buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
VÅR VENN: Er man heldig, så kjenner man en potetbonde. Trekk delikatessen opp av jorda - og løp hjem til eget kjøkken. Alle Foto: Remi Laakso
 
Hurra for poteten!
Min svoger dyrker poteter. For en lykke.

Publisert: 16.sep.2011 04:12
Oppdatert: -

Når høsten kommer, så bærer det ut på jordet. Og det er virkelig av denne årstidens høydepunkter.
Nå er vi der, i den aller beste tiden - i Hedmarkens matfat. Det er nå det høstes - og det er nå vi kan kose oss med godbitene.
Som for eksempel poteten. Den kan som kjent brukes til det meste.
Min absolutte favoritt, den fant jeg på her en dag da jeg rotet litt rundt på internettet, og så stjal jeg en idé her og en idé der - og så rotet jeg sammen litt sjøl - og så kom jeg fram til den strålende kombinasjon: Spania, Frankrike, Hedmarken og Østerrike.
• Potet fra Hedmarken.
• Dressing inspirert etter fransk oppskrift.
• Serranoskinke fra Spania.
• Vin fra Østerrike.

Alt sammen er strålende varer hver for seg, men satt sammen ble det høstens smaksbombe for meg.
På jordet til min svoger gravde vi opp potetene, eller ferskpoteter som det nå heter i den merkantile verden. Personlig liker jeg de små potetene. De kan jeg trekke forsiktig på lav varme - og de får en perfekt konsistens til en rett som for eksempel denne, med en «franskinspirert» dressing.
Bland sennep, eggeplommer, eplesidereddik, olje, litt sitron, et lite fedd hvitløk, salt og hvit pepper - og ikke minst: gressløk. Godt med gressløk. Et tips: smak på dressingen før og etter at gressløken er tilsatt. Da forstår man at gressløken er det som gir dressingen det perfekte baksparket.
Når potetene er trukket, så la disse avkjøles. Kutt de små potete-ne i biter, og bland dressingen inn.
Serranoskinke (Serrano = det som kommer fra fjellene) er spekeskinke av svin (med mais og nøtter i fôret) - og den spanske skinken er den nest siste biten i dette puslespillet.
Ideen til vin fra Østerrike, en Grüner Veltliner, i dette tilfellet en Bründlmayer Grüner Veltliner Kamptaler Terassen 2009, hentet i hyllen fra det lokale polet, fant jeg på nettstedet Aperitif - som anbefalte slik vin til en rett med skinke og nypoteter. Den tok jeg sjansen på, og den satt som et skudd. Og ble den aller siste puslebiten i dette spillet.
Helt topp er det at alt som trengs kan skaffes på en-to-tre og retten kan fikses på kort tid. Og helt fabelaktig er det at hovedingrediensen finnes her hos oss, akkurat i denne tid. Rett under skosålene, nede i bakken. Der finnes delikatessen poteten.
Kjenner du en potetbonde, så ta kontakt. Kjenner du ingen, så er mitt råd:
Bli kjent med en.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat