buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
KYLLINGBAR: I kjøpesenteret KaDeWe i Berlin er det en egen kyllingbar hvor det selvfølgelig serveres gourmetkylling.
 
Feriemiddag på kjøpesenteret
Det er stas med middag på kjøpesenteret.

Publisert: 29.jan.2011 04:12
Oppdatert: -

Det er stas med middag på kjøpesenteret.
Slik er det faktisk en del steder i verden, som for eksempel hos Harrods i London, Galeries Lafayette i Paris, eller stedet denne reportasjen tar utgangspunkt i: KaDeWe i Berlin.

For mens mor rusler rundt i etasje etter etasje med klær, sko og parfyme, så sitter far der, på toppen, med et bitte lite glass i hånda og trekker de mest fantastiske matlukter inn i nesa. Her er det delikatesser så langt øyet kan se, til sammen sju tusen kvadratmeter fylt med god mat hentet fra hele verden.
Og for å begynne med det beste av alt: et hummermåltid servert i restauranten Fischkutter! Og med et ganske sjenerøst glass hvit burgunder til. Da er vel tonen satt.
BERLIN er jo elendighetens by. Det er grått, det er trist, og den kalde østblokkgufsen sliter og river i en stakkar som kjemper seg gatelangs på jakt etter ei kneipe og en øl eller to. Det er jo knapt grenser for hvor frossen, ensom og lei det går an å føle seg i Berlin.
Det er akkurat som om restene ble igjen, at det slettes ikke hjalp å vaske opp.
For her har man faktisk gjort et forsøk. Her er det bygget og revet og bygget opp igjen. Tannverken skulle vært boret vekk, verken skulle vært renset bort, hullene skulle vært tettet igjen. Men … Ta for eksempel spaserturen fra Brandenburger Tor og Unter den Linden, ned langs det som en gang var Hitler-gjengens administrasjonsbygninger, gå helt ned til Checkpoint Charlie - og kjenn etter hvordan du har det, egentlig, akkurat der og da.
Eller stikk nesa inn i et av byens flere museer og test sinnelaget i en halvannentimes rundtur i en av verdens svarteste byhistorier.
Dette er ikke akkurat stedet for en romantisk weekend, for å si det slik.
DERFOR ER det viktig å finne byens smutthull, og det så raskt som det er overhodet mulig. Start ikke med å traske over Alexanderplatz i hissig sludd og isregn. Ikke virr rundt på Potsdamer Platz i vinterstormkast. Ikke engang prøv deg på motvinden ned paradegata Unter den Linden.
Gå rake vegen til en kneipe. En riktig brun og lun liten sak. Kanskje et eller annet sted i Jahn Otto Johansen-land, like ved K'damm, kanskje et eller annet sted på Savignyplatz. Her ligger de på rekke og rad: Dickie Wirtin, Diner, Zwiebelfisch - men husk på at du ganske sikkert treffer nordmenn, journalister, politikere og diplomater. Her sitter de og kakler, og det kan jo være trivelig, selvsagt, men kanskje ikke om det er nettopp derfor man har rømt landet: for å slippe unna, noen timer.
GARANTERT vil du trives på stedet som kaller seg Berlins eldste kneipe, Zur Letzten Instanz, som ligger noen steinkast unna Alexanderplatz. Her kan du sitte med din weissbier og bare kose deg i fred og ro, og tenke at kanskje sitter du ved akkurat samme bord som Napoleon en gang gjorde. Eller du kan slå til med en klassisk kokt og grillet svineknoke med gjæret kål og snaps til, eller som jeg i alle fall vil anbefale: dagens suppe. Er du riktig heldig, så kan det være snakk om potetsuppe - og den er i alle noe av det bedre.
For den som vil gjøre litt mer stas på lunsj eller middag, så er Cafe Einstein i Kurfürstenstrasse et utmerket sted. Her serveres frokost, lunsj og middag hele dagen og hele kvelden. Og det fineste av alt er kanskje omgivelsene denne wienercafeen byr på. Selvsagt ikke så staselig som Theatercaféen i Oslo, men det er mer enn nok luft under taket til at man kan trekke pusten mellom skjeene.
Sjekk menyen. Suppe? Alltid bra. Gås, knoke, wienerschnitzel, kylling, entrecôte, ja, i det hele tatt. Og hils for all del på Hausgemachter Apfelstrudel mit Vanille. En drink til slutt, den tar du i andre etasje, i en bar du knapt har sett maken til. Og pris for mat og drikke? Regningen skremmer ingen nordmenn. Garantert.
GATELANGS driver lukta av currywurst. Det går knapt an å gå et kvartal uten at man lukter og ser tyskere som spiser pølser og drikker øl vandrende gatelangs. Inne på kneipene sitter de med sin schweinshaxe, rødbetsuppe, pommern, bockwurst, gås og villsvin - og hva det nå er alt sammen. Og som følge er det alltid en øl, og kanskje en liten snaps.
Men det er klart at det ikke går an å leve dag etter dag i et slikt matmiljø, selv om det er både godt og koselig, som det meste annet, en gang iblant.
Derfor må man bare ta seg selv i jakkekragen, skjerpe seg, og starte dagen på norsk vis: med en skikkelig frokost. For å være garantert en virkelig god frokost, så er i alle fall Cafe Bilderbuch i Akazienstrasse 28 et bra sted, bare noen få hundre meter fra der Kennedy sto på rådhustrappa og sa «Ich bin ein berliner.» Her er det utmerket kaffe, friskpresset juice, ferskt brød, skinke, litt pølse, god ost og marmelade på tallerkenen - og alt til en meget rimelig penge.
ETTERPÅ, sånn cirka midt på dagen, kan man jo se hva en rekker av den obligatoriske sløyfa; Brandenburger Tor, Unter den Linden, Potsdamer Platz, Alexanderplatz, TV-tårnet, Checkpoint Charlie - og det en måtte ønske å se av det breie museumstilbudet.
Shopping foregår fortsatt rundt Kurfürstendamm, og har en mer penger og mot - så går en løs på Friedrichstrasse - og kanskje til og med vil man snoke i de mer hippe strøkene rundt og bakenfor Hackescher Markt, opp mot Prenzlauer Berg - og/eller litt sørøst inn i Kreuzberg og Neukölln.
For egen del, så er ettermiddag og tidlig kveld riktig tidspunkt for å kjøre rulletrapper - og det er da jeg tar meg til KaDeWe, Kaufhaus des Westen.
Gå raskt gjennom parfymedisen i inngangspartiet, sikt på nærmeste rulletrapp eller en heis - og start ferden inn i den bekymringsfrie mathimmel.
HVER DAG kommer de beste råvarer hit, fra hele verden; fra Afrika, fra Asia, fra Amerika - og fra rundt omkring i Europa. Hit kommer laks fra Atlanteren, hit kommer østers fra Frankrike, hit kommer sopp fra Marokko, frukt fra Thailand, antilopeskinke fra Sør-Afrika, visstnok til og med bisonentrecote fra Canada.
Det er sju tusen kvadratmeter plass proppet med kvalitetsmat, det er 500 ansatte i denne matavdelingen, det er 34 spisesteder, tusen mennesker skal kunne serveres på en gang, det er visstnok 300 forskjellige whiskymerker, seksti forskjellige typer franskbrød, det er berg av pølser (1.500 forskjellige typer?), skinker, kaker, sjokolade, ost, vin, kaffe, godterier, fisk, skalldyr, fjørkre, pateer, oljer, te, ja, hva skal man egentlig si?
Kjøpesenteret ble åpnet i 1907. Det ble totalt ødelagt under krigen da et amerikansk fly kræsjet inn i bygningen i 1943, men ble gjort i stand - og etter hvert bygget ut - og det er i dag til sammen seksti tusen kvadratmeter stort og har over 380.000 salgsartikler.
MED ANDRE ORD er det nok å pløye gjennom, selv for den mest handleglade. Og det er alle muligheter for en som har ubegrenset med midler. Det går fortsatt historier om storkjøp, som da en ukrainer kjøpte ei flaske Hennesy Ellipse til 5999 euro, og det skal visstnok fortsatt finnes et par - tre flasker champagne fra 1907, som ikke kom fram dit de egentlig skulle, til en tsar i St. Petersburg.
Akkurat de flaskene der, som skal være priset til 4.000 euro (rundt 32.000 norske kroner) per 0,7 liter, de lar vi ligge - men det er ingen grunn til å drikke surt her. Et lite glass sjampis kan man vel unne seg, eller som oss, et par glass tørr hvitvin som følge til en halv hummer som fristet så innihampen akkurat da det sure vinterværet var i ferd med å ta helt knekken på humøret.
36,95 euro høres jo stivt ut, men man to, så kan man jo dele porsjonen - og heller nøye seg med litt mindre på tallerken.
Og mest av alt inngår det i prisen å bare sitte der, ved disken til en av disse barkrakkrestaurantene - som antakelig har tilgang på de aller beste råvarer som er å oppdrive i denne byen.
RÅTT, KALDT og hardt er det, der ute på gatene i Berlin. Men det er mer enn nok av plass, det er det ingen tvil om - og det er nok ikke så rart da det bor kun tre og en halv millioner mennesker her, i denne byen som er konstruert for sju millioner.
Det er et utmerket sted for den som bare vil være seg selv, uten at noen bryr seg. Her får man være i fred. Og det er definitivt stedet for den som vil snuse inn elendigheten fra vår aller nærmeste historie. Og bare så det er sagt, nok en gang, bare for å virkelig understreke det: Her finnes det virkelig smutthull nok å gjemme seg i.
Men et av høydepunktene er altså og utrolig nok, og det er helt i verdensklassen: Middag på kjøpesenteret.
D
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat