buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
Kayseri escort bayan
sirinevler escort beylikduzu escort atakoy escort sisli escort atakoy escort sisli escort sirinevler escort beylikduzu escort beylikduzu escort
ankara escort ankara escort bayan
15. okt
 
Husk grøtdagen!
Lørdagen feirer vi Grøtdagen for 21. gang. Det betyr «grøtbursdag» for 460.000 barn.

Publisert: 22.okt.2010 04:12
Oppdatert: -

I forbindelse med den årlige grøtdagen har Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i samarbeid med Synovate kartlagt barn og ungdommers bruk og holdning til grøt.
Undersøkelsen viser at 460.000 norske barn spiser grøt månedlig eller oftere. Risengrynsgrøt viser seg som den soleklare favoritten, hvor 69 prosent uttaler at de liker denne typen grøt best. Denne oppfattelsen finner vi også blant den eldre delen av befolkningen. Risgrøt er nemlig den grøten som spises oftest i Norge. 45 prosent av befolkningen 15 år eller eldre spiser risgrøt 1 gang i måneden eller oftere. Havregrøt kommer på andre plass, med rømmegrøt som en god nummer tre.

Grøt er en rett som kan serveres til alt fra hverdag til høytid. Men det er på middagsbordet grøten har en mest sentral plass, selv om den også er populær til frokost, lunsj og kveld.
- Det er et ernæringsmessig godt valg uavhengig av tid på døgnet du spiser den. Melken man benytter i grøten er først og fremst en viktig kilde for protein, kalsium, vitamin B2 (riboflavin) og jo, forteller Marianne i Melk.no.
Grøt er et måltid alle har et forhold til. Selv om den nyeste undersøkelsen blant barn og unge viser at grøt er populært blant unge, viser tidligere undersøkelser at grøt ser ut til å være like populært i alle aldersgrupper.
Her følger oppskrifter på gode grøter du kan servere på Grøtdagen i morgen 23. oktober.

HAVREGRØT
(4 porsjoner)
6 dl lettmelk
3 dl havregryn, lettkokte
1 krm salt
Litt varm grøt med smørøye og et glass kald melk er alltid godt til frokost.

Slik gjør du
Kok opp lettmelk og havregryn og la det småkoke under omrøring i noen minutter. Ha i salt og la grøten koke til passe konsistens.
Server grøten med sukker, kanel og en smørklatt, eplemos, eplebiter eller annen frukt eller bær.
Havregryn inneholder naturlig mye jern. For å nyttegjøre seg av jernet som finnes i havregrynene må disse legges i bløt i vann i noen timer eller natten over. Jernet frigjøres kun når grynene legges i vann.
Grynene kan legges i bløt i like deler gryn og vann. 3 dl havregryn og 3 dl vann.
Når du koker opp grøten med melk noen timer senere kan man redusere litt på melkemengden.

HAVREGRØT MED LITT EKSTRA
(4 porsjoner)
3 dl havregryn
1 dl hvetekli
1 l helmelk eller lettmelk
1 dl honning
1 dl hasselnøtter
1 dl solsikkekjerner
1 ts salt
1 eple
Lag en deilig havregrøt med solsikkekjerner og hasselnøtter.

Slik gjør du
Bland havregryn, kli og melk i en kjele. Kok opp grøten og la den småkoke i ca. 5 minutter under omrøring. Tilsett honning, hakkete nøtter og solsikkekjerner. Smak grøten til med salt. Skjær eplet i biter og fordel bitene i grøtporsjonene. Servèr gjerne med ett glass kald melk.
BYGGRYNSGRØT
(4 porsjoner)
2 dl byggryn
1 dl vann
1 l helmelk eller lettmelk
1 ts malt kanel
2 dl havregryn
½ ts salt
2 ss honning
• 2 ss bringebærsyltetøy
Grøten er like gammel som Norge selv, hvis ikke eldre. Grøten var fast hverdagskost flere ganger om dagen. Her har vi laget en god gammel variant.
Slik gjør du
La byggrynene ligge i kaldt vann natten over. Hell av bløtevannet. Kok opp melk, kanel og havregryn. Tilsett grynene under omrøring, og la grøten småkoke i 15 minutter. Rør av og til. Smak grøten til med salt. Honningen kan vi tilsette i grøten eller la familien velge mengde selv. Servèr kald melk eller yoghurt til. Litt syltetøy eller rørte bær smaker også godt til denne grøten.


RØMMEGRØT
(4 porsjoner)
2 beger seterrømme
2 ½ dl hvetemel
6 dl helmelk
1 ts salt
Rømmegrøt har tradisjonelt blitt spist i sommerhalvåret i forbindelse med jonsok (St. Hans), olsok (29. juli) og barsok (24. august).

Slik gjør du
Kok rømmen under lokk i 2 minutter. Rør i halvparten av melet. Rør kraftig, så kommer smøret fram. Skum av litt av smøret og server det varmt til grøten.
Rør i resten av melet, og spe med melken. Kok grøten i ca. 5 minutter. Smak den til med salt.
Server den med rømmesmøret, sukker og kanel.
RISENGRYNSGRØT
2 dl grøtris
4 dl vann
1 ts salt
1 l melk
Risengrynsgrøt hører ikke bare julen til. Lag en tidlig middag på lørdag, så er du passe sulten igjen til noe ekstra på kvelden...

Slik gjør du
Kok opp vann og tilsett ris og salt. La risen småkoke på svak varme under omrøring til vannet er nesten kokt inn. (ca. 10 minutter). Spe så med helmelk, lettmelk eller en blanding av disse og kok opp. La risen småkoke videre på svak varme under lokk til grøten blir passe tykk (ca. 45 minutter). Pass på å røre godt nedi bunnen av gryten under småkokingen, slik at ikke melken og risen brenner seg fast.
Server grøten med smørøye, sukker og kanel. Ett glass med iskald melk smaker nydelig til grøt. (Alle oppskrifter: melk.no)
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
Şehirlerarası evden eve nakliyat