buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
17. okt
KULTMAT: Elghakk er i ferd med å bli kultmat. Men den har sine røtter i det gamle, norske kostholdet fra skogdistriktene.
 
Elghakk på husmannsplassen
Med tanke på tid og sted føltes det riktig å innta sesongens første elghakk på husmannsplassen Hoelstadstua i Furnes, med professor Ragnar Pedersen som kokk og vertskap.

Publisert: 15.okt.2010 04:12
Oppdatert: -

Det var dagen før elgjaktstart på disse kanter av landet, og elgene som selvsikkert besøkte eplehagen til gården litt nedenfor husmannsplassen, var ikke der dagen etter. For da var jakta i gang. Pedersens velkokte elghakk smakte utmerket, og kledelig beskjedent berømmet han jeger Per Anders Gjørslie for fin råvare.

HUSMANNSPLASSEN med det opprinnelige navnet Hoelstadstua var en plass under gården Hoelstad, der Per Anders med familie bor. Men så ble husmannsplassen kjøpt av Ragnar Pedersens foreldre og skiftet navn til Stensby.
Nå er det Ragnar som eier stedet og bruker det til fritidsbolig. - Jeg ser et lite behov for golvvask akkurat nå, sier verten, og skylder på et livlig fårikålselskap for kort tid siden. Om høsten går sesongbaserte festmåltider slag i slag.

FÅRIKÅL OG ELGHAKK er forresten nært beslektet gjennom matens metodikk. Begge rettene skal koke temmelig lenge. Her har Pedersen en velbegrunnet innvending:
- De fleste oppskriftene på de to nevnte rettene angir en koketid på et par timer. Jeg synes både fårikål og elghakk bør småkoke (putre) atskillig lengre, sier han. Og helst i to omganger, for da oppnås den velkjente «best dagen etter effekten». Man har altså det kvernete elgkjøttet i ei passe stor gryte, slår på litt vann eller god, hjemmelaget elgkraft, koker opp, skummer av, tilsetter litt salt og lar det putre sakte og snilt i tre timer. Det kan gjerne være litt hakket løk, noen få einerbær og litt sopp i gryta, men ikke poteter. Da blir det en jevning. Potetene skal serveres ved siden av. Pedersen er streng på det. Etter tre timers putring tas gryta vekk fra varmen, retten avkjøles og settes kaldt til dagen etter. Da starter prosessen på ny. Koking, ny putring settes i gang igjen, men denne gangen holder det med en knapp time. Da er det serveringsklart, etter en svak pepring. En god klatt med meierismør hører også med, eller rømme for dem som liker det. - Dosering av salt og pepper kan gjerne gjøres individuelt, av gjestene, mener Ragnar.
Metodens suverene fordel er at man får ut svære mengder av gode smaksstoffer ved den lange og forsiktige varmebehandlingen.

RETTEN ELGHAKK har mange særtrekk - ett av dem er ressursutnyttelsen.
- Vi har å gjøre med mat som er typisk for det gamle, norske kostholdet. Kjøttet er finhakket for å kunne utnytte alle deler av dyret. Ikke noe måtte gå til spille, men i tillegg til ressursutnyttelsen har avskjæret andre fordeler. Blant annet kan det inneholde litt fett, selv om hjortevilt vanligvis er magert. Og ikke minst inneholder det bindevev fra seige muskler som ikke egner seg til biffkjøtt og steker. Da blir hakk løsningen, og det fine er at når bindevevet kvernes og kokes lenge, avgir det masse god smak. Faktisk mye mer smak enn i det møre biffkjøttet.
- For meg bidrar sesongmessig mat til årets høydepunkter, sier Pedersen. Han synes at elghakk smaker best på senhøsten. I alle fall er elghakk i sin klassiske versjon ikke sommermat for meg, sier han.

PÅ TALLERKENEN er det altså elghakk, godt med sø (sjy), rørte tyttebær, kokte poteter klare til mosing, og flatbrød ved siden av. Men mangler det ikke en liten persilledusk da, Ragnar?
- Det går en grense for pikanteri, så jeg pynter ikke med kruspersille. Dessuten synes jeg ikke persillen tilfører noe smak i det hele tatt, svarer professor Pedersen.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat