buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
SERVERT: Biff av elgens indrefilet er ikke hverdagskost. Legg merke til at de kokte mandelpotetene ikke er skrelt. Det er ikke glemt, det er med vilje.
 
Kunne levd av forretter

Publisert: 23.jan.2009 05:02
Oppdatert: -
- Jeg kunne i grunnen levd godt bare av forretter, sier Peer Jacob Svenkerud hjemme på kjøkkenet sitt på Storhov gård i Heradsbygd. Forretter er nemlig mat som kommuniserer.
HA: HELGE HAGEN
I hvert fall stimulerer de kommunikasjonen. - Forretter er snakkemat. Når dessertene kommer er folk så mette at de knapt orker mer, verken av mat eller prat.
Det er derfor forrettene er så fine, sier Svenkerud. De er starten på en frisk og opplagt seanse.

PÅ BORDET i sitt nyoppussete kjøkken har han forberedt et elegant, men enkelt utvalg. Det er lakserogn og rømme, kaldrøykt laks fylt med skagensalat, varmerøykt hjortekjøtt med tyttebær og reker i rømme. Alt er servert i små begre av butterdeig. Dette er mat man spiser med hendene. Hvert beger er en munnfull, og man kan drive på så lenge det er mat igjen og noe å snakke om. Det er det som regel. Og har man ikke andre samtaleemner, kan det snakkes om hvilke andre småretter man kan lage. Mulighetene har få begrensninger.

- FØRST OG FREMST er jeg opptatt av mat på grunn av matens sosiale side, fortsetter Svenkerud. - Det å lage mat har en egenverdi som i tillegg ofte deles med andre. Spisingen er en belønning fordi noen med omtanke har laget mat av gode råvarer. Selv synes jeg man skal lage sine måltider fra bunnen av. Selv om min husholdning stort sett består av meg selv, lager jeg alltid middag. Det er et løfte jeg ga meg selv, og det har jeg holdt, sier han og virker nokså stolt av det.

DAGENS MATKULTUR er blitt et mangfoldig fenomen. Man kan holde seg til de norske tradisjonene og ha det morsomt med dem hele livet. Klippfisk, boknafisk, rakefisk er bare litt av et fenomenalt utvalg. Ertesuppe, laget av skinkeknoke er heller ikke noe man bør la være å unne seg. Det samme gjelder kjøttkaker. Nei, det gamle bondekostholdet er det grunn til å være stolt av. Samtidig er det ingen grunn til å holde andre lands tradisjoner på avstand.
- Jeg har vært i Italia, nærmere bestemt i Toscana på matkurs, sier Peer Jacob, og har tenkt seg på flere turer. - Vet du hvorfor pasta er så fin mat, spør han, og svarer før vi rekker å tenke. - Det er fordi pasta krever gode sauser. Det er mat man kan og bør bruke mye tid på.

AMERIKANSK MAT skal heller ikke glemmes. Der borte kan de nemlig grille. Det er vi fortsatt ikke særlig flinke til her hjemme, sier Svenkerud, mens han signaliserer at det er tid for å lage hovedrett. Det putrer viltkraftbasert saus i en kjele, mandelpoteter i en annen, og i stekepanna bruser nøttebrunt meierismør.
Rå, delikate kjøttskiver på en tallerken viser seg å være indrefilet av elg. De stekes et par minutter på hver side i panna og får to-tre minutter i langpanne i stekeovnen etterpå. Så er det viktig at kjøttet hviler litt før servering. Da setter kjøttsaftene seg og biffen blir rosa gjennom det hele. - Det er forresten ikke noe vits i å skrelle mandelpotetene, sier Svenkerud. Verken når de kokes eller stekes.

MEN SÅ VAR DET desserten, da. Nei - det var jo nettopp det, det ikke var.
Og det var heller ikke nødvendig.
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat