buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Fram med grillen - igjen
Endelig ser det ut til at sommeren er her. Det betyr fullt kjør på grillen med alt hva det innebærer av sosiale sammenkomster med godt mat og godt drikke.

Publisert: 18.jun.2010 10:27
Oppdatert: -

Grillmat er både lettvint og enkelt. Likevel har det vel hendt at du har fått tørre biffer, rå hamburgere eller svidde koteletter? Følg disse tipsene for en vellykket grillaften:
Regel nummer én er at kjøttet må være mørt! Svin og lam er som oftest mørt, men storfekjøtt må være av biffkvalitet for å gi best mulig resultat. Høy varme er også viktig for å få stekeskorpe, ellers blir kjøttet mer kokt enn stekt.
En vanlig tabbe er å legge kjøttet på før grillen er skikkelig varm. Også gassgrillen må bli varm nok før du setter i gang grillingen. De fleste gassgriller fungerer dessuten best med lokket på. Gassgrillen er suveren når du vil imponere gjestene med helgrilling av større stykker, for eksempel helt lammelår. Men da bør du helst bruke lokk og steketermometer.
Også lokket på kullgrillen kan nordmenn med fordel bruke litt oftere. Steker du større stykker, kan du sette på lokket når kjøttet har fått stekeskorpe. Legg gjerne folie eller en folierist under kjøttet for å unngå oppflamming. - Svidd kjøtt er verken sunt eller godt.
Du trenger ikke mye utstyr for å lage god grillmat, men du kan kanskje unne deg grillvotter og grillspyd, samt steketermometer til store kjøttstykker. Grillklype til å snu kjøttet med er et krav!

Amerikansk BBQ saus
(The real thing)
(8 porsjoner)
Denne amerikanske BBQ-sausen er full av smak og verdt å lage selv. Sausen holder seg godt i kjøleskapet og passer utmerket til både marinade og grillsaus.
1 løk
2 røde chilier
2 ss olje
2 ss soyasaus
2 boks hermetiske tomater
¾ dl eplesidereddik
1 ss sterk dijonsennep
½ ss worchestershiresaus
2 ss brunt sukker
1 ½ ss paprikapulver
1 ts kajennepepper
1 ts salt
2 ts grovmalt pepper

Slik gjør du
1. Rens og finhakk løk og chili. Fres løken i olje til den er blank og myk.
2. Tilsett resten av ingrediensene og kok opp. Skru ned varmen og la sausen koke ca. 1 1/2 time til den er passe tykk. Rør av og til.
3. Avkjøl sausen litt og gni den gjennom en melsikt eller kjør den i en foodprocessor til den får en jevn konsistens.
4. Avkjøl sausen helt før du har den over på glass og setter på et tett lokk.Skulle sausen bli litt for tykk kan du bare tilsette litt vann når du skal bruke den.
5. Grillsausen kan oppbevares i et tett glass en ukes tid.

Spareribs
Spareribs er ekte amerikansk grillmat på sitt beste. Skikkelig kosemat.
(4 porsjoner)
800 g spareribs skåret i «ribber»
Marinade
½ dl tomatpuré
½ løk (hakkes)
2 båt finhakket hvitløk
1 ss sitronsaft
1 ss tabasko
1 ts smør
1 ts salt
1 ts kajennepepper

Slik gjør du
1. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden.
2. Legg spareribsene i marinaden og la de godgjøre seg i minst 1 time i kjøleskapet.
3. Bak dem i folie i ovnen på 200 °C eller på grillen med lokk over i 1 time.
4. Ta dem ut av folien og grill spareribs i 10 minutter på hver side til slutt.
Serveres med grillete maiskolber, grillete tomater, bakt løk og halve poteter. Ev. grillete grønnsaker på spyd (mais, løk, paprika).

Country-Style Ribs
(6 porsjoner)
Det er noen som påstår at ekte barbecue-spareribs er grillens konge. Dette fordi det er en perfekt mengde fett i ribbene slik at kjøttet blir saftig.
De som er virkelige eksperter på området lager spareribs på barbecuemetoden, det vil si at kjøttet blir røykt over lengre tid, istedenfor grillet. Du trenger en grill med lokk (eller en smoker) for å få til barbecue-spareribs. Spareribs må stekes på indirekte varme, lokket sørger for at du bevarer den riktige røyksmaken i kjøttet.
Her er en oppskift vi har fått fra en amerikansk grillekspert.
2 ½ kg spareribs
1 dl rub-a-dub (krydderblanding)

Slik gjør du
1. Dekk hele spareribsstykket med krydderblandingen og pakk det i plastfolie. La det ligge kjølig minst 8 timer før du skal tilberede det. Ta det ut av kjøleskapet en halv time før du skal bruke det.
2. Legg spareribsen med kjøttsiden opp, på den kjølige delen av grillen og legg på lokk. Stek spareribsen 2-3 timer. La spareribsen hvile i aluminiumsfolie ca. 30 minutter før servering. Spareribsen er ferdig når kjøttet har trukket seg litt vekk fra beinet, og du kan vri en del på det.
Om du bruker kullgrill pass på å etterfylle med kull undervegs.

Grillet laks med fennikel (4 porsjoner)
4 laksefileter, à ca. 150 g, med skinn
2 ts havsalt
2 små fennikelknoller
4 ss lettrømme
1 ss hakket gressløk
1 ss finhakket rødløk
1 håndfull ruccola
olje til steking

Slik gjør du
Skrap fiskeskinnet rent for skjell. Dryss salt på laksefiletene og pensle dem med olje. Stek fisken i grillpanne, ca. 5 minutter med skinnsiden ned. Snu fisken og stek den 1-2 minutter på den andre siden. Rens og del fennikelknollene i to på langs, skjær dem deretter i tynne skiver tvers over. Rør sammen rømme og gressløk og rør inn fennikel og rødløk. (Eksportutvalget for fiske)

Peppergrillet kongekrabbe (Liten forrett til 4)
Her lønner det seg å prøve rå kongekrabbe for at retten skal få mest muligsmak. Får du bare kokt krabbe må den bare varmes forsiktig. Dette er en utsøkt forrett.

2 lange kongekrabbebein
1 ss hel pepper
1 ts salt
24-30 friske blåskjell
1 laurbærblad
1 fedd hvitløk
1 dl hvitvin
Salsa
1 mango
2 tomater, flådd og uten kjerner
2 vårløk
1 fedd hvitløk
saft av 1 lime
2 ss ekstra virgin olivenolje
salt, pepper
1 ss finstrimlet basilikum

Slik gjør du
Start med salsaen. Skrell og skjær mangoen i små terninger, tomatene i terninger, finhakk vårløk og hvitløk.
Bland alt og hell limesaft og olivenolje over og smak til med salt og rør inn basilikum. Kutt opp kongekrabbebeina like under leddet. Bruk en liten spidd kniv og skjær rundt snittet i begge ender og trekk krabbekjøttet ut av skallet. Rist pepperen i tørr stekepannen og knus den i morter.
Vend krabbekjøtt i pepper og dryss på salt. Pensle grillen godt med olje og stek krabbekjøttet i ca. 1 minutt på hver side. Det skal kjennes litt rått når det tas av grillen. La det hvile noen minutter før servering. Kokt krabbe må bare varmes i ca. 1 minutt.
Pakk blåskjellene i folie sammen med hvitløk, laurbærblad og hvitvin og damp dem på grill til skjellene åpner seg, ca. 4 minutter.
Anrett salsa, kongekrabbe og blåskjell i små porsjonsskåler, én av hver til hver person. (Eksportutvalget for fisk)

Les også: Enkelt på grillen, Tilbehør til grillen, Slik griller du kjøtt og Husk at...


 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat