buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
Kayseri escort bayan
sirinevler escort beylikduzu escort atakoy escort sisli escort atakoy escort sisli escort sirinevler escort beylikduzu escort beylikduzu escort
ankara escort ankara escort bayan
17. okt
BRENNERIET CAFÉ OG RESTAURANT: Idyllisk beliggende spisested i det som en gang var Hadeland Brenneri.Foto: Geir Vestad
 
Idyllisk brenneri-visitt
Brenneri: Det har ikke vært produsert brennevin på Hadeland på 30 år. Men brenneriet er et fint sted å spise.

Publisert: 24.aug.2012 04:13
Oppdatert: -

På våre trakter er arbeidet med å ta vare på Atlungstad Brænderi på Stange i godt gjenge. Her dreier det seg om et fullt bevart brenneri, med alt utstyret intakt.
Her planlegges det også å gjøre brenneriet til et levende industriminne, det vil si et industrimuseum hvor det fortsatt er aktivitet, og som på sikt kan bli «et nasjonalt opplevelsessenter», som det heter i planene.
På planleggingsstadiet er også et serveringssted på Atlungstad, med uteservering sommerstid. Og dersom det blir gitt tillatelse til det, kan det bli det første brenneriet i landet med servering av akevitten som er produsert på stedet.
Men mens vi venter på Atlungstad, tok vi turen til Hadeland. Her har de omgjort et nedlagt brenneribygg til å skape et hyggelig spisested idyllisk plassert i Røykenvika på Brandbu, utmed Randsfjorden.
Brenneridriften startet på det som het Næs Brænderi i 1856, året etter oppstarten på Atlungstad. I 1923 ble det nye Brandbu Brenderi etablert på samme sted, og dagens brenneribygning ble oppført. I 1957 ble flere brennerier slått sammen og navnet endret til Hadeland Brenneri. I 1979 ble produksjonen overtatt av Holmen Brenneri på Gjøvik.
Da tanken om et nasjonalt brennerimuseum ble luftet midt på 1980-tallet, var det Hadeland Brenneri som først ble trukket fram. Men de lokale eierne ønsket en annen virksomhet, og bygningsmassen på Hadeland ble ikke vernet.
I dag er det lite igjen av det historiske interiøret. Det er eksteriøret som sørger det for å gi Brenneriet Café og Restaurant sitt særpreg.
Selve beliggenheten i fjordkanten kan minne om Atlungstad. Og vi kan bare ane hvor fint det kan bli på Atlungstad også, der interiøret i tillegg er på plass og i skjønneste orden.
Men vi koste oss med lunsjmenyen på Hadeland. Med hjemmelaget cognacpølse (145 kroner), som viste seg å være skikkelig sterke saker, og spareribs (145 kroner), som riktig nok hadde hatt godt av litt lengre varmebehandling, men smaksmessig var den på høyden. Valnøttmousse med rødbete og sitrussorbet (95 kroner) og sjokolademarquise med mynte- og rucolasorbet (105 kroner) var gode forsøk på å skape originale kvalitetsdesserter.
Det eneste vi glemte, var å spørre om de hadde vurdert randsfjordrøye på menyen. For den er på høyden med mjøsørreten, nesten like stor, men får atskillig mindre omtale.
Men vi fant ut hvor fantastisk fint et serveringssted også kan bli på Atlungstad, når det etter hvert kommer i stand. Og der vil fabrikkinteriøret i tillegg være på plass.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat