buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
Kayseri escort bayan
sirinevler escort beylikduzu escort atakoy escort sisli escort atakoy escort sisli escort sirinevler escort beylikduzu escort beylikduzu escort
ankara escort ankara escort bayan
15. okt
HAKKES: Noe av det fineste med gjedde er fiskekjøttets bindeevne. Kjøttet kan hakkes med kniv. Farsen henger likevel veldig godt sammen.
 
Glupsk gjedde for glupske fiskere
Gjedda er sulten og bitevillig i disse dager. Vi har vært på gjeddetur, og fangsten ble omgjort til mat nesten før den hadde sluttet å sprelle.

Publisert: 13.aug.2010 04:12
Oppdatert: -

- Jeg kan jo ikke garantere fangst, sa Bjørn Erik Skaug på veg til fiskeplassen på sørsiden av Rokosjøen i Løten.
Skaug er museumsformidler på Norsk Skogmuseum, og hadde med seg sin 15 år gamle nevø Håvard Skaug fra Flateby i Akershus på fisketuren. Og siden vi ikke hadde med oss annen nistemat enn den gjedda vi hadde tenkt å få, håpet alle på fangst.

DET VAR INGEN grunn til bekymring. Gjedda var sulten og beit med en gang. Det gjorde småabboren (tusenbrødrene) også. Etter et par timers fiske hadde vi fire-fem gjedder, alle i størrelsen en til to kilo.
- Men jeg mista en firekilos, sa Håvard. - Den bare tok sluken og forsvant.
Det er slikt gjedder ofte gjør, og skal du prøve deg på de store eksemplarene, er det lurt å bruke stålfortom på sena. Gjedda har nemlig veldig skarpe tenner.

MEN SÅ BEGYNTE også vår sult å melde seg for alvor, og da skulle Bjørn vise noe av gjeddas fortreffelighet som matfisk.
- Gjeddekjøttet har meget god bindeevne. Derfor er den nærmest uslåelig til det edle formål som består i å lage fiskekaker av den.
Men siden ingen kvern, verken elektrisk eller hånddreven var å se, lurte jeg på hvordan de fiskekakene skulle bli til.
- Det holder lenge med tollekniven, sier Bjørn, og legger ei tokilos gjedde på ei medbrakt skjærefjøl.
Først må fisken fileteres. Bløgget og sløyd er den allerede, for det gjøres med en gang den er blitt fangst. Du skjærer av de to filetene på begge sider av ryggbeinet. Med litt trening blir det lite svinn. Når filetene er skåret løs, skjæres finnene og ribbeina bort. Prøv å føre kniven så tett under ribbeina som mulig, så blir det flere fiskekaker. Skinnet skal også av, slik at vi sitter igjen med to skinn- og nesten beinfrie fileter. Vi skriver nesten beinfrie, for de tynne gaffelbeina som gjedda har i kjøttet, er det veldig vanskelig å skjære bort. Det er heller ikke nødvendig på smågjedder.

SÅ SKAL det hvite og delikate fiskekjøttet bli til fiskekaker. Først deles filetene i små biter. Deretter hakkes de med kniv til du har fått en passe grov, farselignende konsistens. Det tar kanskje fem minutter med en god, skarp kniv. Da er det klart til å tilsette de ingrediensene som trengs for å lage utsøkte fiskekaker. Du trenger:
1 kilo grovhakket gjeddefilet
2 ss salt
½ finhakket løk
3 dl kald H-melk*
1 ts pepper
½ ts muskatnøtt
50 g potetmel
(De som ikke tåler melk, kan bruke et par egg og litt matolje.)

Slik gjør du:
Rør saltet godt sammen med det hakkede gjeddekjøttet og finhakket løk. Spe med kald melk litt om gangen mens du rører sammen farsen. Legg merke til hvor godt det salte gjeddekjøttet tar opp væske. Tilsett krydder og rør inn potetmel til slutt.
Form til passe store kaker eller gjeddeburgere. Stek dem gylne i meierismør i medbrakt stekepanne. Er det lov å fyre bål der du er, er det aller koseligst. Ellers må du greie deg med et propanapparat eller liknende.

TILBEHØR er ikke så viktig i denne sammenhengen. Det holder lenge med grovt brød, litt rømme og et par salatblader. Eller du kan bare maule gjeddekaker. Og hvis kokken har gjort god hakkejobb (det hadde han), finner du ikke et eneste bein.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
Şehirlerarası evden eve nakliyat