buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
SIRUPSSNIPPER
 
Julekveld for småkakene
Duften av julebakst skaper en helt spesiell og god stemning både for liten og stor.

Publisert: 19.nov.2010 09:09
Oppdatert: -

Baking av julekaker hører med til førjulstiden. Så sett i gang, og gjør det gjerne sammen. Dette er en hyggelig aktivitet som kan gjøres på tvers av generasjonene.
Bare dere blir enige om hvilke slag. Selv de lærde strides om hvilke julekaker som er de riktige sju riktige slaga. Her følger uansett noen varianter å velge mellom.

Goro
(20 stykker)
Goro er en kake med flere historier knyttet til seg. Enkelte mener de gamle gorojernene hadde mønster som var koblet opp mot ordspråk som ga gode råd. Andre sier goro kommer av det å ha god råd, siden flere gorooppskrifter både inneholder konjakk, kremfløte, egg og smør. God er den i alle fall.

1 egg
75 g sukker
1 ¼ dl kremfløte
revet skall og saft av ½ sitron
½ ts malt kardemomme
125 g smør
125 g smult (brukt kakesmult)
ca. 350 g hvetemel

Slik gjør du
Visp eggedosis av egg og sukker. Visp fløten stiv og bland den med eggedosisen. Tilsett kardemomme og saft og skall fra sitronen.
Elt smøret og smultet sammen så det blir mykt. Tilsett mel - og smørblandingen vekselvis i eggedosisen. Elt deigen til den blir jevn. Deigen skal ikke bli seig. La deigen stå tildekket og kaldt til dagen etter.
Kjevle deigen til en tynn leiv. Klipp mønster av papp etter gorojernet og skjær kakene ut etter mønstret.
Stek kakene lyse brune. Hvis det er nødvendig kan du klippe kantene rene mens de enda er varme. Avkjøles på rist.

Krumkaker
(20 stykker)
4 egg
250 g sukker
250 g smør
¼ ts malt kardemomme
ca. 300 g hvetemel

Slik gjør du
Pisk sammen egg og sukker i en bolle til eggedosis. Smelt, klar og avkjøl smøret. Tilsett smør, kardemomme og hvetemel. Rør godt sammen.
La røren svelle i ca. 15 minutter. Legg en stor teskje røre på midten av godt oppvarmet krumkakejern. Husk å smøre jernet med smør. Stek kakene til de er lysebrune.
Rull krumkakene til kremmerhus, eller legg dem over en kopp til krumkakeskåler. Tips: Fyll kremmerhusene/skålene med multekrem eller pisket krem og syltetøy like før servering.

Sirupssnipper
(40 stykker)
250 g smør
250 g sukker
250 g mørk sirup
1 ½ dl melk

ca. 1 kg hvetemel
1 ts kremortartari
1 ts natron
1 ½ ts pepper
1 ½ ts ingefær
1 ½ ts malt nellik
1 ½ ts malt kanel
1 ½ ts malt kardemomme
1 ½ ts malt muskat

Slik gjør du
Ha smør, sukker, sirup og melk i en kjele. Varmen opp til smøret så vidt er smeltet. Avkjøl blandingen. Hell blandingen i en bakebolle og tilsett hvetemelet med natron, kremortartari og krydder. Elt deigen til den blir jevn. Dekk til deigen og la den stå kaldt over natten. Kjevle ut deigen til en tynn leiv på melet bakebord. Bruk en bakkelsspore til å skjære ut snippene.
Stekes ved 175 °C i 5 - 10 minutter. Avkjøles på rist.

Tips
Skoll og del mandler. Mandeløyer setter en ekstra spiss på sirupssnippene.

Pepperkakedeig
Vær kreativ og lag en egen utradisjonell mal til pepperkakehuset ditt. Her har du grunndeigen, så overlater vi resten til deg. Pepperkakedeigen passer både til hus og former.
150 g sukker
150 g smør
1 stk. egg
250 g mørk sirup
1 ts ingefær
½ ts malt nellik
1 ts malt kardemomme
1 ts pepper
2 ts natron
400 - 500 g hvetemel

Glasur
2 eggehviter
500 g melis
dråper fra ½ sitron

Slik gjør du
1. Bland sukker og smør godt sammen (bruk romtemperert eller smeltet smør). Rør inn egget. Tilsett deretter mørk sirup, krydder og natron. Bland til slutt inn mel til deigen blir passe fast. Dekk deigen med plast og la den stå i kjøleskapet over natten.
2. Kjevle ut deigen, til en ca. 5 mm tykk leiv, på et bord med mel eller bakepapir.
3. Bruk en ferdigmal, eller lag egne maler, til huset. Legg malene du har valgt oppå den utkjevlete deigen og skjær langs kantene.
4. Stek delene midt i ovnen ved 170°C i ca. 10-12 minutter. Avkjøl delene.
5. Bland sammen eggehvite, melis og sitrondråper til en melisglasur. Rør til den er klumpfri, glatt og fast. Fyll glasuren i en konditorpose og knyt igjen.
6. Når huset skal limes sammen klipper du et lite hull i det ene posehjørnet. La huset tørke i et par timer før det dekoreres.
7. Dekorer huset med nøtter, kakepynt eller annen godteri.

Brownies med sjokaoladeglasur
(24 biter)
250 g smør
150 g mørk, ca. 50 prosent kakao sjokolade
4 egg
250 g sukker
150 g hvetemel
3 ss kakaopulver
200 g pekannøtter
250 g mørk sjokolade

Slik gjør du
Smelt smøret sammen med sjokoladen i en gryte og la det avkjøles. Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Bland mel, kakao og nøtter sammen og bland det forsiktig i eggedosisen.
Bland inn den avkjølte sjokoladeblandingen. Hell deigen i en smurt firkantet form (ca. 20 x 30 cm) og bak den midt i ovnen i ca. 35 minutter på 175 °C. Avkjøl kaken, og skjær den i firkanter.

Glasur
Smelt sjokolade over et vannbad, og dypp kakene i sjokoladen. La dem tørke på en rist. Pynt gjerne med nøtter.
(Glasuren kan også sløyfes.)

Kransekakestenger
500 g mandler
ca. 4 eggehviter
500 g melis

Slik gjør du
1. Skåld halvparten av mandlene.
2. Mal skåldete og uskåldete mandler i hurtigmikser. Bland inn melis og elt inn eggehviter til en seig, fast deig. Pakk deigen i plastfolie og la den stå kjølig minst et par timer.
3. Trill deigen ut til fingertykke pølser. Skjær pølsene i ca. 8 cm lange biter. Legg bitene på bakepapir og stek dem ved 200 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl stengene på rist.
4. Smelt kokesjokolade over vannbad og dypp en eller begge endene av kransekakestengene først i sjokoladen og deretter i hakkete pistasienøtter eller mandler. Legg dem på bakepapir til sjokoladen har stivnet.
Oppbevar stengene i tett boks. Kransekakestengene er fine å fryse.

PS
Slik skålder du mandler:
Hell kokende vann over mandlene. La dem ligge i 2-3 minutter og skyll dem så i kaldt vann. Klem dem ut av skallet med fingrene. La mandlene tørke noen timer eller over natten.

Fattigmann
Fattigmann hører til blant de «sju slaga» som man må ha til jul. Lag gjerne fattigmann først og kok smultringer i smultet etterpå (fattigmann til venstre på bildet).
6 eggeplommer
6 ss sukker
6 ss kremfløte
2 ss konjakk
½ ts malt kardemomme
200 - 250 g hvetemel

Slik gjør du
1. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Bland inn pisket krem og tilsett konjakk. Sikt på ca. 200 g hvetemel. Resten brukes til utkjevling. Jo mindre mel, dess finere kaker. Arbeid deigen minst mulig.
2. Kjevle ut litt deig om gangen. Skjær ut snipper med en bakkelsesspore. Lag et snitt i hver kake og «smett» den ene kakespissen gjennom hullet.
3. Kok fattigmennene i smult eller matfett til de er lys gule. Sørg for å ha et lokk til å legge over smultgryten, og et par gode grytekluter.

Smultringer
Smultringer hører julen til, men smaker også godt ellers i året. Lag gjerne stor porsjon og frys ned.
4 egg
250 g sukker
1 dl kremfløte
100 g smør
1 ts revet sitronskall
¼ ts malt kardemomme
1 ts hornsalt
ca. 500 g hvetemel

Slik gjør du
1. Visp egg og sukker til eggedosis. Tilsett pisket krem og smeltet, avkjølt smør. Ha i sitronskall og mel tilsatt kardemomme og hornsalt. Rør deigen sammen, og la den hvile en stund i kjøleskapet.
2. Kjevle ut litt av deigen til en passe tykk leiv. Stikk ut emner med en smultringutstikker.
3. Kok kakene i smult eller matfett til de er passe brune og stekt igjennom.
PS: Smultringer kan gjerne fryses.

Gode råd om smultbakst
Når en først skal i gang med smultbaksten kan det være lurt å bake to slag samtidig. Start med de lyse kakene som for eksempel fattigmann, og ta smultringene til slutt.
Mest effektivt er det å være to eller flere og samarbeide med kakebaksten. Da unngår du at kakene svir seg i smultgryta mens du holder på å kjevle deigen ut på ny.

Tenk sikkerhet
Det er alltid hyggelig å bake sammen med barn, men smultbakst bør i grunnen være forbeholdt for voksne. Det varme smultet kan gi alvorlige brannskader om en får det på huden. Husk derfor på å bruke gode ovnsvotter når du steker. I tillegg er det viktig å huske på å ha et passe stort lokk til å legge over smultgryta om det skulle skje at fettet tar fyr. Du må aldri helle vann i smultgryta!

Stek få kaker av gangen
Stek først en prøvekake for å se om fettet er passe varmt. Stek deretter noen få kaker om gangen. Smultringene skal gå til bunns med én gang, flyte opp igjen, heve seg og bli gyllenbrune på undersiden, før de vendes rundt og stekes på den andre siden.

Berlinerkranser
Berlinerkranser har en fyldig og aromatisk smak, og er manges favoritt til jul.
2 hardkokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
125 g sukker
250 g romtemperert smør
300 g hvetemel
1 stk. eggehvite til pensling
3 ss perlesukker

Slik gjør du
1. Gni de kokte eggeplommene godt ut og rør dem sammen med de rå. Tilsett sukkeret og pisk eggedosis.
2. Rør inn romtemperert smør vekselvis med melet. Melmengden må reguleres i forhold til størrelsen på eggeplommene. Elt deigen jevn, men ikke arbeid den for mye. Den kan lett bli kort og vanskelig å trille ut. Dekk til deigen med plast og la den stå i kjøleskapet i ca. 1 time.
3. Trill til pølser tynne som en lillefinger, del i ca. 12 cm lange biter og form til små kranser. Sett dem på bakepapirkledd steke. Pensle hver krans med sammenvispet eggehvite og strø med perlesukker.
4. Stek kakene på midterste rille i stekeovnen ved 175 °C i ca. 10 minutter til de er lysegule og gjennomstekte. Ta dem forsiktig over på en rist når de er litt avkjølt. Vær forsiktig, kakene går lett i stykker.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat