buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
KJØTTPUDDING: Det er veldig stas å lage sin egen kjøttpudding en gang i blant.
 
Godt i vintermørket
Når snøen laver ned og vinden uler rundt husene, og det er mørkt når du kommer hjem fra jobb eller skole, da er det tid å samles på kjøkkenet og for å lage god mat!.

Publisert: 29.nov.2008 06:44
Oppdatert: -
Fra gammelt av var kjøkkenet samlingsstedet for familien i mørketiden, og det er ingen grunn til å gi slipp på en slik tradisjon. Sett alle i arbeid på kjøkkenbenken, ingenting smaker bedre enn mat du selv har vært med på å lage!
Vi starter med kjøttpudding.
OBS: Alle oppskriftene er ment for å mette fire personer.
Kjøttpudding
1 ts salt
500 g karbonade
2 ss potetmel
1 egg
1/4 ts pepper
1/4 ts malt muskat (kan evt sløyfes)
4 dl kald melk
1 boks liten hermetiske maiskorn
1 rød paprika, finhakket
Slik gjør du
Rør salt godt inn i karbonadedeigen til deigen blir seig. Rør inn potetmel, egg og krydder. Ha i litt melk av gangen, mens du rører godt. Rør til slutt inn mais og paprika.

Ha massen i en brødform. Sett den i en djup langpanne og fyll på vann til det dekker ca. 1/3 oppover formen. Stekpå 180 grader i ca. 1 time.

Kålstuing
750 g hodekål
2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
1/2 ts salt
Slik gjør du
Kok hodekålen knapt mør i lettsaltet vann. La den renne av i et dørslag.
Hvit Saus
Smelt smøret i en kjele ved middels varme. Tilsett melet og rør det godt inn slik at det blir en tykk og jevn masse. La det surre under omrøring i ca. 2 minutter. Ta kjelen av varmen, eller sett platen på laveste trinn. Tilsett melk, litt om gangen, og rør godt med en visp. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp under omrøring. Tilsett salt, og la sausen småkoke i ca. 5 minutter. Rør av og til. Tilsett kokt avrent kål og smak til med salt og pepper.
Serveres med kokte poteter.
Fiskegrateng
100 g makaroni
Hvit saus: 2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
1/2 ts salt
1/2 ts revet muskatnøtt
500 g torskefilet kokt, eller annen kokt hvit fisk
3 egg
1 dl strøkavring
150 g revet hvitost
Slik gjør du
Kok makaroni i vann etter anvisningen på pakken.

Hvit saus:
Smelt smøret i en kjele ved middels varme. Tilsett melet og rør det godt inn slik at det blir en tykk og jevn masse. La det surre under omrøring i ca. 2 minutter. Ta kjelen av varmen, eller sett platen på laveste trinn. Tilsett melk, litt om gangen, og rør godt med en visp. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp under omrøring. La sausen småkoke i ca. 5 minutter. Rør av og til.
Smak til med salt og revet muskatnøtt.
Avkjøl sausen litt og bland den med kokt avrent makaroni, renset kokt fisk og lett sammenpiskede egg. Hell blandingen over i en smurt ildfast form ca. 20 x 30 cm.
Dryss over strøkavring og stek den i forvarmet ovnpå 180grader i ca. 40 minutter.

Når det gjenstår ca. 15 minutter av steketiden, strøs revet ost på toppen av gratengen mens den står i ovnen.

Serveres gjerne med kokte poteter og råkost laget av revet gulrot, revet rå rødbeter og litt appelsinjuice. I tillegg er det godt med smeltet smør eller rømme/kesam ved siden av fiskegratengen.
Tips: I fiskegrateng kan du benytte alle typer fisk, både kokt og stekt. Frys ned alle fiskerestene etter nydelige fiskemiddager og ta de opp når det skal lages grateng.

Lag gjerne gratengen nesten helt ferdig dagen i forvegen og oppbevar den i kjøleskap, slik at det kun er stekingen som gjenstår når man kommer hjem for å lage middag.
Brokkolisuppe med ostetoast
1/2 kg brokkoli
5 dl kyllingbuljong (utblandet)
1 ss maisennamel
5 dl melk
4 ss lett crème fraîche
8 skive grovt brød
8 skive hvitost
Slik gjør du
Vask og rens brokkolien og kutt den i buketter. Kok brokkolien så vidt mør i buljongvannet. Mos bukettene i en food processor eller hurtigmikser. Rør maisennamelet ut i den kalde melken. Bland sammen melkeblandingen og brokkolimosen og kok opp under omrøring. Slå ned varmen og la den trekke mens ostesmørbrødene stekes.
Legg osteskivene mellom to og to brødskiver og stek dem sprø i varmt vaffeljern.
Øs suppen opp i boller og tilsett en skje kesam eller lett crème fraîche og server suppen med varm ostetoast.
Gratinert blomkål- og brokkoliform
1 middels stort blomkål
400 g brokkoli (tilsvarende en bukett)
3 ss smør
4 ss hvetemel
6 dl lettmelk
4 dl revet hvitost
nykvernet salt og pepper
200 g pølse, i biter (f eks smårettpølse)
Slik gjør du
Rens og vask grønnsakene og del de opp i buketter. Kok bukettene knapt møre i lettsaltet vann. La den renne av i et dørslag.
Smelt smøret i en kjele ved middels varme. Tilsett melet og rør det godt inn slik at det blir en tykk og jevn masse. La det surre under omrøring i ca. 2 minutter. Ta kjelen av varmen, eller sett platen på laveste trinn. Tilsett melk, litt om gangen, og rør godt med en visp. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp under omrøring. La sausen småkoke i ca. 5 minutter, under omrøring. Tilsett halvparten av osten og rør til den har smeltet. Smak til med salt og pepper.
Legg grønnsakene og pølsebitene i en ildfast form og hell gratineringssausen over. Dryss resten av osten over og gratiner retten i forvarmet ovnpå 250 grader i 5 - 10 minutter.

Fiskegryte
2 ss meierismør
1 ts karri
1/2 purre
1/2 løk
1 båt hvitløk
1 ss hvetemel
3 dl melk
2 dl lett crème fraîche (evt vanlig crème fraîche)
400 g torskefilet, skåret i små biter
1 stk. rød paprika
salt og pepper
1 ss frisk basilikum, finhakket
Slik gjør du
Smelt smør i en stor gryte ved middels varme. Ha i karri, purre, finhakket løk og hvitløk. La det surre under hyppig omrøring i ca. 5 minutter. Rør melet inn i grønnsakene. Tilsett melk og crème fraîche under omrøring og gi det et raskt oppkok. La det hele ståog småkoke mens torskefileten skjæres i terninger ca. 3 x 3 cm og paprikaen kuttes i tykke strimler. Legg fiskebitene og paprikaen i gryten og la alt trekke i ca. 10 minutter, til fisken er ferdig kokt. Smak til med salt og pepper. Pynt med frisk basilikum.
Server gryten med ferskt brød. (mat.no)
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat