22. okt
Ikke bruk Bildetekst
 
Helkornbrød
Et grovt brød med masse godt i.

Publisert: 03.mar.2011 04:12
Oppdatert: -

(3 brød)
250 g hvete, helkorn
7 dl vann
3 dl skummet kulturmelk
1 pk gjær
3 ss soyaolje eller rapsolje
1 ss mørk sirup
3 ts salt
300 g sammalt rug, grov
150 g sammalt hvete, grov
250 g lettkokte havregryn
700 g hvetemel
vann til pensling
små havregryn til pynt

Slik gjør du
Legg helkornene i bløt i vannet natten over.
Ha kulturmelken i og varm blandingen til den er fingervarm, 37 grader. Smuldre gjæren i. Ha i olje, sirup, salt, sammalt rug, sammalt hvete og havregryn. Arbeid deigen godt sammen, helst i kjøkkenmaskin. Elt så i hvetemel til deigen blir smidig og god. Lag den ikke for fast.
Dekk bakebollen med plast. La deigen heve på et lunt sted i ca. 45 minutt er, eller til dobbel størrelse.
Ta deigen ut på melet bakebord. Del deigen i tre like store emner. Elt emnene godt, eventuelt med litt mer mel. Form dem til brød. Legg dem i godt smurte former på 1½ liter. Dekk med plast lett penslet med olje. Etterhev brødene i 30-40 minutter.Pensle brødene med vann, og dryss over små havregryn. Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200 grader i 50-60 minutt er. Avkjøles på rist. (brodogkorn.no)
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke