buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
Kayseri escort bayan
sirinevler escort beylikduzu escort atakoy escort sisli escort atakoy escort sisli escort sirinevler escort beylikduzu escort beylikduzu escort
ankara escort ankara escort bayan
15. okt
 
Godt nytt år!
Mange av oss ønsker oss vilt på menyen nyttårsaften. En idé for deg som skal ha selskap kanskje, å servere et festmåltid av deilig og smakfullt reinsdyrkjøtt fra den norske fjellheimen.

Publisert: 27.des.2008 05:34
Oppdatert: -
Ferskt reinsdyrkjøttfår du fra september til ut i mars måned. Fryst kjøtt er å få kjøpt hele året.
De mest vanlige produktene er
filet, steik og finnbiff. Biff av reinsdyrkjøtt er også tilgjengelig, den hentes fra ytrefilet eller flatbiff. Indrefilet er heller sjelden vare i dagligvarebutikkene, det meste går til storhusholdning. Stek fra lår eller bog er som oftest å få kjøpt beinfri og surret. Reinsdyrskav, eller finnbiff som mange liker å kalle det, er kjøtt skåret i tynne skiver og et godt utgangspunkt for raske retter.

Reinsdyrkjøtt er selve urkjøttet, produsert av naturen selv under de mest ekstreme forhold.
I den samiske kulturen, og det samisk kostholdet, har reinsdyrkjøtt en sterk og naturlig plass, da reindrift er selve nerven i kulturen og næringsgrunnlaget.
Bidos, en mektig og smakfull kraftsuppe, er selve nasjonalretten og festmaten.


REINSDYRFILET MED PÆRER OG SOPP
(8 porsjoner)
1 600 g reinsdyrfilet, indre- eller ytrefilet 2 ts salt
1 ts pepper
4 ss margarin eller olje
2 ss finhakket frisk timian
2 ss finhakket frisk salvie
Pæretårn
8 poteter
8 pærer
2 ss smør
1/2 ts pepper
1 ts salt
Slik gjør du
1. Skrell potetene og skjær poteter og pærer i ca. 1/2 cm tykke skiver.
2. Brun skivene i smør i varm stekepanne. Krydre med salt og pepper.
3. Ta dem ut og stable annenhver skive med pære og potet til et pæretårn. Settdem i en ildfast form.
4. Skjær forsiktig av eventuelle hinner på reinsdyrfileten. Rull fileten i urtene, krydre med salt og pepper. Brun fileten i varm panne til den får en gyllen farge. Legg den i formen sammen med pæretårnene og stek ferdig i ovnen på 125 grader i ca. 20 minutter (kjernetemperatur 70 grader for rosastekt).

Saus 2 sjalottløk
2 ss smør
4 dl rødvin
2 poser sjysaus
Slik gjør du1. Hakk og fres sjalottløken i smør. Hell på rødvin og kok uten lokk til det er halve mengden igjen.
2. Lag saus etter oppskrift på posen; litt av vannet erstattes med rødvinssjyen.

Grønnsaker 200 g frisk spinat
200 g sopp
12 sjalottløk
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 ss smør
Slik gjør du1. Skrell sjalottløken og del den i fire på langs.
2. Riv av stilkene og skyll spinaten godt i kaldt vann.
3. Rens soppen og skjær den i store skiver.
4. Brun sopp og løk i stekepanna og vend inn spinaten de siste 2 minuttene av stekingen.


VILTGRYTE

Prøv en viltgryte med finnbiff. En smaksopplevelse fra vidda.
(8 porsjoner)
1, 5 kg finnbiff
600 g frisk sjampinjong
2 purre
6 dl vann
10 ss lettrømme
2 dl melk
4 ss hvetemel
8 einebær
6 ss solbærsaft
2 ts salt
1 ts pepper
Slik gjør du1. Halvtin finnebiffen og stek den raskt på sterk varme. Brun små porsjoner av gangen og ha over i en gryte. 2. Rens og del purren i biter. Tilsett i gryta og hell over vannet. Kok opp og la det trekke i ca. 30 minutter. 3. Rens og del soppen i båter og fres den lett i panna før den tilsettes gryta. 4. Rør sammen rømme, melk og hvetemel og ha det over i gryta sammen med einerbær, solbærsaft og pepper. 5. Kok opp og la det trekke i ca. 10 minutter. Smak til med salt.

FINNBIFF MED OSTESAUS
Finnbiff er et rask og lettbrukt produkt av reinsdyr. Det kan varieres på mange måter og her serveres det i kombinasjon med en god ostesaus.
(8 porsjoner)
1 kg finnbiff
2 ts salt
1 ts pepper
4 ss margarin til steking
2 beger baconost, 200 g
300 g sopp evt. hermetiske
4 dl kjøttkraft eller buljong
Slik gjør du1. Surr halvtint finnbiff i en varm panne. Dryss over litt salt og pepper. Vær forsiktig med saltet, da osten er litt salt.
2. Tilsett sopp skåret i skiver eller båter og la dem surre med. Ha i ost og kraft og rør forsiktig til osten har smeltet.
3. La gryten surre på svak varme til alt er godt blandet.

Server med nykokte poteter, rosenkål og rørte tyttebær


BIDOS
Dette er en samisk tradisjonsrett som også brukes som festmat. Trekk kjøttet mørt sammen med løk og grønnsaker. En herlig rett med masse kraft.
(8 porsjoner)
1,6 kg beinfritt reinsdyrkjøtt
1,7 l vann
1 løk
7 -8 poteter
1 - 2 bunter vårløk
4 - 5 gulrøtter
1 ts salt (eller etter behag)
1/2 ts pepper (etter behag)
Slik gjør du
1. Skjær kjøttet i store terninger. Kok opp vann og ha i kjøttet. Kok opp på nytt og skum godt av. Tilsett løk og la Bidosen trekke på svak varme en halvtimes tid. Tilsett poteter delt i 4 og gulrøtter i ringer/terninger. 2. La gryta trekke i ca. 20 minutter til kjøtt og grønnsaker er møre. Smak til med salt og pepper. Dryss over finsnittet vårløk eller gressløk før servering. Bidos serveres i djupe tallerkener og spises med skje. Vanlig tilbehør er brød, gjerne vørterkake. (kilde: mat.no)
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
Şehirlerarası evden eve nakliyat