buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
HOELS CAFÉ: Pinar og Ola Myhre tar lunsjen på Hoels Cafe i Hamar. Og det er det mange som gjør.Foto: Trond Lillebo
 
Hoels Cafe holder stand
Som den siste gjenlevende av de klassiske Hamar-kaféene, holder Hoels Café stand på Stortorget.

Publisert: 13.apr.2012 04:13
Oppdatert: -

Men konkurrentene står i kø. I løpet av drøyt halvannet år vil Basarbygningen ventelig ha fått en ny slags kafé, og det vil kulturhuset også ha, for ikke å snakke om vinterhage-kaféen som de spanske arkitektene har foreslått på torget mot Casa Blanca. Da blir det fem kaféer på torget, inkludert Hoels og Café Kolonialen, pluss spisestedene Big Buffalo, McDonalds og La Roza. Og særlig flere er det strengt tatt ikke plass til.
Usikkerhetsmomentet er hva kommunen vil gjøre med den foreslåtte paviljongen med vinterhage og kafé, som de spanske arkitektene har tegnet inn mot Casa Blanca. Og dette er ikke akkurat noe småtteri heller, for arkitektene ser for seg at bygget på det høyeste skal ruve tolv meter i været, det vil si fire etasjer. Og siden det synes plassert ganske rett foran Hoels Café, er det definitivt fare for både torg- og mjøsutsikten fra vindusbordene. Så her virker det som det gjenstår noen runder å gå før torgslaget er vunnet eller tapt.
De som da ligger an til å vinne, er de som kan by på lokalt særpreg og forankring. Og akkurat det er noe som Hoels Café får toppscore på. For dette er i dag den fremste tradisjonsbæreren av alle Hamar-kaféene.
I 1995 var det et driverskifte. Da valgte Turid og Anders Greve-Løberg å gi seg etter ti år, og familien Blikkberget tok over. Og de driver fortsatt på tradisjonelt vis.
Så finnes det da heller ikke maken til stamkafé i Hamar. Her er det de faste kundene som regjerer, fra de første som krafser på døra om morgenen, til klientellet blir noe mer utvannet utover dagen og pensjonistfaktoren reduseres gradvis.
I så måte er det aller morsomst å gå tidlig på dagen, for da kan vi stirre på ur-hamarsingene og se hvordan de ser ut, alle på en gang.
Maten er som miljøet høyst lite jålete og ikke nødvendigvis siste mote. I utgangspunktet var dette et sted for påsmurte brødskiver, karbonadesmørbrød og kaker. Gradvis har fornyelsen kommet i form av salat og suppe. Det er ikke nødvendigvis slik du skriver hjem om, men det er akkurat slik det skal være. For skulle Hoels gi opp karbonadesmørbrødet, ville det skje noe med sjela.
For Hoel er toppers så lenge det forblir akkurat som det er. Det er nærmest en slags siste skanse mot ei ny tid. Fra vindusbordene har en dessuten Hamars beste utsikt til kulturhusbyggingen. Og det er gratis påfyll på kaffen.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat