buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
 
La lammefesten starte
Kommer du over et røykt, lettsaltet lammelår - så slå til!

Publisert: 26.mar.2010 04:12
Oppdatert: -

Dette er utmerkede varer for hyttekos. Og spesielt hyggelig er det for den som ikke har stekeovn på hytta. Ikke engang strøm trengs for å håndtere dette. En stor kjele, litt vann - og varme, til og med kun fra en god gammeldags vedovn, er det som trengs.
Og så kan lammefesten starte. Saken er her at røykt, lettsaltet lammelår kun trengs å varmes opp. Vi trenger en kjernetemperatur på opp under sytti grader, og det er det.
Personlig stikker jeg et steketermometer i sekken ved avreise, bare slik at jeg er hundre prosent sikker på å kunne håndtere varmen. Antakelig trengs ikke dette en gang, om en er litt rutinert.
Rundt om på disse tradisjonelle norske familiehyttene står det alltid en stor kjele. Denne er alltid i bruk, ikke minst for å smelte snø til oppvaskvann og slikt. Slike kjeler er et utmerket instrument for å trekke et røykt, lettsaltet lammelår.
Og om du lar det stå på toppen av en solid vedovn, så kan du faktisk rigge til det hele før du legger ut på en skitur - eller velger å sløve i solveggen.
Maten ordner seg selv. Det er saken.
Det eneste du trenger å gjøre, det er å holde et lite øye med kjernetemperaturen.
«Stikk temperaturen i den mest kjøttfulle delen av låret. Legg lammelåret i en kjele med kokende vann – og la kjøttet trekke til termometeret viser ca. 70 grader», er bruksanvisningen som følger slike varer – og så enkelt er det faktisk.
Like stilig og lettvint er det, for hytteprosjektet, at tilbehøret er like enkelt å håndtere. Til dette hører rotmos, laget av en pose gulrøtter og en passe stor kålrot. Og kokte poteter. Slik er det med denne saken. Enklere kan det knapt gjøres når man selvsagt så gjerne vil hygge seg med lam på hytta i påsken.
Ifølge Opplysningskontoret for kjøtt (OFK) påskehandler vi nordmenn tre ganger så mye lammestek som i en normalmåned.
Den eneste lille haken ved vårt tips er at røykt, lettsaltet lammelår ikke alltid er så enkelt å få tak i. Min favorittleverandør er Jon Karlsen i Løten, men han er allerede tom for varer. Jeg har sjekket et par andre steder i nabolaget, men måtte ta en telefon til den legendariske slakterbutikken Strøm Larsen på Torshov i Oslo for å få napp.
Sjekk kjøttdisken i din nærbutikk. Eller spør den som har ansvaret for kjøtt i butikken. Kanskje finner du et røykt, lettsaltet lammelår. I så fall: slå til!

Lettsaltet, røykt lammelår
Lammelår på 2.5 - 3 kg
En krukke timian
En pose gulrøtter, en passe stor kålrot
Poteter

Slik gjør du
Trekk lammet til kjernetemperaturen er oppunder 70 grader. La låret hvile en halvtime før dette skjæres opp.
Skjær opp gulrøtter og timian og kok dette sammen, så lenge at bitene er klare for å moses. Mos grønnsakene sammen, legg i litt smør og varm dette opp igjen - og tilsett gjerne timian og smak til med salt og pepper.
Kok poteter for seg.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat