buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
 
Kjempesunt og kjempegodt
Ola og Kari har endelig fått smaken på bringebær. I løpet av 10 år har salget økt fra null til nærmere 1.000 tonn! Bringebær er utrolig sunt, og overgår selv brokkoli, kiwi og tomater i helsebringende effekt, slår nederlandske forskere fast.

Publisert: 31.jul.2009 05:08
Oppdatert: -
Fortsatt er jordbær storebror både som næring og salgsvare, men bringebæra kan henge på slagordet øker mest, skriver forskning.no. Når det gjelder antioksydanter, ligger «typisk» norske bær l helt i \toppen av lista. Nypene ligger langt over alt annet på antioksydanttoppen, men like under finner vi krekling, blåbær, solbær, kirsebær, bjørnebær, ville jordbær og tyttebær! Og redd for magetrøbbel? I så fall kan det muligens lønne seg å mumse litt bringebær eller kanskje litt multer. Ifølge forskere fra Universitetet i Helsinki og VTT Biotechnology inneholder nemlig begge bærsortene fenolet ellagic tannin, som hemmer veksten av skumle bakterier i tarmen. Under følger noen oppskrifter på hva du kan (og bør) bruke bringebær til.
Bringebærsaft
Kokt saft gir beste saftutbytte og har den fyldigste smaken. Du kan safte bærene hver for seg eller blande flere sorter sammen.
Rips og solbær eller rips og bringebær gir veldig god saft med fin farge. OBS: Bær til saft bær være godt modne.

Bær med lite pektin, som bringebær, kokes med den minste vannmengdene som er oppgitt i oppskriften, Til rips, solbær, tyttebær og stikkelsbær brukes den største vannmengden.


Du trenger
Bringebær
3-4 dl vann pr. kilo bær.
300 - 400 gram sukker pr. liter silt saft.
1 kryddermål benzoesurt natron (Natriumbenzoat) pr. liter saft.
Slik gjør du:
Rens bort dårlige bær og rusk og rask. Stilker etc. kan god være med. Skyll eventuelt bærene og la dem renne av.

Ha bær og vann i en rommelig kjele og kok langsomt opp. La så bærene trekke under lokk til de har saftet seg og skiftet farge. IKKE RØR (Forsøk har vist at det blir mer saft og saften blir klarest om bærene ikke blir rørt i eller kokes i stykker).
Øs bærmassen over i en silepose godt oppvridd i varmt vann. La saften renne godt av. Det er som regel tilstrekkelig å la bærposen henge til avrenning en time eller to.
Mål opp saften og ha den tilbake i den rengjorte kjelen. Gi saften et oppkok og rør inn sukkeret. La det koke forsiktig til sukkeret er oppløst. Skum godt.
Rør konserveringsmiddelet ut i litt av den varme saften og blad oppløsningen i resten. Fyll den kommende saften på rene, varme flasker. Fyll flakene og kork dem med det samme. Flasker med skrukork fungerer best. De kan fylles helt fulle. Oppbevar saften mørkt og kjølig. Har du dårlige oppbevaringsrom er det best å fryse saften. Da må den først avkjøles og fylles på rene kartonger før den fryses. I saft som fryses trenger du ikke tilsette konserveringsmidler.
PS: Denne oppskriften kan brukes til alle typer bær, med unntak av slåpebær og heggebær.

Rå saft
Nylaget rå saft har en fin bærsmak, men holder seg dårlig. Derfor egner rå saft seg best til frysing. Oppskriften under gir rundt 3 liter saft

2½ -3 kilo bringebær (eller rips, blåbær, tyttebær)
1 ½ - 2 liter kokt, kaldt vann.
1 ss sitronsyre
ca. 200300 gram sukker per liter saft
1 ts benzoesurt natron
1 ts kaliumsorbat

Slik gjør du
Bærene bør være feilfrie og godt modne. Om du har med litt blader så la de ligge, men dårlige og skadde bær bør du ta ut. Knus bærene (har du ei gammel kjøttvern så bruk den. Da knuses bærene skikkelig).

Bland i vann og sitronsyre og rør til sitronsyra er helt oppløst. Dekk karet med saften og de knuste bærene og la blandinga stå kjølig til neste dag. Rør av og til.
Sil fra saften gjennom en bærpose på et silestativ. Mål opp saften, blant i sukker (smak deg fram, men ikke bruk for mye sukker) og rør til alt sukkeret er oppløst. Skum av eventuelt skum som legger seg på toppen.
Hell saften over på ½ liters rene plastflasker med skrukork. Fyll opp til det er 2-3 centimeter igjen til flaska er full. Sett flaskene i fryseren og ta opp etter behov.


Bringebæreddik
Friske bringebær
Rødvinseddik
Slik gjør du
Fyll et norgesglass med friske bringebær. Hell på varm rødvinseddik til bringebærene er dekket.
Skru på lokk og snu litt på glasset. La det stå og trekke i et solfylt vindu i 3-4 uker. Snu på glasset av og til.

Sil eddiken gjennom melittafilter.
Fyll den på rene flasker og legg eventuelt på noen friske bringebær eller et par bringebærblad til pynt.
Bruk bringebæreddiken i forskjellige sjysauser og rødvinssauser.
Den kan også brukes i saus til salater av vilt og fugl.

Rips og bringebærsuppe
Med minner om ripsbuskene i mormors hage. De røde lekre bærene, som først ble servert i en tykk eggedosis, for siden å bli både gelé og saft.

I denne friske suppen har rips fått selskap av en annen deilig bærsort. Rips og bringebær er en herlig kombinasjon.

(Nok til 15)
2 l vann
500 g frosne bringebær
200 g frosne rips
4 ss sukker
1 vaniljestang
50 g potetmel
Slik gjør du
Kok opp vannet og tilsett bærene. Splitt vaniljestangen i to. Skrap ut frøene over kjelen, og ha frø og stang i blandingen. La det hele koke i en god halv time. Smak til med sukker, og la suppen få et oppkok i fem minutter. Rør ut potetmelet i noen spiseskjeer med vann, og jevn suppen med melblandingen. Varm suppen opp til kokepunktet. Serveres lun med vaniljeis eller vaniljekesam.
Sabayonnegratinerte bringebær
Sabayonne er en fransk dessertsaus som smaker nydelig til frisk frukt eller friske bær. Gratinert over bringebær blir dette en himmelsk avslutning på måltidet.
(6-8 porsjoner)
6 eggeplommer
6 ss sukker
3 ss likør, søt dessertvin eller
limejus
2-3 ss crème fraîche
350 g bringebær
Slik gjør du
Forvarm ovnen til 250 grader eller sett på grillelementet.

Pisk eggeplommer, sukker og vin/jus luftig og kremete over vannbad. Bland inn crème fraîche.

Fordel bærene i ildfaste skåler og hell over sabayonnekremen. Sett skålene høyt i ovnen til kremen har fått litt farge. Følg med dem hele tiden slik at overflaten ikke blir brent.

Server straks. (mat.no)

Drageblod
Barna syns nok at drageblod er et morsommere navn på blandingen av appelsinjuice og bringebær. Kjempegod og frisk er drikken uansett navn.
(1 porsjon)
400 g bringebær
Saften av 12 appelsiner
16 isbiter
smak evt. til med litt sirup
Slik gjør du:1. Press appelsinene eller om du bruker ferdig appelsinjuice. (1 appelsin gir ca. 1 dl juice).
2. Bringebær og appelsinsaft/juice helles i blender og moses.
3. Om drikken er lite søt kan den smakes til med litt sirup - 1 ss om gangen - til dere har fått den så søt dere ønsker.
4. Om blenderen klarer å knuse isbiter kan du tilsette disse også. Ellers tilsettes isbitene når du har prøvesmakt drikken. (frukt.no)
Creme catalan med friske bringebær
4 dl helmelk 6 dl kremfløte 250 g sukker 3 stk. hel kanel revet skall av 1 stk. appelsin 10 stk. eggeplomme 2 ss brunt sukker til karamell 500 g bringebær Slik gjør du
Kok opp melk, fløte, sukker og krydder. Tilsett eggeplommene og rør til det hele tykner. Sil av krydderet og hell blandingen over i små porsjonsformer.

Stekes i vannbad på 110 grader i ca. 30 min. Strø litt brunt sukker på toppen og sett formene under grillen i ovnen for å svi sukkeret til karamell. Serveres med friske bringebær og mynte.

Clafoutis med bringebær
Clafoutis er en lettvint og kjempegod dessert som franskmennene ofte serverer. Ovnspannekaken er ekstra god med bær i, som her.
200 g hvetemel
80 g sukker
3 egg
1 sitron
2 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
250 g bringebær
1 ss sukker
1 ss melis
Slik gjør du
Sett stekeovnen på 200 grader. 1: Ha bærene i en ildfast form (22-24 cm) og dryss over sukker. 2: Ha eggene i en bolle. Visp inn siktet mel, revet skall og saft fra sitronen, sukker, fløte og vaniljesukker. Røren skal være jevn og ha konsistens som en vaffelrøre. Hell røren over bærene slik at det aller meste blir dekket og at noe av bærene stikker opp og er synlig. 3: Stek i ovn i ca. 30 minutter til clafoutisen fjærer når du trykker på den.
La den stå til avkjøling på kjøkkenbenken en liten stund. Sikt over melis til slutt. Clafoutisen serveres gjerne med iskrem til.
Farlig rød - bringebærsmoothie
(4 porsjoner)
4 beger fruktyoghurt med bringebær
3 dl syrnet melk bringebærsmak
1 banan
5 dl bringebær, frosne
Slik gjør du1. Hell yoghurt ogsyrnet melki en blender/food processor.
2. Tilsett bananog frosne bringebær. Har du ikke frosne bær/frukt, tilsettisbiter.
3. Kjør blandingen i ca. 40 sekunder. (mat.no)
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat