buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
HAMARSTUA: Hamars topprestaurant sommerstid.Foto: Jens Erik Jensrud
 
Hamarstua på sitt beste
Så godt som det er på Hamarstua på nå, har det aldri vært der før.

Publisert: 17.jun.2011 04:12
Oppdatert: -

Hamarstua Spiseri på Domkirkeodden er først og fremst Hamars sommerrestaurant. Det er sommerstid stedet får full uttelling for beliggenheten, og det er da det satses på mer enn bestilte selskaper.
På grunn av varierende åpningstider og at det kun er åpent for selskaper om vinteren, blir det feil å ta med Hamarstua når Hamars beste spisested skal kåres. Men akkurat nå er den i toppsjiktet.
Det er Knutstad & Holen som driver restauranten. Dermed er det naturlig nok hovedvekt på fiskeretter, selv om det ikke er mjøsfisk som serveres.
Men det er flere kjøttretter på menyen også, selv om hvalmedaljong som dagens kjøttrett unektelig er originalt.
Høydepunktet blant forrettene er de ristede kamskjellene, servert med aspargespuré og sellerirotpuré (125 kroner). Bedre forrett får en ikke i Hamar, samme hvor du prøver; delikat, lett, balansert og elegant.
Kyllingleverpaté med rødløksmarmelade og bakt fiken (110 kroner) er høyst original, kraftig og smaksrik og nesten i mektigste laget som forrett, men umulig å motstå.
Kald spansk tomatsuppe med spinatskum og sprø serranoskinke (105 kroner) er smaksrik og balansert, en flott oppbygd forrett som dessuten er velegnet i lummert vær mellom tordenbyger.
Urtehagens kyllingsalat (155 kroner) står også oppført blant forrettene, men er mer en smårett, og blir litt mer ordinær forhold til de øvrige.
En bortimot perfekt tilberedt breiflabb med parmesankrem, søtpotetpuré og skalldyrsaus (315 kroner) er en vinner blant hovedrettene.
Laksefilet er ikke altfor spennende, men med trøffelkål, sitronbakt fennikel, dillpoteter og blåskjellskum (255 kroner) blir det en herlig kombinasjon.
Hvalbiffen (250 kroner) er perfekt stekt, hvilket er helt avgjørende. Overdreven steking av hvalbiff gir et seigt og fibrig resultat. Vår utgave var mør og velsmakende, og selvsagt helt uten transmak - slik vi med gru kan huske gamle dagers hvalkjøtt.
Ikke like imponerende er kveite som dagens rett (250 kroner), som denne dagen er for tørr.
Dessertene er kanskje ikke like åpenbart imponerende, men fint komponert og pent presentert. Ostekake av mascarpone er mektig, men lettes av frukt og bringebærsorbet (120 kroner).
Sjokoladesuffleen (115 kroner) er stekt litt for lenge og burde vært noe luftigere.
Til hver rett er det foreslått en vin, som de selger på glass, og det er gjennomgående gode forslag. Særlig er Pouilly-Fumé-en fra Serge Dagueneau et veldig godt kjøp, og en favoritt også hos mange polkunder.
Servicen er veldig god. Hamarstua tar også imot tilfeldige is- og kaffekunder som stikker innom, og de som vil ha et glass vin på terrassen. Og alt skjer lett og ukomplisert med et smil.
Interiøret er stort sett fra gjenåpningen i 2005 og svakheten er nå som før de høyst merkverdige liksom-ruin-etterligningene på hjul. At ikke de er kastet ut for lengst, er en gåte.
OG Med dette er spisestedet på Domkirkeodden endelig blitt så bra som alle i årevis har håpet på og drømt om, til tross for tiår med labert tilbud.
«Et mål er nådd», het det i HA 16. mai 1959. Da ble endelig restauranten på Domkirkeodden åpnet, «radikal i linjene, godt avstemt med terrenget, praktisk for dem som skal arbeide der, innbydende for gjestene», som det het i HA etter åpningen
Det var arkitekt Nils Holter, som selv opprinnelig var fra Hamar, som tegnet bygget. Holter er kjent som arkitekten blant annet av Fjernsynshuset på Marienlyst, og han var med på å tegne ombyggingen av Stortingsbygningen i 1950-årene. På Odden tegnet han også utescenen.
I årenes løp har restauranten på Odden hatt mange drivere og profilen har variert sterkt. I 2005 skjedde en avgjørende endring, etter nesten et år med oppussing og restaurering. Den gangen ble ikke forsøket fulgt helt opp i det som ble servert. Men i år stemmer det meste.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat