buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
STRÅLENDE: Slakteren Lidgate's i100 Holland Park Avenue er verdt et besøk. Foto: Remi Laakso
 
Høstfotballgryte
Høstkvelden er rå og kald. Da gjelder det å finne varme.

Publisert: 08.okt.2010 04:12
Oppdatert: -

Er du riktig heldig, er du i nærheten av 110 Holland Park Avenue i London og har tilgang til et kjøkken. Det er tidlig ettermiddag - og du skal på fotballkamp på kveldstid. Da tar du-banen, Centralline, ned til Holland Park og til en familieslakterbutikk som heter Lidgate's - og som visstnok har vært der siden 1850 - og som er skrytt opp i skyene - til og med av den grinete engelske presse.
For å være litt ærlig, så var det i en omtale av en av mine restaurantfavoritter, Fergus Henderson (St. John Restaurant), at jeg leste om Lidgate's, så jeg ble ganske enkelt trukket dit av min nysgjerrige nese. Og for å gjøre en lang historie kort: Dette er virkelig et sted om du liker god mat, en delikat disk - og god service.

Jeg varslet mitt ærend, som var en høstgryte med lam. Og selvsagt fantes det perfekte varer, ferskt lammekjøtt fra Sørvest-England. Og mannen bak disken skar opp kjøttet, presenterte det for meg, pakket det inn - og bukket meg høflig ut.

Hos Lidgate's henger diplomene tett, og oppunder taket - og det finnes delikatesser av mange slag - og det er ikke måte på alle råd og tips du kan få - og det finnes forskjellig «fond» du kan kjøpe med seg.

Jeg nøyer meg med kjøttet, og tar meg til dagligvarebutikken Tesco og en ganske bra grønnsakdisk - med alt hva jeg trenger av høstens rotgrønnsaker. På denne tiden av året er tilgangen så bra når det gjelder råvarer til en slik høstgryte at kraften kommer nærmest av seg selv når man fyrer opp under gryta.

Mine engelske venner har gassbluss under kjelene, og for meg er dette litt uvant - men det tar ikke mange sekundene før jeg skjønner systemet - og da tar det ikke lang tid før kjøttet er brunet, at kraften er tatt vare på, grønnsakene er kuttet opp - og alt putrer i den store kjelen på kjøkkenet.

Vi setter oss i stua, pludrer over en Guinness - og venter på lammegryta som vi skal varme oss med før vi reiser på kveldsfotball nå sent på høsten. Halvannen time etter at vi bar inn handleposene med råvarene, så kan vi kose oss med vår versjon av irish stew, med ferskt brød og godt smør.
Dette trenger du til 4
En drøy kilo lammekjøtt (bog)
1 hodekål
Poteter
1 sellerirot
2 gulrøtter
Sopp
Løk
Salt
Pepper
Bladpersille
1 boks Guinness
Vann

Slik gjør du
• Dette gjør jo egentlig selv, men et par små triks finnes det. Mitt er at jeg alltid kutter opp kjøttet i terninger, og freser dette i pannen i litt smør. Så tar jeg kjøttet ut av pannen, heller i litt Guinness-øl - og varmer opp dette til en slags fond. Så heller jeg fonden i en bolle. Og så freser jeg opp litt sopp, og tar også vare på denne kraften.
• Resten er en kuttejobb. Kutt løk, blank denne i kjelen. Kutt opp det andre, varm det opp med løken osv. Hell fonden i. Varm opp. Hell i en boks Guinness. Hell i noen få desiliter vann. La det hele småkoke i en times tid. Smak til med salt og pepper. Kutt opp bladpersille. Server med brød og smør. Og en guinnessøl.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat