buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
RIBBE
 
Fra ribbe til juletorsk
Fra oss til deg: Oppskriftene på de vanligste julerettene.

Publisert: 17.des.2010 07:45
Oppdatert: -

Ribbe
(4 porsjoner)
Det er ikke mange norske hjem uten ribbe i løpet av jula, og det store samtaleemnet er om svoren er like sprø som i fjor. Under finner du noen lure knep for å få den beste ribba.
2 kg tynnribbe eller familieribbe
3 ts salt
2 ts pepper
ca. 2 dl vann

Slik gjør du
1. Beregn ca. 500 g ribbe per person; da har du også til julefrokosten. Sjekk at beina er saget helt over.
2. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking.
3. Gni inn ribba med salt og pepper 1-3 dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og bein. Legg den med svorsiden ned og dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet.
4. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett (opp ned) under, slik at ribba er litt høyere på midten (da renner det smeltete fettet bort). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Du kan også bruke en ball av folie til å støtte opp ribba.
5. Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med ribben i med aluminiumsfolie. Det er veldig viktig at folien er helt tett, for at dampingen skal bli vellykket. Skulle det likevel ikke være helt tett, kan du ev. etterfylle med litt vann ved behov.
6. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker.
7. Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser temperaturen til 200 °C. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca. 1-1 1/2 time for tynnribbe, ca. 1 1/2 -2 time for familieribbe). Uansett om ribba veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme om ribba er lett eller tung.
8. Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C eller bruk ovnens grill. Følg nøye med så du ikke brenner svoren, ikke forlat ovnen, for dette går raskt. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie, slik at de ikke blir brent.
9. La ribba hvile i ca. 20 minutter, slik at kjøttsaften «setter seg» og du får en saftig og god ribbe.
Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.
Ribba serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål, svisker, epler, rørte tyttebær mm.

Tips:
Ribba kan stekes tidlig på julaften eller dagen før. For å få sprø svor dagen etter er det er viktig at svoren er sprø etter du har stekt ribba. Ikke pakk den inn i plast eller aluminiumsfolie før den er blitt kald. Skjær den i serveringsstykker etter at den er avkjølt. Legg ribbestykkene i langpanne sammen med medisterkaker, pølser, svisker og epler og varm opp like før servering. 200 °C i ca. 30 minutter.
PS. Har du lært at du skal snu ribba undervegs? Synes du det fungerer, så fortsett gjerne med det. Vår framgangsmåte for ribbesteking er nøye utprøvd, og fungerer perfekt. Det er ikke nødvendig å snu ribba for å få sprø svor. De fleste synes dette er en vanskelig, brennvarm og grisete operasjon, som de godt kunne være foruten.

Helstekt julekalkun
(10 porsjoner)
Dette er en trygg og god oppskrift på helstekt kalkun med fyll og en nydelig fløtesaus som gjestene dine garantert vil komme til å elske. Denne festmiddagen faller i smak for både store og små.
1 kalkun, ca. 6 kg (beregn 500 g per person)
3 ss smeltet smør
1 ts salt
½ ts pepper

Brødstuffing
1 løk
300 g loff eller brødterninger
smør til steking
150 g valnøttkjerner eller en blanding med pistasjnøtter
100 g tørket aprikos
75 g tørkede fiken
75 g svisker
1 bunt finklippet frisk kruspersille
2 egg
1 ts salt
½ ts pepper

Fløtesaus
1 ½ l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen)
1 ½ dl hvetemel
2 dl kremfløte
ca. 2 ss ripsgelé eller portvinsgelé
4 ss soyasaus
salt og pepper etter smak
ca. 3 dråper sukkerkulør til fin farge på sausen

Slik gjør du
Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted. Det tar ca. 2 døgn.
1. Ta ut innmaten og brun den i margarin i en gryte. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum av. Tilsett litt oppdelt løk, gulrot, sellerirot og noen kvister estragon for å få ekstra god saus. La kraften trekke 1-2 timer.
2. Finhakk løk og stek den raskt i smør sammen med brødterninger. Hakk nøtter og skjær tørket frukt i strimler. Bland dette med loffterningene. Tilsett persille og sammenpiskete egg. Smak til med salt og pepper.
3. Fyll stuffingen i kalkunen eller stek den i en ildfast form for seg. Bind sammen vinger og bein for å få jevn steking. Pensle med smør tilsatt salt og pepper. Legg kalkunen på rist over langpannen og hell på vann så langpannen så vidt dekkes. Fyll eventuelt på mer vann under stekingen. Er kalkunen ekstra stor, kan den legges rett i langpannen.
4. Mål opp silt kraft og stekesjy og spe med utblandet hønsebuljong til riktig mengde. Kok opp og tilsett hvetemel ristet ut i ca. 2 dl vann. La sausen småkoke ca. 5 minutter. Ha i fløte og smak til med gelé, soyasaus, salt og pepper. Stekesjyen som danner seg i langpannen under steking brukes også i sausen.
5. La kalkunen «hvile» i ca. 20 minutter før oppskjæring. Skjær ut brystfiletene langs hele brystbeinet. Skjær et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær brystfiletene i ca. 1/2 cm tykke skiver. Legg alt tilbake på skroget og server. Ved andregangs servering skjæres lårene fra, benes ut og deles opp.
Skal kalkunen serveres varm med fyll, smaker det også godt med kokte grønnsaker, en god saus og kokte, stekte eller mosete poteter. Velg grønnsaker som du selv synes smaker godt. Aspargesbønner, brokkoli og gulrøtter kan anbefales. Pynt gjerne kalkunfatet med bladpersille eller en krydderurt.

Pinnekjøtt og kålrotstappe
(4 porsjoner)
Vestlendingenes juleribbe er i ferd med å spre seg over hele landet. Årsaken til det er at gamle konserveringsmetoder gjør smaken helt unik.
1,6 kg pinnekjøtt - gjerne mer til et sultent lag!

Slik gjør du:
1. Del pinnekjøttsiden langs hvert ribben. Vann ut i rikelig vann i ca. 30 timer i romtemperatur. (Se under)
2. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten.
3. Legg pinnekjøttet over og la det dampkoke på svak varme i ca. 3 timer, med lokket tett på. Pass på så det ikke koker tørt, da må du etterfylle med litt vann.
4. Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 5 minutter.
Serveres på varme tallerkener med evt. grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe, kokte poteter, kokesjy og sennep.
Pølsene kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.
Tips: Pinnekjøtt er saltet og tørket/speket og må vannes ut før bruk. Kjøttet får tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperatur på vannet. Lunkent vann gir raskere utvanning.
For uvannet pinnekjøtt beregnes 400 gram pr pers, og 500 gram for storspisere. For ferdig vannet beregnes 530 gram pr pers og 650 gram for storspisere.
OBS: Pinnekjøtt av sau bør dampes litt lenger enn pinnekjøtt av lam.

Kålrotstappe
Hjemmelaget kålrotstappe smaker kjempegodt. Prøv den for eksempel til salt kjøtt eller pinnekjøtt.
1 kg kålrot
2 stk gulrot
1 l vann
2 ts salt
¼ ts pepper
1 dl kremfløte /matfløte
3 ss margarin

Slik gjør du
1. Del og skrell kålroten i skiver og gulrøttene i biter.
2. Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.
3. Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper.
Tips:
Serverer du denne til pinnekjøtt, kan fløten erstattes
Lutefisk
(6 personer)
3 kg lutefisk, i skiver
3 ss salt
I ovn ved 200 grader i ca. 30 minutter

Slik gjør du
Legg fisken med skinnsiden ned i langpannen. Dryss på salt og dekk med aluminiumsfolie. Bak fisken midt i ovnen til den er gjennomkokt. Server lutefisk med kokte ringerikspoteter og tilbehør etter ønske.

Tilbehør
Baconfett
200 g bacon i ett stykke eventuelt ekstra smør

Slik gjør du
Skjær baconet i små terninger. Legg dem i kald stekepanne, skru på varmen og la baconet steke til det er gyllen og sprøtt og fettet har stekt ut. Tilsett om nødvendig ekstra smør hvis baconet er magert.

Ertepuré
500 g djupfryste erter
2 ss smør
1 ts sukker
2 ts frisk timian
salt, pepper

Slik gjør du
Kok ertene møre i vann, hell overflødig kokevann av. Mos ertene og rør inn smør. Smak til med timian, salt og pepper.

Ertestuing
3 dl tørre grønne erter
vann
1 dl melk
1 ss hvetemel
1 ts salt
½ ts sukker

Slik gjør du
Legg ertene i bløt i kaldt vann natten over. Sil bløtevannet fra og kok ertene møre i nytt vann, 30—40 minutter.
Lag jevning av mel og melk og visp den i ertene. Kok ertene videre i ca. 5 minutter. Smak til med salt, pepper og sukker.
I tillegg:
Sennep, revet brunost, sirup

Juletorsk med tomatsalat
(4 porsjoner)
800 g torskefilet uten skinn og bein
salt og pepper
100 g vellagret ost
1 ss grov sennep
2 ss matfløte
2 ss finklippet gressløk

Salat:
4-6 tomater
1 ts tørket basilikum eller 1 ss frisk basilikum
olivenolje
salt og pepper

Slik gjør du
Skjær fisken i serveringsstykker og legg den i en smurt ildfast form. Dryss på salt og pepper.
Bland sammen ost, sennep, fløte og gressløk og fordel blandingen på fisken. Bak fisken i ovn ca. 15 minutter ved 180 grader.
Skjær tomatene i skiver og legg dem på et stykke smurt aluminiumsfolie. Dryss over salt, pepper, basilikum og litt olivenolje. Bakes i ovn sammen med fisken de siste 10 minutter.
Anrett på fat sammen med fisken. Pynt med grønt og server med brød eller nykokt pasta. (seafood.no)

Julefisken
På Nord-Vestlandet het det i eldre tid at den husbond som ikke sørget for fersk kveite til julemiddagen skulle tilbringe julekvelden på toppen av låvetaket!
(8 personer)
8 skiver kveite, à ca. 250 g
1 ss salt pr. l vann

Sandefjordsmør:
1 beger (3 dl) kremfløte
150 g smør, helst usaltet
salt, hvit pepper
hakket persille

Slik gjør du
Kok opp vann med salt og legg fiskeskivene i. La dem trekke på middels varme - de må ikke koke - i 8-10 minutter, til fisken så vidt slipper beinet.
Lag smøret mens fisken trekker. Kok fløten inn til det halve og visp inn smøret i små terninger. Fløten må ikke koke mens smøret vispes inn, da vil sausen skille seg. Smak sausen til med salt og hvit pepper og rør inn persille før servering.
Server fisken med smøret, kokte poteter og gulrøtter, gjerne også brokkoli. (seafood.no)

Pannestekt julelaks med sesamfrø
(4 porsjoner)
800 g laksefilet uten skinn og bein
1 ss sesamfrø
1 aubergine
100 g aspargesbønner
8 små cherrytomater
4 posjerte egg
Litt hvitvinseddik
Salt og pepper

Slik gjør du
Sett stekeovnen på 110 grader C. Bak tomatene med olivenolje, salt litt sukker og reven hvitløk på 110 grader i 15 minutter.
Skrell auberginen og kutte den i cm tykke skiver på langs Stek den i olivenolje til gyllen farge på hver siden.
Knekk et og et egg i hvitvinseddik, dette vil binde eggehvitehinnen la ligge i ca. 5 minutter. Kok opp vannet, visp rundt i vannet og hell i eggene. La eggene trekke i vannet i ca. 3 minutter. Eggene skal ha bløt kjerne. Avkjøl eggene i isvann. Tørk eggene og vend dem i mel og eggehvite og så i hvit brødkrumme.
Varm olje i en kjele, stek eggene gylne. Legg dem over på tørkepapir som trekker fett.
Skjær laksefileten i serveringsstykker. Dryss med salt, kvernet pepper og sesamfrø og stek laksen på svak varme på begge sider.
Kok opp vann med litt salt, kok aspargesbønnene slik at fortsatt har tyggemotstand. Sil av vannet og vend dem i litt smør strø litt flaksalt på.
Anrett på tallerken. (seafood.no)

 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat