buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
 
Kråker på havets bunn
Kråkeboller er eksklusivt på linje med trøfler og russisk kaviar.

Publisert: 22.jan.2010 05:09
Oppdatert: -
Norge har fått øynene opp for å drive oppdrett og eksportere sjødyret, hvis indre stort sett består av forplantningsorganer.

- Å spise en kråkebolle er en smaksopplevelse på linje med å nippe til en god konjakk. Den spiselige delen har en rognaktig konsistens, en fyldig, kraftig smak som starter litt søtlig, men går over til en ettersmak som minner om skalldyr, forklarer seniorforsker Sten Siikavoupio i Nofima.
Han har viet mer enn 15 år til forskning på sjøpinnsvin og bærer med stolthet kallenavnet Doktor Kråkebolle.
- Kråkebollens indre består i hovedsak av forplantningsorganer, som kalles gonader, og det er dette som er den spiselige delen. De fleste kulturer som lever i kystområder spiser ville kråkeboller, men det er av en eller annen grunn ikke tradisjon for det i Norge, sier Siikavoupio.
Men markedet er der. Prisen for kvalitetsgonade kan ligge på flere tusen kroner kiloen.


ETTERSPØRSELEN ETTER KRÅKEBOLLEROGN er såpass stor at selskaper i Norge peiler seg inn mot eksport. Noen driver kråkebollefangst langs kysten, andre vil drive med landbasert oppdrett. Et slikt selskap er Sea Urchin Farm. I over tre år har de drevet pilotproduksjon på Rygjabø Fiskerifaglig senter i Rogaland. Nå har de 10.000 stamdyr og har søkt Finnøy kommune om konsesjon for å drive et oppdrettsanlegg på land med opptil 10 millioner kråkeboller.

Til tross for at de ikke har markedsført seg, opplever Sea Urchin Farm allerede stor interesse fra norske restauranter og privatpersoner.
- De ringer og vil kjøpe, og da er ikke prisen noe tema, sier daglig leder Martin Steiner.
Men foreløpig kan han ikke selge.
- Vi har 10.000 kråkeboller. Gonaden deres, rognen, skal vi bruke til yngelproduksjon, så den er ikke til salgs nå.


BÅDE FRANSKMENN, russere og japanere anser kråkebolle som en delikatesse, det selges også mye i Sør-Amerika og USA.

I Japan serveres ferske kråkeboller som sushi og deles da i to og legges levende på tallerkenen. Om du ikke slurper i deg innholdet raskt nok, kan du risikere at de to halvdelene kryper av tallerkenen din.
- Det er enkle, men likevel utrolig perfekte skapninger. De har ikke endret seg mye i løpet av 450 millioner år, sier Sten Siikavoupio.
Gonade inneholde A- og D-vitamin, sunne fettsyrer, proteiner og anandamid.
- Anandamid kalles «havets Viagra» og er et stoff som gir en lykkefølelse, nesten en lykkerus, sier forskeren.
Basert på kvalitet kan salget av levende kråkeboller innbringe fra 60 til 200 kroner kiloen. Hvis produksjonen når målet om 120 tonn i året er det snakk om minst sju millioner kroner for bedriften som planlegger å ha tre ansatte. (©NTB)

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat