buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
17. okt
PULTOSTMANGFOLD: Deltakerne på pultostfeiringen kunne nyte et rikt utvalg av pultost fra ulike produsenter.184D3958231E2AE82325FF80225FA8C02290ABE8Alle foto: Helge Hagen
 
Hyllet pultosten
Pultosten fra Innlandet er utnevnt til Presidium (et ledende produkt) i den verdens-omfattende bevegelsen Slowfood.

Publisert: 26.apr.2010 08:18
Oppdatert: -

Pultosten fra Innlandet er utnevnt til Presidium (et ledende produkt) i den verdens-omfattende bevegelsen Slowfood.
Begivenheten ble feiret på Glomdalsmuseet torsdag. Målet med Presidiet er å oppmuntre produsentene til å ta vare på den tradisjonelle måten å lage pultost på, framheve denne særegne osten, og utvikle markedet lokalt og nasjonalt. Presidiet er eksklusivt siden det bare er seks slike produkter i Norge og 270 i hele verden.

FEIRINGEN ble markert ved et betydelig inntak av pultost av ymse slag, samt en rekke hyllende foredrag fra framstående pultostelskere, der blant annet god pultost ble sammenlignet med parmesanost og utsøkte viner.
- I hvert fall er et bredt aromabilde med kompleksitet og kraft noe produsenter av god pultost må strebe etter å oppnå, slo Ragnar Pedersen fast. Og han er en av dem som vet mest om pultost i dette landet.


SOM VANLIG når han snakker om pultost, var Pedersen opptatt av pultostens opphav og utbredelse, og ikke minst denne særegne matens egnethet til å bli et eksklusivt og etterspurt produkt fra Innlandet.


- Pultosten er det mest lokale identitetssymbol vi har, sa Pedersen.
- Den bør kunne oppfattes så eksotisk at våre gjester med stolthet kan fortelle at «vi har vøri på Hedmarken og eti pultost.»
For øvrig betegnet Pedersen seg selv som heldig fordi han hadde vokst opp med, og blitt sosialisert pultostspiser som ung gutt.
- Skal man venne seg til pultost i voksen alder, er det en terskel å overstige. Dessuten framhevet han pultosten som en velegnet smaksforsterker. Nettopp derfor er det så viktig at pultosten er sterk, understrekte han. God pultost er frisk, sterk, aromatisk og uten stinkende lukt.


Listen av bidragsytere til pultostens hyllest, inkludert Løiten Sangforenings populære innslag, var lang nok til å vare i tre timer pluss bespisning. Maria Sunndal i prosjektet Mat i Hedmark etterlyste et opprop om pultost og lanserte slagordene «Pultost i kjøkkenet til alle kulturbærere i Hedmark og Oppland», samt «Pultost er den del av verdensarven».
Eli Skoland, som er leder av prosjektet «Pultost - et ekte Innlands-produkt» holdt styr på hele arrangementet og konstaterte at pultost er noe alle har et forhold til.
- Den er enten hatet eller elsket, sa hun. På torsdag var den mest elsket.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat