buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Kutt, kok, mos deg ei suppe
Har du litt grønnsaker, god buljong og et kvarter til overs? Vips, herlig hjemmelaget suppe. Kutt - kok - mos, så enkelt er det!

Publisert: 30.jan.2009 05:58
Oppdatert: -
Vi slår et slag for vintergrønnsaker og «gamle røtter» til suppebruk! Her har vi noen gode, rimelige og ikke minst magre supper som er verd å prøve. Foruten rødbeter, gulrøtter og brokkoli er blomkål, selleri, persillerot, grønnkål, purre og spinat for å nevne noen, andre varianter som er godt egnet til slike supper. Bruk fantasien og dine favorittgrønnsaker! Poteter og løk bør inngå i alle varianter. Poteter er med å jevne suppen, løk er med på å sette en ekstra smak. Hold igjen noen grønnsakbiter til å pynte suppen med ved servering.

Framgangsmåten er enkel: Grønnsaker og poteter kuttes i grove biter og kokes møre i en god buljong. Har man en stavmikser er denne godt egnet til å mose suppen med. En food processor eller en kjøkkenmaskin kan også gjøre nytten. Det tar ikke mer enn ca. 15 minutter å tilberede slike supper! Den passer like godt til forrett som til en enkel hovedrett. Lykke til!

Jevnet grønnsaksuppe
(4 porsjoner)
Denne «grunnoppskriften» kan varieres i det uendelige - etter sesong, tilgjengelighet og hva du liker best.
3 gulrøtter
1 liten pastinakk
1 liten blomkål
250 g brokkoli
1 l grønnsakbuljong (utblandet)
3 stilker stilkselleri (stangselleri)
2 dl frosne erter
2 dl lettmelk
1 ts salt
nykvernet hvit pepper
2 ss lys maisennajevner
Slik gjør du:
Skrell gulrøtter og pastinakk og skjær i skiver. Bryt brokkoli og blomkål i reale buketter. Kok opp buljong i en kjele. Legg i grønnsakene og la dem koke under lokk i ca. 10 minutter.

Strimle selleri og ha den i kjelen sammen med erter. La alt koke videre i 3 minutter tilalt er gjennomvarmt.
Hell melk i suppen og smak til med salt og pepper. Rør inn maisennajevningen og la det koke sammen et minutt.
Server den gode suppen med godt, grovt brød til.

Rask suppe med kokosmelk
Sei, torsk og laks - ja, fisk og skalldyr av alle slag vil passe like godt som rekene våre - i denne suppen!
(4 porsjoner)
2 dl lettmelk
1 boks (lett) kokosmelk
2 ss rød karripasta
1 blomkål
4 egg
300 g skrelte reker
4 skiver sitron
4 blad strimlede friske urter (f.eks.;
rosmarin, basilikum, timian) Slik gjør du
Hardkok eggene. La dem avkjøle. Skrell eggene.
Del blomkålhodet i buketter. Kok dem noen minutter til «al dente» (ikke for bløte).

Bland melk, kokosmelk og karripasta i en kjele og la det koke opp, under omrøring.
Tilsett blomkålbuketter og la det koke et par minutter til. Tilsett rekene og bland litt og la dem bli gjennomvarme.
Tilsett deretter eggebåtene. Et par halve skiver sitron (eller lime) i hver tallerken og dryss strimlede urter over.
Godt grovt brød til!

Gazpacho med chilireker og agurk
(4 porsjoner)
Den spanske varianten av grønnsaksuppe som serveres kald, smakes til med chili etter ønske og smaker nydelig sammen med reker i chili og agurk.
2 skiver lyst brød
500 g moden tomat
1 rød paprika - renset og skåret i terninger 1 1/2 dl god olivenolje
3 båter hvitløk
4 ss sherryeddik
1 rød chili
1 sitron
salt og pepper etter smak
Garnityr 1/2 slangeagurk
500 g rensede reker
1|/2dl olivenolje
1/2 ts kajennepepper
4 skiver daggammelt brød
Slik gjør du
Kutt alle grønnsakene i store biter og bak de i ovn på 175 grader i ca. 10 minutter.

Kjør bitene i en blender eller hurtigmikser til det hele blir en tykk suppe. Siles så i en fin sikt.
Agurken skrelles og utkjernes, kuttes i små biter og saltes lett i noen minutter. Sil så av det overflødige vannet og anrett det i suppen.
Chilireker lages avhåndpillede reker som vendes inn i olivenolje og litt kajennepepper. Litt finhakket, rød chili kan også tilsettes.
Brødkrutonger lages av gårsdagens brød som kuttes i små terninger og ristes gylne i panne med olivenolje.
Smak suppentil med salt, pepper, olivenolje og frisk sitronsaft, og pynt med frisk basilikum, agurkterninger, brødkrutonger og chilireker.


Rødbetesuppe
(4 personer)
Rødbeter setter masse god smak, og passer derfor kjempegodt i supper. Denne varianten er mettende nok til å være et middagsalternativ, og er enkel om du skal lage mat til mange.
250 g rødbeter
3 poteter
1 løk
0,8 l hønsebuljong (utblandet) (eller
hønsekraft)
2 dl melk
1 ts rødvinseddik
salt og pepper
Slik gjør du
Skrell rødbeten, bruk gjerne plasthansker - rødbeter setter fort farge! Skrell potetene og rens løken.

Del grønnsakene i grove biter.
Kok de så vidt møre i kraft og melk. Mos med stavmikser, kjøkkenmaskin eller en miksmaster. Kok suppen opp igjen. Smak til med rødvinseddik hvis man ønsker litt syrligere smak.
Server gjerne med en liten skje med lettrømme og litt grovmalt pepper.


Spicy tomatsuppe med tigerreker
Denne tomatsuppen er herlig «hot» og med masse smak. Tigerrekene setter «prikken over i-en».
2 ss olivenolje
4 båter hvitløk
1 rød chili
1 kg tomater
2 røde paprikaer
1 ts paprikapulver
2 ss hvitvinseddik
1/2 l vann
1/2 ts havsalt
1/4 ts nykvernet pepper
1 dl matfløte
300 g pasta
16 stk. scampi
1 ss olivenolje
Slik gjør du
Skjær hvitløken i tynne skiver og surr dem i olje i en gryte.

Tilsett finhakket chili, tomater i terninger, paprika i små terninger, paprikapulver, eddik, salt og pepper, og la suppen koke ca. 2 minutter. Tilsett vann og la suppen koke litt til. Tilsett matfløte og kok suppen ca. 10 minutter under lokk.
Smak til.
Kok pasta etter anvisning på pakken. Stek scampi i olje - som er tilsatt hvitløk, salt og pepper - i panne tilscampien skifter farge. Legg scampi og pasta i suppen ved servering.
Server med persilledryss og godt brød.

Kremet grønnsaksuppe
Rotgrønnsakene er med på å sette den gode smaken på denne suppen som sammen med løk, purre og fennikel gjør den til en vinner på middagsbordet!
(4 porsjoner)
2 poteter
1 purre
1 fennikel
1/4 kålrot
1/2 knollselleri (sellerirot)
1 løk
1/2 blomkål
1 l vann
2 ss lys kjøttbuljong eller 2 terninger 3 ss crème fraîche
2 ss hakket kruspersille
Slik gjør du
Kok opp vann og kjøttsuppeterninger. Kutt grønnsakene i terninger. Sett kniven i foodprocessoren, og kjør alle grønnsakene til de er findelt.

Ha massen i kjøttsuppen og la det koke 6-8 min.
Ha grønnsakene og noe av væsken tilbake i foodprocessoren sammen med crème fraîche og kjør suppen til den er helt glatt. Bland i resten av væsken og server med en persilledryss (Mat.no)
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat