling, grovt mel til pynt

Slik gjør du
Lag vanlig gjærdeig, og sett den til heving.
Del deigen i tre emner. Trill dem til runde boller. Settes til etterheving i 30 minutter.
Pensle brødene med vann og dryss grovt mel over.
Stekes ved 200 °C i ca. 1 time. Avkjøles på rist.

Mormors hvetebrød
(4 brød)
2 ½ kg hvetemel
250 g smør
2 ss salt
1 ss sukker
7 ½ dl melk
7 ½ dl vann
½ pk. gjær

Slik gjør du
Dag 1
Bland alt det tørre. Smuldre romtemperert smør i melet. Rør gjæren ut i væsken og bland dette med melet. Kna godt. Settes til heving under plast.
Dag 2
Ta deigen ut på bakebordet og del den i fire like emner. Arbeid emnene godt og trill til runde boller. Sett dem til etterheving 30-45 minutter.
Stekes ved 200-250 °C i ca. 45-60 minutter.

Verneverdige kringle
125 g smør
125 g sukker
2 egg
1 ts malt kardemomme
3 dl melk
1 pk. gjær
600 g hvetemel
2 dl rosiner
1 egg til pensling
Pynt: Grovhakkete mandler og perlesukker

Slik gjør du
Smelt smøret i en gryte og ha i sukkeret. Visp sammen eggene og ha dem i blandingen. (Pass på at det ikke er for varmt innhold i gryta.) Rør i malt kardemomme.
Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren og rør den ut i den lunkne melken. Ha gjærblandingen i gryten og rør rundt.
Sikt i hvetemelet og rør godt. Dryss på litt mel og dekk over med plast. La deigen heve i gryta til dobbel størrelse.
Ta deigen ut på bakebordet og trykk den ut til en rektangulær flate. Fordel rosinene på denne flaten. Rull sammen. Lag en stor rund kringle eller tre kringlestenger. Etterheves på plate over damp med klede over.
Kringlen klippes og pensles med sammenpisket egg. Dryss over hakkete mandler og perlesukker.
Stekes ved 225 °C i ca. 20 minutter.
Serveringstips:
Kringla smøres med melisglasur når den er avkjølt. Melisglasuren kan også serveres ved siden av kringla. (mat.no)
PS: Oppskriftene her brukes til bakverk i tradisjonell bakerovn, men går like bra i en komfyr. Kuvertbrød med honning

Hvetebrød penslet med honning

(16 eller 32 emner. Du bestemmer størrelsen selv)
12 dl vann
1 pk gjær
2 kg hvetemel
2 ss salt
1 dl olivenolje
smeltet honning til pensling, mel til pynt

Slik gjør du
Lag vanlig gjærdeig, og sett den til heving.
Del deigen i 16 eller 32 emner. Form til spisse kuvertbrød. Settes til etterheving i 30 minutter.
Pensle dem lett med smelte honning rett før steking og sikt mel over.
Stekes ved 230 °C i ca. 30 minutter.

Landbrød
Denne oppskriften gir deg to klassiske landbrød.
1 kg hvetemel
200 g siktet rugmel
200 g sammalt rug, grov
400 g sammalt hvete, fin
50 g havrekli
0,4 dl mørk sirup
50 g smør eller olivenlje
1,1 l vann
½ pk gjær

Slik gjør du
Dag 1
Bland alt det tørre i et stort tretrau eller annet kar som passer til formålet. Varm smør eller olje, sirup og vann til 37°C og rør ut gjæren i litt av væsken. Hell all væsken opp i melblandingen og elt godt. Tilsett litt mer lunkent vann dersom deigen virker for fast. Blir den for løs kan brødene flyte utover i bakerovnen. Strø litt mel over deigen og dekk den med et klede eller plast. La deigen stå kjølig natten over.
Dag 2
Ta deigen ut på bakebordet og del den i to like emner. Arbeid emnene godt og sett dem til etterheving 30-45 minutter.
Strø hvetemel over brødene og skjær i dem med skarp kniv på langs eller tvers før de legges på brødspaden og føres inn i bakerovnen.
Stekes ved 250 °C i ca. 45-60 minutter.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat