buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
FYLLBILDE I TEKSTEN (OM DET TRENGS) 9. NØTTESMØR: Hold farten oppe på panna med smøret i når du lager nøttesmør.
 
Harr à la Nygårdshaug
Tynset i juni: Det biter ikke. Det er kaldt i været. Vannet er iskaldt. Det er altfor mye vann. Det er ille.

Publisert: 22.jun.2012 04:13
Oppdatert: -

Nysnøen er drysset over Tronfjellet midt i juni. Er det i det hele mulighet for å ta en fisk her? På tørrflue? Slettes ikke. Men vi må prøve. Vi har invitert oss selv til Tynset på «Harr à la Gert Nygårdshaug». I anledning at han, sammen med forfatterkollega Torgrim Eggen, gir ut kokeboken «Vår ære og vår mat».
Været ser ut til å ødelegge hele greia.
- Har dere mark?
Det er eneste korrekte spørsmål i en sportsforretning på Tynset denne dagen. Og mark har man, ja da, men det skal ikke hjelpe, det heller.
Forfatteren Gert Nygårdshaug (66) er spurt mange ganger om å lage en kokebok. Han har alltid sagt nei. Grunnen til alle disse forespørsler er selvsagt at Gert presenterte oss for gourmetdetektiven Fredric Drum på åttitallet, og at mat og drikke, siden den gang, har vært en viktig ingrediens i hans mange bøker.
Nå fikk han spørsmål igjen. Denne gang kom det fra forfatter Torgrim Eggen, som hadde fått spørsmålet fra redaktør Sverre Aurstad i Cappelen Damm - og etter noen glass bedre vin på Oslo-restauranten Brasserie France, så …
Ja, så sa Gert ja.
Nå er jobben gjort. I september kommer kokeboka «Vår ære og vår mat»; som åpnes av et intervju med forfatterne gjort av Helene Uri, og så starter dagen med frokost, fortsetter med lunsj, middag, kvelds og nattmat - og oster og desserter - og tips.
Innimellom får vi utdrag klippet fra forfatternes bøker, og vi får historiene om hvorfor de har valgt å presentere de forskjellige rettene.
«Gerbert Rodin pakket fluestangen sammen; i fiskevesken hadde han tre flotte halvkilos harr. Vanndøla var en bra fiskeelv og harren bet villig nå på forsommeren.»
«Håper Okerjord får fres på komfyren og har garnityren klar, samt en god flaske Sancerre eller Riesling til kjøling, tenkte han.»
Slik starter et av de tidlige kapitlene i Gert Nygårdshaugs roman «Fortellernes marked» (2008).
Denne dag, når vi er på Tynset, er det også forsommer, men harren, eller annet, biter absolutt ikke. Ikke er Gerbert Rodin her, heller, og ikke den pensjonerte veterinæren Okerjord.
Men Gert Nygårdshaug er her. Og hans barndomsvenn, Finn Orkelbog. Og matbokas redaktør Sverre Aurstad. Og denne artikkelens reporter. Sammen skal vi, som romanfigurene Rodin og Okerjord, lure noen harr som skal smørstekes - etter en av Gerts oppskrifter i den nye kokeboken: «Harr med nøttesmør, fjellsyre og mandelpotetpuré».
Sportsfiskets aller mest effektive våpen er lokalkunnskap, og det er også hva som redder oss, denne helga. Gerts venn, Finn Orkelbog, født og oppvokst i elva, tar en halvkilos harr. Tidlig i leken. Vi bestemmer at han må ta vare på fisken, slik at vi i alle fall har til reportasjens bilde av Gert Nygårdshaug som lager sin egen rett på hyttekjøkkenet.
Det var en smart avgjørelse.
Resten av første kvelden og dagen etter «hamrer» vi sluker, spinnere og mark ut i vannet. Uten at det biter. Ikke ser vi et eneste vak, heller. Vi står der i stillongs, tjukke ullgensere, vadere, regnjakker og med luer. Og med lange neser. Varmere vær kommer ikke.
Det napper en gang for Gert Nygårdshaug. Når vi svinger en tur nedom Glomma, den andre dagen. Der lurer gjedda i sivet, og Gert lurer en - og avgjør med en gang at også denne skal i panna.
Forfattere oppsøker miljøene de skriver om, og mange av rettene i boka «Vår ære og vår mat» har blitt til nettopp på denne måten.
- Derfor er det også mer enn en kokebok, sier redaktør Sverre Aurstad.
- Her får man også et innblikk i hvordan noe av arbeidet med en roman foregår.
Gert Nygårdshaugs retter er blant annet fra Egypt, Portugal, fra Frankrike, Mexico, Venezuela og Norge. Han forteller eksempelvis om retten «Leguan (iguan) i banansaus», som han selv spiste to ganger om dagen da han var i Venezuela, og som han i kokeboka gir oss - men her i en versjon med kylling istedenfor iguan.
Vi kan lese om «Coq i Riesling», men med kylling, her er rype, fårestek, kalvenyrer - og ikke minst Gerts kjøttkaker i brun saus.
- Jeg bruker karbonadedeig, medister og kjøttdeig, pluss egg, som gjør kjøttkakene litt mer luftige, forteller han.
Helst burde vi presentert retten «Tynset-tricolor», med fjellørret, abbor og gjedde, i en reportasje som denne - men denne gang er ikke temperaturen på vår side. Vi fryser våre timer i tynne vadere i den lite gjestfrie elven, uten å verken se insekter som mat for fisken - eller fisk som mat for oss.
Heldigvis klarer vi å lure en harr og ei gjedde, akkurat nok, for å lage et godt måltid.
Og så det er innmari trivelig å sitte inne i Finn Orkelbogs hytte, juge fiskehistorier, smatte på noen gode ostebiter - og drikke godt med rødvin.


Harr- og gjeddefilet med nøttesmør

En halvkilosharr
Ei kilosgjedde
Godt smør
Mandelpoteter
Spinat
Vårløk
Salt og pepper
Lag fileter av fisken.
Stek filetene i smør i jernpanne. Lag potetpurre/mos, damp spinaten, trekk vårløken.
Og her kommer det man virkelig må konsentrere seg om: Nøttesmøret.
Skjær et kvart kilo smør i skiver og legg dette i panna. Ha klart et kjøkkenglass med vann. Kjør med full varme, men gå ikke fra panna et tiendedels sekund.
Her må du være med hele vegen. Etter hvert løft på panna med jevne mellomrom, slik at smøret «jages» fram og tilbake mens dette smeltes raskt. Etter hvert som smøret blir for varmt, så slå i litt vann i panna - og fortsett prosessen. Fortsett til du ser smørets farge begynner å forandre seg, til nøttebrunt. Ta panna da raskt av, da prosessen fortsetter en stund selv om panna er tatt av plata.

 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat