buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
 
En helt parfait påskefeiring
Påsken: Er vinterens dessert og hvor er det dessertbordet bedre enn på Simenstad?

Publisert: 22.mar.2013 04:13
Oppdatert: -
Brit Skurdal Braastad på Simenstad Gard på Rudshøgda er viden kjent for god mat og ikke minst - sine dessertbord og byr på full pakke hele påsken. Men også vi som feirer den gylne høytid på hytta, hjemme eller på tur, kan få gjestene til å sukke «Helt parfait!», hvis vi matløfter Brits oppskrifter. (Dette er første gang du støter på uttrykket «å matløfte», som vi herved lifter/løfter inn fra scrappernes verden, der å scraplifte betyr å bruke en annens layout på din egen måte.) For uansett om du følger oppskriften til punkt og prikk, blir resultatet alltid helt ditt.PARFAIT PÅSKE
3 dl fløte
3 eggeplommer, pluss 2 hele egg
100 g lyst rått rørsukker (alternativt halvbland farin og vanlig brunt sukker)
Frø fra 1 vaniljestang.
Revet skall av en appelsin og en halv sitron
Saften av en halv appelsin og halv sitron, men ikke så mye at kremen skiller seg.
Slik gjør du:
Visp eggedosis i en ren, fettfri bolle. (Dersom det er rester av fett i bollen blir ikke eggedosisen stiv.) Så pisker du kremen. Bland forsiktig sammen, og tilsett vanilje, skall og saft fra sitrusfruktene. Sett røren i form i fryseren. Siden dette er en is med såpass mye fett, danner det seg ikke iskrystaller og dermed trenger du ikke røre i isen undervegs.
Server gjerne med et eggeglass eggelikør over.HONNINGKJEKS MED SPELTTenk deg en nytrukket kaffekopp og en god kjeks med honning og appelsin foran peisen eller i solveggen i påsken - mmmmm ...!

125 g smør
75 g sukker
Finrevet skall av en appelsin
3/4 dl solsikkeolje
250 g siktet spelt (fra Nes)
1 ts bakepulver
200 g valnøtter
1,6 dl appelsinjuice
2 dl honning
2 ss hakkete valnøtter, (til å strø med)
2 ts sesamfrø
(ca. 30 kjeks).
Slik gjør du:
Visp smør, sukker og sitronskall hvitt og porøst. Tilsett oljen gradvis. Rør inn siktet mel, nøtter og appelsinjuice. Rull spiseskje-store biter av deigen til eggeformede kjeks som legges på et steke brett. Klem dem litt glatte og lag merke med gaffel. Stek ved 180-190 grader i ca. 20 minutter. Pensle de varme kjeksene med smeltet honning, avkjøl på rist. Dryss med nøtter og sesamfrø.GJENFØDT FRUKTPåska er symbolet på nytt liv, og i Brits fruktsalat gjenopplives tørre frukter til fargerikt fellesskap- i deilig lake. Sunt, søtt og opplivende.
Kok sukkerlake av 1 l vann og 500 g sukker, gjerne sammen med et par kanelstenger og fem stjerneanis. det gir en spennende piff. Legg lyse og mørke rosiner i sukkerlaken, mens den er varm. Vil du ha en ekstra pikant fruktsalat, så ta også med en neve tørket tranebær. Fyll på med den friske frukten, som hører årstida til; nemlig appelsin. Har du igjen noe av påskepunsjen, så slå gjerne en skvett over, eller bruk god appelsinjuice. Er du på hytta, og vil du ha en lettvint variant, så ta en boks med fruktsalat som basis og fyll på med fersk og tørket frukt i biter.BRITS LIMEKREM1/3 l fløte
1/2 boks seterrømme
2 lime
1 dl vaniljesaus
melis som søtning etter smak
Slik gjør du:
Vask og rasp limefruktene, press ut saften. Alt blandes sammen og smakes til.BRAASTAD APPELSINRensk appelsinene og fjern alt det hvite rundt appelsinkjøttet. Skjær i biter og legg i bolle. Hell på 1-2 korker konjakk og ha i sukker og sett kaldt. La stå kaldt og trekke i flere timer. Rør av og til så alle appelsinbitene blir marinert. Smak på marinaden undervegs om den er søt nok eller trenger mer konjakk. Pisk så fløten fløyelsmyk og server ved siden av.GYLLEN KANELSOLDet enkleste er ofte det beste! Denne desserten er saftig, sunn og veeeldig god. Epler og kanel er en kjent og kjær kombinasjon, men kanel passer minst like godt til appelsiner.

4 saftige appelsiner
3 ss sukker
3 ss malt kanel
Slik gjør du:
Skrell appelsinene godt, og pass på at du skjærer bort den hvite hinnen. bare selve appelsinkjøttet skal med. Skjær i skiver og anrett på serveringsfat. Bland sammen sukker og kanel i en liten bolle, dryss over appelsinene. La det få trekke en times tid. Nyt!TILSLØRTE PÅSKEPIKER
Lag tilslørte bondepiker, men bytt ut eplemos med aprikos eller litt appelsinmarmelade, blandet med frisk appelsin. Pass på at det ikke blir for søtt. Pynt med aprikos, som har fått svelle litt i kokt vann. Brit bruker gjerne litt vaniljesaus i kremen når hun lager påskepikene og tørket brødrasp. Brunt sukker er med på å løfte smaken.
BRIT MØTER BJØRNSON
En påske-eksklusiv variant av gammeldags semulepudding, som for øvrig var en av Bjørnsons favoritter, men i Brits versjon med fløte, egg og sydfrukter.

3/4 1 mjølk
1/3 l fløte
1 3/4 dl semulegryn (Ha i litt ekstra om puddingen skal snus)
2 ss sukker
1 egg
2 ss sitronsaft
Revet skall av en sitron (liker du appelsin bedre, så bruk det.)
Slik gjør du:
Bland kald mjølk, fløte og semulegryn i en kjele og rør til det koker. La grøten småkoke i ca. 15 minutter. Tilsett revet sitronskall og saft.
Visp sammen sukker og egg i en bolle. Hell litt varm grøt i bollen under stadig røring. Hell eggeblandingen tilbake i grøtkjelen, og gi alt et raskt oppkok under omrøring. Smak puddingen og tilsett eventuelt mer sitronsaft.
Hell opp puddingen og dryss på litt sukker, slik at det ikke dannes snerk oppå. La stå kaldt til den har stivnet. Pynt gjerne puddingen med appelsinsaus og et belte med appelsinskallremser laget med potetskreller, langs bunnen.APPELSINSAUS
Ha appelsinmarmelade i en kjele, smelt marmeladen, kok den inn litt og rør så i friskpresset appelsinjuice, til ønsket konsistens.
Sausen tykner når den blir kald, så det er lurt å ha litt ekstra juice i beredskap, hvis du ønsker en mer flytende saus. Passer til puddingen, men også til krem, is og kaker.PUNCHLINE
Påskens punchline er påskepunsjen, en klassiker på Simenstads påskemeny. Der starter måltidet med en punch, her avslutter vi det.

3 appelsiner
5 sitroner
500 g sukker
3 dl vann
1 vaniljestang
5 dl eplesaft (Brit bruker naturligvis Braastad eplesaft fra Nes).
Slik gjør du:
Riv skallet og press sitrusfruktene. Ha saft, skall, sukker, vann og vaniljestang i en kjele, kok opp. Ta kjelen av platen, avkjøl og sil, før du tilsetter eplesaft etter smak. Vaniljestangen kan du bruke på nytt.
- Jeg elsker påska, pynten, stemningen og maten, sier dessertdronninga på Simenstad. - Det er herlig å ta fram alt det gule, lysegrønne og håpefulle, og samles rundt festdekket bord. For meg er påska gjestfri, en mulighet for samvær og måltidsglede. Og så er den jo faktisk helt riktig vinterens dessert.
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat