buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
Kayseri escort bayan
sirinevler escort beylikduzu escort atakoy escort sisli escort atakoy escort sisli escort sirinevler escort beylikduzu escort beylikduzu escort
ankara escort ankara escort bayan
16. okt
AROMATISK: Te får smak fra teplantenes dyrkingsfohold, eller tilsettinger som frukt, nøtter eller blomsteroljer.
 
EkTE smak
Ren kvalitetste har et hint av vår, et anstrøk av jord og bærer bud om bedre helse. Men den koster mer enn en pose gul Lipton.

Publisert: 21.jan.2011 07:39
Oppdatert: -

- Nå vil folk ha mer av de ekte og rene teene, i stedet for dem med smak fra frukt og blomster, som har vært så vanlige i Norge. Nordmenn har oppdaget tetypene som har fått sin rene aroma fra vær og vind, dyrkingsforhold og jordsmonn - sånn som god vin, forteller teentusiast Vuong Tran.
- Og jo renere smak, desto høyere kvalitet!
Te brygges på varmt vann og tørkede blader eller knopper fra den kinesiske buksen Camellia sinensis. «Te» som er laget av andre vekster, for eksempel rooibush- eller nypete, er ikke egentlig te.
- Det er bare fra Camellia-planten vi får ekte te, og det finnes fem ulike tetyper avhengig av hvordan planten er bearbeidet, opplyser konseptansvarlig hos tepalasset, Eia Økter, og ramser opp:
- Hvit, grønn, svart og oolong-te, samt pu-erh, som er en fermentert, det vil si gjæret, te.


Hvit te er laget av tørkede knopper og blader, mens grønn, svart og oolong-te har gjennomgått oksidering før bladene er tørket. Oksidering er den naturlige kjemiske reaksjonen som oppstår når de høstede tebladene bankes og luftes, og kan sammenlignes med epler som får brunfarge når de deles. Tebladenes oksidering endrer både farge og smak på teen, og jo mørkere teblader, desto sterkere smak får drikken.
- Grønn te er helt minimalt oksidert, mens oolong er delvis oksidert. Den svarte teen er fulloksidert og har dermed kraftigst smak, oppsummerer Økter.
Tekvalitet avhenger blant annet av når og hvor tebladene er plukket. Sesongens første høsting gir bedre kvalitet enn den siste, og jo høyere bladene og knoppene sitter på busken, desto bedre er de.
- Toppskuddene gir den aller beste teen. Du bør dessuten kjøpe knoppene og bladene hele - i løsvekt. Det pulveriserte støvet du får i masseproduserte teposer kan ikke sammenlignes med skikkelig kvalitetste, mener Vuong Tran.
- Kvalitetsteen er kanskje dyrere, men smaken er bedre, og innholdet av sunne stoffer langt høyere, reklamerer han.

Ekte te inneholder både mineraler, vitaminer, antioksidanter og sentralstimulerende stoffer.
Te har derfor flere helsemessige fordeler.
- I te finner vi aktive stoffer som koffein og teofyllin. Disse bidrar til å holde oss våkne. I tillegg er te rikt på antioksidanter - spesielt av typen polyfenoler, som har en gunstig effekt på helsa, opplyser forsker hos Nofima Mat, Grethe Iren Borge.
Den rene grønne teen skal være spesielt sunn. Den har positiv virkning, både forebyggende og akutt, på for eksempel høyt blodtrykk. Teen skal være både betennelsesdempende og rensende, og studier på mennesker viser dessuten at grønn te har en slankende effekt.
- Men te er ikke nødvendigvis sunnere enn for eksempel epler, nøtter og bær, som også inneholder en rekke polyfenoler, påpeker Grethe Iren Borge.
- Det finnes heller ingen generell anbefaling om hvor mye te som skal til for å oppnå de gunstige effektene. Og det er foreløpig usikkert om for mye te kan være usunt - drikk derfor te med måte! (NTB)
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
Şehirlerarası evden eve nakliyat